Craioveanul care a accidentat intenţionat o tânără la o staţie Peco, pedeapsă menţinută la apel

0
99

Craioveanul Florin Valeriu Cioacă, tânărul de 19 ani care a lovit intenţionat o fată cu autoturismul Mercedes pe care-l conducea, în dreptul staţiei Peco Mol din Craiova, a rămas cu pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat şi la apel. Judecătorii Curţii de apel Craiova i-au respins, miercuri, ca nefondat, apelul declarat împotriva sentinţei pronunţate pe fond de Tribunalul Dolj şi i-a menţinut arestarea preventivă. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au soluţionat, miercuri, 10 iulie a.c., apelul declarat de Florin Valeriu Cioacă împotriva sentinţei din 10 aprilie a Tribunalului Dolj prin care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat asupra Danielei Oţăl, de 20 de ani, din Breasta. Instanţa i-a respins tânărului apelul, ca nefondat, şi i-a menţinut arestarea preventivă. Respinge ca nefondat apelul inculpatului. Menţine măsura arestului preventiv pentru inculpat şi deduce prevenţia acestuia de la 10.04.2013 în continuare la zi. Obligă apelantul inculpat la 280 lei cheltuieli judiciare către stat, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.

Reamintim că, pe 17 ianuarie a.c., a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj dosarul în care Florin Valeriu Cioacă, de 19 ani, din Craiova, a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor calificat asupra Danielei Oţăl, de 20 de ani, după ce a lovit-o intenţionat cu maşina la o staţie Peco Mol din Craiova. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Florin Valeriu Cioacă a plecat, pe 8 ianuarie, împreună cu doi prieteni cu maşina marca Mercedes, cu numărul DJ-18-FLS, primită cadou, din cartierul Brestei, unde locuieşte, spre centrul Craiovei, la plimbare. Pe drum s-a oprit în staţia Peco Mol, situată la intersecţia străzilor „Brestei” cu „Maria Tănase”, unde a alimentat autoturismul cu combustibil. La plecare, în timp ce ieşea din staţie intenţionând să se deplaseze spre magazinul „Billa” pe strada „Maria Tănase”, prin faţa autoturismului a trecut partea vătămată Daniela Cristina Oţăl, de 20 de ani, care vorbea la telefon.

«În aceste împrejurări, Cioacă Florin Valeriu a deschis geamul de la portieră şi i-a zis acesteia „ce faci dragă”, partea vătămată nefăcând nici un gest, deşi inculpatul în depoziţia sa a susţinut că i-a adresat injurii. Deşi trebuia să-şi continue traseul pe strada Maria Tănase, în direcţia magazinului Billa, inculpatul, fără un motiv întemeiat, a întors în loc autoturismul, la 180 de grade  şi cu acesta s-a îndreptat spre partea vătămată care se deplasase şi ea circa 10 metri pe trotuar, spre staţia de autobuz din apropierea magazinului Billa. Cu partea stânga faţă a autoturismului inculpatul a lovit-o pe Oţăl Cristina Daniela, a luat-o pe capotă de unde a căzut la pământ, în apropierea roţii stânga faţă. După săvârşirea faptei inculpatul a întors autoturismul din locul în care se afla şi, pentru a se sustrage s-a deplasat cu acesta în direcţia opusă, mai precis în cartierul Brestei unde a abandonat autoturismul pe strada Nectarului», după cum au consemnat anchetatorii în rechizitoriu.

Martorii au sărit în ajutorul părţii vătămate, au sunat pe 112, în urma cercetărilor făcute de poliţişti fiind identificat autoturismul. S-a luat legătura cu părinţii lui Cioacă, mama sa sunându-l şi cerându-i să se prezinte la Poliţia Rutieră, unde acesta a recunoscut faptele comise. În timpul audierii, Cioacă a susţinut vrut doar să „o sperie” pe fată, deşi a lovit-o cu intenţie apoi a fugit. „Deşi victima nu a suferit leziuni care să-i pună în primejdie viaţa acesteia considerăm că fapta constituie elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă de omor întrucât din cercetările efectuate în cauză rezultă clar că inculpatul a acţionat cu intenţia directă de a ucide victima, îndreptându-se cu autoturismul spre ea. Deşi avea posibilitatea să înceteze acţiunea sa infracţională totuşi acesta a continuat-o şi a lovit victima în plin cu autoturismul”, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu.

Pe 10 aprilie a.c., judecătorii Tribunalului Dolj l-au condamnat pe Florin Valeriu Cioacă la 4 ani de închisoare cu executare, instanţa aplicându-i şi pedeapsa accesorie privind interzicerea dreptului de a desfăşura activitatea de conducere a unui autovehicul pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale. Cioacă are de achitat 140,85 lei către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi 600 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.