Topul judeţelor “valoroase”: Doljul, pe locul al zecelea la PIB

0
291

În medie, valoarea economică a unui judeţ din România este de circa 14,4 miliarde de lei (circa 3,3 miliarde de euro), potrivit publicaţiei online Econtext.ro. conform analizelor afişate pe site-ul amintit, pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Prognoză, cele mai valoroase judeţe din ţară sunt cele mai mari şi mai bine dezvoltate. Cu alte cuvinte, au o valoarea mai ridicată acele judeţe unde există un nod industrial puternic sau un sector financiar puternic. Doljul se regăseşte pe harta valorică la poziţia nr. 10.

În total, Produsul Intern Brut (PIB) al României se va situa, în acest an, la 607,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că Bucureştiul produce circa o cincime din PIB-ul ţării, urmat de Timiş, Prahova, Constanţa, Cluj, Argeş şi Brasov. Mai mult, aceste şase judeţe, care se plasează pe poziţiile 2-7, au împreună o economie ce depăşeşte cu puţin valoarea capitalei.

În medie, valoarea economică a unui judeţ din România este de circa 14,4 miliarde de lei, respectiv circa 3,3 miliarde de euro. Bineînţeles, cele mai valoroase judeţe din ţara noastră sunt cele mai mari, cele mai dezvoltate. Cu alte cuvinte, au o valoarea mai ridicată acele judeţe unde există un nod industrial puternic sau un sector financiar puternic. Sau o populaţie uriaşă, economia judeţului bazându-se mai mult, în acest caz, pe consumul intern.

Judeţele “valoroase” sunt dezvoltate… financiar

De exemplu, capitala are cel mai dezvoltat sector financiar, dar şi cea mai mare populaţie, axele ei economice fiind fundamentate pe aceste două componente: sector financiar şi populaţie. Următoarele judeţe se bazează pe comerţ, populaţie şi industrie (Timiş), turism şi industrie petrolieră (Prahova), turism, transporturi şi comerţ (Constanta) etc.

La polul opus se situează în principal judeţele cu o infrastructură precară, dar şi care se bazează în special pe domeniul agricol. Astfel, cele mai „ieftine” judeţe din România sunt Călăraşi (are o valoare de doar 4,7 miliarde de lei), Covasna (4,5 miliarde de lei) şi Giurgiu (4,5 miliarde de lei).