Primăria Craiova pregăteşte sportivilor un obiectiv unic în România: Stadionul de atletism, aproape de finalizare

0
517

Panteonul atletismului se mută în Bănie, care îşi întregeşte baza sportivă cu una dintre cele mai frumoase arene din ţară: stadionul de atletism.

Realizat de Primăria Craiova cu fonduri de la bugetul local, noul stadion va ridica sportul de performanţă la un alt nivel, plasând Cetatea Băniei în centrul competiţiilor europene, iar atleţii vor avea o bază de pregătire ultramodernă.

„Marile performanţe obţinute, de-a lungul timpului, de sportivii craioveni, ne obligă să le oferim cele mai bune condiţii împătimiţilor acestui sport. Craiova se pregăteşte să expună noi trofee în vitrinele cluburilor de profil, iar acest lucru nu se putea realiza fără ca noi, administraţia locală, să le punem la dispoziţie condiţii excepţionale de pregătire. Primăria Craiova a considerat că performanţa trebuie încurajată şi răsplătită, şi astfel, am construit cea mai frumoasă şi una dintre cele mai mari arene de atletism din România, ce va putea găzdui inclusiv competiţii europene de categoria WORLD ATHLETICS (IAAF): II. Sunt două piste gata de folosire – una la standarde competiţionale, de 400 metri, dar şi cea de warm-up, fiecare cu instalaţie de nocturnă separată. Sistemul audio de înaltă fidelitate va oferi ambientul necesar celor care vor evolua pe terenul de competiţii. Toate materialele şi instalaţiile sunt noi şi vor utila nu doar pista mare, ci şi pista de warm-up, iar vestiarele şi cabinele sunt pregătite pentru sportivi şi membrii echipelor”, a menţionat primarul Mihail Genoiu.

Cu o capacitate de 5.000 de locuri, arena din Bănie poate găzdui toate probele care ţin de atletismul de performanţă: săritura în lungime, săritura în înălţime, săritura cu prăjina, triplu salt, alergare liberă sau cu obstacole (garduri) pe diferite distanţe, ştafetă, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutăţii sau aruncarea suliţei şi maratonul. Cu o pistă de alergare cu 8 culoare, dar şi cu facilităţi care permit desfăşurarea simultană a două competiţii în aceleaşi condiţii pentru atleţi, noua arenă îndeplineşte toate condiţiile pentru organizarea de concursuri de nivel internaţional. În acest sens, lucrările au fost monitorizate de un prestator recomandat de I.A.A.F. (Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism), care a avut misiunea de a elabora documentaţiile în vederea certificării stadionului de atletism la categoria WORLD ATHLETICS (IAAF): II.

Arena are inclusă zona de antrenament, zona de concurs şi o clădire principală compartimentată în 4 corpuri – (Corpuri A, B, C, D), care găzduieşte, pe lângă cele peste 5.000 de locuri pentru spectatori, dotări moderne pentru sportivi, arbitri, media etc. necesare desfăşurării unor competiţii omologate internaţional.

Antrenamentele şi concursurile vor putea fi susţinute şi seara, datorită instalaţiei de nocturnă formată din 5 stâlpi de iluminat, completată de reflectoare montate pe copertina aferentă tribunei oficiale şi de instalaţia de nocturnă pentru terenul de încălzire, formată din 6 stâlpi de iluminat, de care beneficiază stadionul.