Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Certificatul digital COVID nu este discriminatoriu

0
258
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a participat recent la o dezbatere despre Certificatul digital UE privind COVID, adoptat de Parlament în această sesiune plenară. Evenimentul a fost organizat de  Biroul Parlamentului European în România.
Deputatul european susţine că sumele destinate testelor ce vor fi primite de fiecare stat de la Comisia Europeană nu vor fi distribuite egal. Şi acest aspect ar fi normal pentru că diferă populația țărilor, iar fiecare stat va stabili direcțiile de utilizare ale acestor sume. “În prezent, în statele membre, testele sunt finanțate diferit, în majoritatea țărilor cetățenii plătesc aceste teste. Sunt și țări care finanțează integral testele. Se spune în regulament că această sumă poate fi suplimentata cu încă 100 milioane de euro în funcție de evoluția situației. Și apoi fiecare stat va decide – subvenționare totală sau parțială pentru teste. Testul se face în statul din care pleacă un cetățean și cred că fiecare stat trebuie să aibă criterii clare pentru cine poate utiliza acești bani. Cred că acest flux transfrontalier pentru muncă poate fi un criteriu foarte bun. Pentru cei care studiază în străinătate iar e un criteriu foarte bun. Pentru cei care nu au venituri suficiente iarăși va fi de ajutor.”, a spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu, în cadrul dezbaterii.
           Eurodeputatul român consideră totodată că, Certificatul digital COVID nu este discriminatoriu. “Nu te-ai vaccinat? Nicio problemă, respecți ca toți ceilalți aceleași cerințe – prezentarea acelor teste PCR care să dovedească faptul că rezultatul este negativ. Repet acest certificat digital – pentru că nu este un pașaport de călătorie și nu sfătuiesc pe nimeni să se ducă doar cu acest certificat în afara țării, fără Carte de Identitate și pașaport – este doar un document care creează o atitudine comună a statelor membre vis-a vis de regulile de intrare în fiecare țară în aceasta perioadă de pandemie, în care au murit sute de mii de oameni. Nu e niciun stat membru care să-ți spună – ești vaccinat intri, nu ești vaccinat nu intri. Este evident ca nu e o discriminare din punct de vedere al vaccinării și nici din niciun alt punct de vedere. Eu cred ca marea majoritate a celor care spun că e discriminare nu vor de fapt să înțeleagă”, a explicat Marian Jean Marinescu.