Proiect pentru istorie, la Liceul „Charles Laugier”

0
436

Liceul „Charles Laugier”, din Craiova, care îi pregăteşte pe copii în domeniul sanitar, a fost, timp de trei ani, cu finalizare în luna august 2017, beneficiarul unui Program „Erasmus+”, într-un parteneriat strategic pentru învăţare, venit de la Uniunea Europeană, proiect denumit „1914 – 2014 il y a 100 ans, la Grande Guerre: regards eroises d’eleves eu l’Europes” (în traducere liberă „Marele război – apărarea elevilor în Europa”). S-au reunit elevi şi profesori din mai multe ţări europene – România, Portugalia, Italia, Germania, Anglia, Polonia şi Turcia – care şi-au propus să readucă în memorie ceea ce s-a întâmplat în Primul Război Mondial.

 sanitarÎn cadrul proiectului s-au derulat atât activităţi de învăţare la fiecare partener, o reuniune transnaţională cu membrii echipelor de coordonare din fiecare ţară, în România, dar şi activităţi locale. „În acest program, au fost cuprinşi 28 de elevi şi cinci profesori, care au fost angrenaţi în desfăşurarea unor activităţi menite să prezinte copiilor şi profesorilor Marele Război, cu urmările sale. Începutul a fost în 2014, în România, când toate delegaţiile din ţările partenere au sosit în ţara noastră, la Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu”, din Horezu (jud. Vîlcea) fiind organizat un simpozion pe această temă. Proiectul a continuat cu mobilitate în toate statele, în acest an, în loc de Turcia, fiind aleasă Polonia, din cauza situaţiei politice dificile din ţara care era destinată iniţial. În fiecare stat, a fost adoptată o temă, în Italia, de exemplu, fiind ales modul în care presa a prezentat izbucnirea războiului, dar şi derularea acestuia. În Polonia, s-a discutat despre istoria uniformei militare, fiind organizată şi o expoziţie în acest sens”, a precizat prof. Sorin Bîrsan, coordonatorul proiectului, din partea Liceului „Charles Laugier”.

Europa a fost vizitată de copiii craioveni

Data de 11 noiembrie 2015 va rămâne în istorie, atunci când delegaţiile din „Erasmus +” au mers în portul Antibes (Franţa), alături de veterani de război , şi au participat la defilarea celor aflaţi sub arme, indiferent de specialitate. Au fost şi alte momente de ţinut minte, în Germania, Anglia, Portugalia, Polonia, etc. În cea din urmă ţară, la Olimpiada „Erasmus”, în cadrul unei competiţii sportive, tinerii au fost sub atenta supraveghere a lui  Rafal Kubacki, campion olimpic la haltere, la trei ediţii a Jocurilor Olimpice. Elevii craioveni au desfăşurat mai multe activităţi şi le-au putut przenta colegilor lor din străinătate date despre personalităţi ale României, care şi-au pus amprenta peste destinul ţării noastre, în ultimul secol: Regele Carol I, Henri Coandă, Constantin Brâncuşi, Constantin Paulescu, Nicolae Ceauşescu. Cristi Puiu, Gheorghe Hagi, fiecare cu meritele şi lipsurile de rigoare.

Elevii nu şi-au uitat înaintaşii

sanitar1Dar, revenind la memoria eroilor români, trebuie menţionat, tot parte din program, depunerea de coroane de flori, din partea elevilor de la Liceul „Charles Laugier”, la Mausoleul de la Cîmpulung Muscel, iar gândurile tinerilor s-au regăsit în revista şcolii „Un suflet de copil în vreme de război”.  Pentru toţi participanţii, vorbim de elevii craioveni, a fost valabil sloganul „Erasmus” – „Schimbă vieţi, deschide minţi”, aşa cum a mai amintit Sorin Bîrsan: „Posibilitatea de a comunica într-o limbă de circulaţie internaţională a fost un mare câştig pentru noi. Rămâne şi prestigiul şcolii noastre, unul, de acum, la nivel european. Trebuie să le mulţumim şi celor care ne – au ajutat- Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Muzeul de Istoerie al Olteniei, Arhivelor Naţionale – Filiala Dolj, autorităţilor locale şi judeţene”. La rândul său, prof. Ludmila Panea, director al Liceului „Charles Laugier”, a precizat: „Pentru mine, ca director, prezenţa la activităţile din alte ţări a fost o esperienţă unică. Vrem să realizăm şi la noi lucruri pe care le-am văzut în alte ţări”. Nu în ultimul rând, trebuie consemnată şi declaraţia unei proapte absolvente, Alexandra Stănică: „Am fost în Polonia, în 2015, şi am rămas impresionată. Am Realizat cât de importantă este să cunoaştem mai multe limbi străine, să fim corecţi şi să ne ştim istoria”.