Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vine la Parlament pe 13 septembrie pentru a face un bilanţ al anului şi a anunţa noi iniţiative într-o dezbatere cu eurodeputaţii.
Dezbaterea privind statul Uniunii Europene este un eveniment anual care lansează noul sezon politic după pauza de vară. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va adresa Parlamentului prezentând ce a făcut Comisia în ultimele 12 luni şi planurile sale pentru viitor. Discursul şi discuţiile care urmează cu liderii politici oferă o ocazie de a reflecta asupra provocărilor cu care se confruntă Europa, inclusiv a negocierilor privind Brexit, a preocupărilor legate de securitate şi a perspectivelor unei uniuni economice mai strânse. Dezbaterea în plen de la Strasbourg începe miercuri dimineaţa la ora 9:00 CET, cu o declaraţie a domnului Juncker urmată de reacţiile liderilor grupurilor politice şi ale altor deputaţi europeni.
Modelarea viitorului Europei
De la ultima dezbatere privind Starea Uniunii din septembrie 2016, au avut loc numeroase evoluţii politice importante – Regatul Unit a declanşat procedura de ieşire din UE, în timp ce la Paris şi Berlin se propun măsuri care să apropie statele Europei. În trei rezoluţii adoptate în februarie, europarlamentarii au stabilit modul în care UE ar trebui reformată, în scopul de a-i mări capacitatea de acţiune, de a restabili încrederea oamenilor şi de a crea o economie mai rezistentă. Comisia a publicat cinci documente de reflecţie ca punct de plecare pentru o dezbatere privind viitorul integrării europene. Fiecare lucrare este dedicată unei teme specifice: dimensiunea socială europeană, globalizarea, uniunea economică şi monetară, apărarea şi finanţele. Lucrările conţin idei şi scenarii pentru ceea ce ar putea fi Europa în 2025, dar nu există propuneri specifice. În discursul său despre Starea Uniunii, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker va insista pe aceste subiecte, care au fost discutate deja de deputaţii europeni în timpul sesiunilor plenare.