Marcel Ciolacu, critic la adresa guvernanţilor

0
371

Sâmbătă, 12 iunie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost prezent în Dolj şi a susţinut o conferinţă de presă, la sediul PSD Dolj, în care a vorbit despre cele observate şi a susţinut candidaţii formaţiunii politice la alegerile parţiale comune, care se vor desfăşura, pe 27 iunie, în cinci localităţi doljene. Marcel Ciolacu a criticat măsurile adoptate de Guvern, precum şi situaţia Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care nu a trecut de Comisia Europeană, iar situaţia irigaţiilor a fost unul dintre punctele principale ale discuţiilor.

La conferinţa de presă, preşedintele naţional al PSD,  Marcel Ciolacu, a fost însoţit de staff-ul PSD Dolj, un semnal de sprijinire a candidaţilor partidului la apropiatele alegeri locale parţiale din cinci localităţi doljene. Vrând – nevrând, s-a ajuns şi la situaţia PNRR. “Nu am avut un dialog cu guvernanţii pe PNRR. Acest plan este unul foarte important, la care toate ţările din Uniunea Europeană au aplicat. Prin el, se aduce mai mult bine tuturor. Domnul Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene ar trebui să părăsească postul pe care îl ocupă. Pe exreciţiul finaciar 2014 – 2020, cu o prelingire de trei ani, România mai are de luat cca 15 miliarde de euro, dar, dacă nu se face ceva în acest sens, riscăm să-i pierdem. În ultimii doi ani, avem o absorbţie de un euro/zi. Inacceptabil!”, a precizat Marcel Ciolacu.

Nimic pentru irigaţii

La  Comisia Europeană, a căzut şi planul de dezvoltare a sistemului de irigaţii din România. Este o situaţie cât se poate de dificilă, deorece nu s-a înţeles bine , atât de experţi, cât şi de Cristian Ghinea, cât şi de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,  Adrian Oros, dacă se va merge, în irigaţii, pe sistemul “prin picurare” sau “prin aspersiune” . Nu se ştie ce recomandă Uniunea Europeană în acest sens, dar, referitor la “aspersiune”, sunt ţări din comunitate care aplică acest sistem. Revenind la zona noastră, am avut , mai avem o parte, din păcate, cel mai mare sistem de irigaţii din ţară, realizat cu englezii, pe ruta Sadova – Corabia, la inaugurarea din 1979 fiind prezent şi directorul Băncii Mondiale din acel timp, Robert McNamara.  Cristian Ghinea şi Adrian Oros vorbeau, de curând, despre astuparea acelor canale de irigaţii, iar referitor la acest aspect a fost întrebat Marcel Ciolacu. Răspunsul a venit: “Ştim cu toţii ce înseamnă Doljul în potenţialul agricol al României, iar irigaţiile fac parte din dezvoltarea agriculturii. S-a plecat la Bruxelles cu un plan de 7 miliarde de euro, s-a redus la trei miliarde şi, într-un final, s-a revenit cu ceva de 0,1, oricum foarte puţin. Concluzia este una singură: ambii miniştri trebuie să plece.”

Legea incompatibilităţii trebuie îndreptată

Aşa cum aminteam, pe 27 iunie sunt alegeri locale parţiale în cinci localităţi din Dolj. În trei dintre ele, scrutinul este organizat din cauza declarării foştilor primari ca incompatibili. Aici , este o discuţie largă, vorbind despre prezenţa unor aleşi în Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ sau dacă au diverse afaceri familiale, însă în care nu au treabă cu fondurile băneşti publice. Întrebat despre acest aspect, Ciolacu a fost foarte scurt în exprimare: “Respectăm legea . Este adevărat, aceasta trebuie îndreptată”. În altă ordine de idei, acesta a mai spus: “Încurjăm vaccinarea contra COVID – 19, dar cred că premierul Florin Cîţu a pierdut pariul în ceea ce priveşte vaccinarea, iar aici nu facem astfel de jocuri. Se vede o lipsă de organizare, care nu poate duce la atingerea numărului de zece milioane de vaccinaţi, în septembrie”.