Lucrătorii din penitenciare protestează astăzi, cerând plata integrală a drepturilor salariale restante de 8 luni

0
122

Aproximativ 500 de membri ai Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) protestează astăzi, între orele 9.00 şi 11.00, în faţa Ministerului Justiţiei, cerând suplimentarea numărului de personal şi plata integrală a drepturilor salariale restante de opt luni, a anunţat, ieri, preşedintele SNLP, Ştefan Teoroc, într-o conferinţă de presă.

„Am decis să ieşim în stradă pentru a face cunoscute public problemele cu care se confruntă sistemul naţional de penitenciare, probleme care nu sunt de ieri, de azi. Cele mai importante dintre acestea se referă la deficitul de personal şi la neachitarea drepturilor salariale, în ultimele opt luni. Concret, cerem autorităţilor şi ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, deblocarea şi finanţarea de urgenţă a o mie de posturi vacante. În prezent, în sistemul penitenciar sunt prevăzute 15.500 de posturi, dintre care 3.000 sunt vacante în mod constant în ultimii opt ani. Raportul personal/deţinuţi, de 1 la 3, este alterat prin comparaţie cu alte state din Uniunea Europeană, având în vedere faptul că în România absolut toate misiunile cu deţinuţi sunt efectuate de personalul din penitenciare, inclusiv escortare sau transfer, iar unităţile şi dotările sunt uzate moral şi insuficiente”, a spus Ştefan Teoroc.

Potrivit acestuia, schema de personal este subdimensionată, generând suprasolicitarea personalului existent, de 12.500 de salariaţi. „Din acest motiv, s-a efectuat un număr enorm de ore suplimentare de muncă, de 500.000, imposibil de compensat şi în creştere permanentă. Nu în ultimul rând, nu au fost achitate drepturile salariale hotărâte de Guvernul şi Parlamentului României în anul 2014 pentru personalul din structura de apărare naţională. De asemenea, echipamentul de muncă achiziţionat în anul 2014 este de o calitate foarte slabă, chinuind salariaţii pe timp de caniculă”, a precizat preşedintele SNLP.

Liderul de sindicat a menţionat, totodată, că salariaţii din penitenciare vor purta, începând cu data de 13 august, banderole negre, în semn de susţinere a acţiunilor declanşate de SNLP. „Este inadmisibil faptul că, la ora actuală, paza din anumite penitenciare este asigurată tot de deţinuţi, bineînţeles selectaţi dintre cei mai puţin periculoşi. De asemenea, România pierde numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi ajunge să plătească bani care ar fi putut fi folosiţi pentru investiţii. În funcţie de rezultatele acţiunii de protest de mâine (astăzi – n. r.), vom decide paşii pe care îi vom face în perioada următoare, printre aceştia numărându-se şi organizarea unui miting de amploare”, a afirmat Ştefan Teoroc.