ISU Dolj primeşte cinci autospeciale complexe de intervenţie

0
400

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia, a semnat, ieri, contractul de achiziţionare a cinci autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a altor cinci autospeciale de intervenţie şi salvare la înălţime. Achiziţia celor zece echipamente specifice, destinate inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi, a fost realizată printr-un proiect european – „Extinderea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în regiunea Sud-Vest Oltenia”, în valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro.

Valoarea totală a proiectului „Extinderea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia” este de 22.116.330,00 lei (4.997.927 de euro). „Suntem în etapa finală a proiectului european, pe care l-am început în urmă cu patru ani şi prin intermediul căruia am reuşit să achiziţionăm echipamente specifice intervenţiilor în cazuri de urgenţă. Acest proiect a fost împărţit în două etape. O primă fază s-a încheiat în 2012, atunci când ADI Sud-Vest Oltenia, din care fac parte consiliile judeţene din regiune, a adus în curtea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din Oltenia un număr de 44 de echipamente specifice, în valoare de peste 11 milioane de euro. Pentru că în anvelopa acestui proiect ne mai rămăseseră la dispoziţie aproximativ 5 milioane de euro, am decis împreună cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, beneficiare ale acestor echipamente, să mai cumpărăm alte zece autospeciale – cinci pentru intervenţii şi salvare de la înălţime şi alte cinci pentru intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, aşa-numitele FRAP. Astăzi (n.r. – vineri), am semnat contractul de achiziţionare a celor zece autospeciale specifice, pe care urmează să le primim în săptămânile următoare. Fiecare inspectorat pentru situaţii de urgenţă din Oltenia va beneficia de o autospecială FRAP şi o autospecială pentru intervenţie la înălţime”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Încheiem, practic, un capitol pe care l-am deschis în 2008”

Proiectul „Extinderea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia” urmăreşte extinderea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, prin achiziţionarea a cinci autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime (câte una pentru fiecare judeţ), autospeciale deosebit de necesare pentru toate cele cinci judeţe ale regiunii, şi a încă cinci autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă FRAP (câte una pentru fiecare judeţ), ca urmare a unei analize a dotărilor şi tipurilor specifice de intervenţii în situaţii de urgenţă, în funcţie de nevoile de intervenţie rămase neacoperite sau pentru care echipamentele sunt încă insuficiente.

Astfel, acest proiect vine în completarea primului – „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud – Vest Oltenia”, în valoare totală de 51.125.806,71 lei (11.890.000 euro), prin care s-au achiziţionat 44 de echipamente specifice, şi demonstrează coerenţa şi concordanţa iniţiativei complexe a judeţelor Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea de îmbunătăţire a dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia.

“Încheiem, practic, un capitol pe care l-am deschis în 2008, atunci când toţi cei cinci preşedinţi de consilii judeţene din Oltenia, reuniţi la Craiova în prezenţa generalului Vladimir Secară (fostul comandant al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă) şi a lui Raed Arafat (subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii), au decis înfiinţarea ADI Sud-Vest Oltenia pentru a putea atrage fonduri europene cu care să dotăm inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. Cred că acest proiect european pe care l-am implementat şi-a atins scopul, pentru că, pe de-o parte, aceste autospeciale specifice pe care le-am achiziţionat scurtează timpii de intervenţie în cazul producerii unor evenimente care ar putea pune în pericol viaţa oamenilor, iar, pe de altă parte, echipamentele moderne îi protejează pe pompierii care participă direct la misiunile dificile. Prin dotările pe care le punem la dispoziţia inspectoratelor, eu cred că reuşim să ne aliniem şi cerinţelor europene în ceea ce înseamnă intervenţia în timp operativ la situaţii de urgenţă şi dezastre”, a mai spus şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa.


Prin cele două proiecte complementare, capacitatea de intervenţie în Regiunea Sud-Vest Oltenia se va îmbunătăţi, folosindu-se la capacitate maximă caracteristicile tehnico-tactice ale echipamentelor achiziţionate şi se va concretiza prin: reducerea timpului de răspuns şi a timpului de intervenţie datorită vitezei de deplasare sporite; sporirea siguranţei în exploatarea echipamentelor; sporirea protecţiei personalului de intervenţie; sporirea eficienţei intervenţiilor prin suportul tehnicii moderne; crearea şi dotarea bazei operaţionale regionale cu sediul la Craiova, dotată cu un centru de comandă şi control; analiza mai rapidă şi mult mai obiectivă a situaţiei, având ca rezultat adoptarea unei decizii operative şi viabile; posibilitatea realizării intervenţiei în orice condiţii; diversificarea tipurilor de intervenţii de descarcerare şi asistare a persoanelor la care pot participa Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă; creşterea numărului de autospeciale şi utilaje cu care se poate interveni; acordarea de asistenţă medicală prespitalicească direct la locul intervenţiei, pentru situaţii de urgenţă de pe tot teritoriul regiunii.