Consiliul Judeţean Dolj – încă un pas pentru concesionarea terenurilor de la Aeroportul Craiova

0
347

Şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Dolj a fost condusă de vicepreşedintele Cristinel Iovan. Înainte de intrarea pe ordinea de zi, acesta a anunţat că deputatul Petre Petrescu a renunţat la calitatea de consilier judeţean, iar următorul pe listă care a depus jurământul a fost Florea Găină: “Domnul deputat Petre Petrescu şi-a depus zilele trecute demisia şi a ales să-şi păstreze funcţia de deputat în Parlamentul României. În locul domniei sale vine un alt consilier judeţean, profesorul Florea Găină”. După acest moment, lucrurile au decurs normal până la penultimul punct, când consilierul PDL Ştefan Stoica a avut mai multe obiecţii cu privire la demolarea unor clădiri de pe unele suprafeţe de teren din domeniul public al judeţului care urmează a fi concesionate către doi investitori importanţi.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, din partea PNL, Laurenţiu Ivanovici a făcut un scurt bilanţ al activităţii instituţiei pe care a condus-o până acum. Acesta a lăudat echipa de la Camera Agricolă şi a arătat că în acest moment instituţia este „pe creştere”, bani din care vor fi plătite drepturile salariale câştigate de angajaţi în instanţă. “Am deţinut funcţia de director executiv la Camera Agricolă Dolj, unde am avut rezultate bune care continuă, iar acest lucru se vede în veniturile realizate, dar şi în numărul foarte mare de proiecte întocmite. Nu este doar meritul meu, ci şi al directorului adjunct Aurel Danciu, care continuă activitatea, dar şi al celor care întocmesc aceste proiecte. În ceea ce priveşte veniturile, avem o creştere de 85.000 de lei, iar cheltuielile vor fi utilizate pentru drepturi salariale câştigate în instanţă de angajaţi ai instituţiei, se va respecta hotărârea de guvern privind plata eşalonată, astfel încât în anul 2012 se vor plăti 5%. Mai avem încă 13.000 de lei care vor fi repartizaţi către reparaţii curente, reclamă şi publicitate. Urmează ca la Camera Agricolă să se aplice legea de înfiinţare a noilor camere agricole. Va trebui să vedem ce se va întâmpla cu personalul de acolo, pentru că în această lege nu se prevede nimic privind preluarea acelor funcţionari publici. Este o pierdere pentru noi, ca şi Consiliu Judeţean, pentru că avem în subordine Camera Agricolă, dar şi pentru faptul că în această instituţie se întocmesc proiecte pentru a aduce bani pe dezvoltare rurală”, a declarat vicepreşedintele Laurenţiu Ivanovici.

La Spitalul Leamna s-a alocat o sumă de bani pentru lucrări la reţeaua termică

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a privit aprobarea unei rectificări a bugetului judeţului Dolj pe anul 2012. Sumele provenite din cotele defalcate din impozit se vor duce către investiţii şi susţinerea unor instituţii de cultură şi sănătate. O altă veste dată de vicepreşedintele Cristinel Iovan a fost că va începe reabilitarea clădirii de pe „Jieţului”, iar Spitalul de la Leamna va primi sumele necesare pentru lucrările la reţeaua termică: «Este o vorba de o sumă de 6.244 mii lei care provine din cotele defalcate din impozit. S-a constatat o depăşire a acestora. Întreaga sumă de bani se duce spre domenii importante: investiţii şi susţinerea unor instituţii de cultură şi de sănătate. Vestea bună este că un proiect început în urmă cu un an a fost licitat, s-a desemnat un constructor, astfel că în câteva zile vom da ordinul de începere la reabilitarea unor clădiri de pe strada „Jieţului”, astfel încât colegii noştri de la apărarea civilă să aibă un sediu modern, un sediu unde să poată instrui aleşii locali şi celelalte persoane pe care legea le cheamă la instruire în acest domeniu al apărării civile. De asemenea, Spitalului de la Leamna i se alocă o sumă de bani pentru lucrări la reţeaua termică. Acolo continuăm o investiţie, pentru că am dotat spitalul cu o centrală şi acum schimbăm caloriferele şi ce mai este nevoie».

Clădirile degradate de pe terenurile de la Aeroport vor fi demolate

La data de 29.11.2011 Consiliul Judeţean Dolj a dat Hotărârea nr. 258 prin care s-a aprobat întocmirea unui Studiu de oportunitate pentru terenul aferent Imobilului 349 (parţial) Craiova, în suprafaţă de 235,62 ha, stabilindu-se a fi oportune concesionării şase loturi de teren, pe care se află nişte clădiri care trebuie demolate fiind într-o stare avansată de degradare. Un astfel de proiect a fost pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean Dolj. “În mandatul trecut, în urma unor dezbateri, consilierii judeţeni de atunci au hotărât ca terenurile pe care judeţul Dolj le are în proprietate – şi mă refer aici la terenurile de la Aeroportul Craiova – să înceapă pe măsură ce există solicitări din partea unor investitori, să fie scoase spre concesiune. În acest sens a fost începută această procedură prin trei hotărâri, iar astăzi venim cu un alt proiect de hotărâre, legat de desfiinţarea unor clădiri care se află într-o stare avansată de degradare, astfel încât în momentul în care vom scoate la concesiune aceste suprafeţe de teren, ele să fie eliberate de orice fel de clădire care nu se mai ală în inventar, unele fiind construite încă din anii ’30”, a spus Cristinel Iovan.

Sunt îndeplinite criteriile pentru concesionare

Ştefan Stoica a sărit ca ars când a auzit de şase loturi, amintindu-le celor din Consiliul Judeţean că au votat ca întreaga suprafaţă să fie scoasă la licitaţie: “Noi am stabilit în şedinţele trecute ale Consiliului Judeţean că aceste terenuri, primite de la Ministerul Apărării, vor fi scoase toate la licitaţie. Aşa s-a hotărât! Nu pe baza unor solicitări ale firmelor interesate! Trebuie să le scoatem pe toate la licitaţie. Trebuie să ne gândim să alocăm o sumă de bani şi pentru amenajarea utilităţilor absolut necesare, astfel încât investitorii să fie tentaţi”. Răspunsul l-a primit de la social-democratul Cosmin Vasile, care l-a informat că pentru cele şase loturi există intenţia unor investitori: “Prin hotărârea din decembrie 2012, am aprobat concesionarea a şase loturi de acolo conform Masterplanului şi proiectului de dezvoltare a Aeroportului. Ordonanţa Guvernului pentru concesiune spune că trebuie două condiţii la licitaţie: prima este aprobarea legislativului şi a doua este intenţia unui investitor. Dacă până acum nu avem pentru celelalte patru loturi scrisori de intenţie, nu trebuie să le ţinem pe loc pe celelalte şase”. După mai multe contraziceri, proiectul a fost votat şi de pedelişti.

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan: «Spitalul „Aşezămintele Brâncoveneşti” Dăbuleni este supus unei proceduri de acreditare declanşată de Ministerul Sănătăţii. În acest moment, prin dispoziţiile Ministerului Sănătăţii, s-au stabilit condiţiile pe care trebuie să le respecte acest spital pentru a funcţiona în categoria a patra. Instituţia Consiliului Judeţean Dolj şi-a respectat angajamentele. În acest plan de conformare a fost construit un nou sediu de spital care a fost dotat cu echipamente medicale. Nu trebuie să uităm că acest spital se adresează unei populaţii foarte mari, 70.000 de oameni. Mai sunt câteva lucruri pe care trebuie să le îndeplinim până la data de 31 decembrie a.c., astfel încât acest spital să rămână în categoria a patra şi să beneficieze de o finanţare substanţială din partea Casei de Asigurări de Sănătate, care are de îndeplinit nişte condiţii în acest plan de conformare».

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU