Piaţa Centrală a Craiovei: abundenţă de legume mai ieftine ca niciodată

0
102

Cea mai mare piață a Craiovei, Piața Centrală „geme” de fructe și legume de sezon în toată diversitatea posibilă. Întreaga imagine a pieței nu face altceva decât sa legitimeze o vocație de necontestat a legumicultorilor doljeni.

La intrarea în piaţa eşti asaltat de comercianţi ce te întreabă ce doreşti, dar al căror ochi iscoditor te cercetează pentru a încerca să îţi ghicească intențiile în postura de cumpărător. Găsești aici o multitudine de legume de sezon, dar pe primele locuri se află roşiile, castraveţii, ceapa, cartofii și dovleceii. Comercianţii încearcă să îşi păstreze preţurile pe aceeaşi linie, însă există şi diferenţe între preţurile aceluiaşi produs. Astfel, un kilogram de roşii variază între 0,80 lei şi 2 lei, unul de castraveţi – între 0,5 lei şi 1,5 lei, preţul predominant la dovlecei este de 1 leu/kg, al cepei şi cartofilor este între 1 leu şi 2 lei. Pentru a face o mâncare din produse proaspăt culese din gradină, un cumpărător ar trebui să scoată din buzunar  aproximativ 10 lei, asta dacă ne referim doar la strictul necesar.

Găsești în piață, desigur, şi fructe de sezon de la cireşe, caise, piersici, prune, lubeniţa şi pepene galben până la afine. Dacă piersicile şi caisele le poţi cumpăra cu 3-4 lei/kg, lubeniţa cu 1,5 lei/kg şi pepenele galben cu 2 lei/kg, afinele le poţi lua cu 15 lei kilogramul. Astfel, dacă doreşti şi un desert alcătuit din fructe trebuie să mai cheltuieşti încă 5-10 lei, în funcţie de preferinţe.

Vânzătorii, deşi destul de amabili la prima vedere, îşi schimbă imediat atitudinea atunci când dorești să îţi alegi produsele, spunându-ţi că în piaţă nu se vine să se cumpere pe alese sau chiar refuză să îţi vândă produsul atunci când insiști. În cazul în care accepți să îţi pună acesta produsele, printre ele îţi va strecura şi unul-două stricate sau care nu corespund calităţii care se presupune că se cerea la preţul respectiv. Totuşi, cei mai mulţi comercianţi încearcă să diferenţieze produsele de o calitate bună de una mai puţin bună prin preţ, astfel că un kilogram de castraveţi culeşi de două zile îl poţi cumpăra la 0,5 lei, pe când un kilogram de castraveţi proaspeţi este în jur de 1 leu. La fel, există diferenţieri şi în cazul fructelor, unde un kilogram de piersici mai mici este 3 lei, iar aceleaşi fructe, dar mai mari şi mai gustoase, aşa cum spune vânzătorul, este 4 lei.

De asemenea, cumpărătorul trebuie să aibă grijă, în acelaşi timp, la geantă şi buzunare pentru a nu rămâne fără portofel, deoarece hoţii de buzunare nu ezită să îşi facă treaba nici în locuri aglomerate, unde sunt în văzul tuturor.

ALINA DUMITRAŞCU, PAULA NIŢĂ şi ANDRA ŞTIRBU