Bacalaureat 2017 / Ultima zi de evaluare a competenţelor digitale

0
269

Elevii absolvenţi ai clasei finale de gimnaziu şi cei ai ultimului an de liceu au intrat, deja în „febra” examenelor. Primii se pregătesc pentru admiterea în clasa a IX-a, ceilalţi să-şi ia Bacalaureatul. Suntem în posesia primelor date, despre cele două examene importante susţinute de elevi, prezentate de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Astăzi este ultima zi în care elevii mai susţin evaluarea competenţelor digitale, iar de mâine, timp de trei zile, se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

 eleviPrimii care au intrat în „focuri”, au fost, încă de săptămâna trecută, absolvenţii clasei a XII-a, cei care au dat examenul de „Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română”, în zilele de 8 – 9 iunie. În perioada  9 – 13 iunie se desfăşoară „Evaluarea competenţelor digitale”, iar între 14 – 16 iunie va avea loc  „Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională”. Au apărut şi primele rezultate. „Înscrişi avem 3.784 de candidaţi, vorbim de total. La prima probă, cea de comunicare în limba română, am avut 104 de absenţi, 96 din promoţia acestui an. Am avut şi un eliminat, prins asupra lui cu telefonul mobil, atunci când i-a sunat. Din cei care au promovat proba, 605 (15 din anii anteriori) au obţinut calificativul „utilizator avansat”, 2.823 (11 din promoţiile trecute) pe cel de „utilizator experimentat” , iar 251 (245 din acest an), de „utilizator mediu”. În aceste zile, sunt în desfăşurare celelalte probe orale sau de competenţe digitale, iar pe 26 iunie vor începe examenele scrise. Ca o noutate, sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, va începe, în iulie – august, după depunerea dosarelor, cu susţinerea probelor scrise”, a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Încep şi cei de-a VIII-a

suna
Monica Leontina Sună

Dacă cei „mari” au început, cei „mici” sunt în aşteptare. Pe 9 iunie s-a încheiat înscrierea absolvenţilor de clasa a VIII-a pentru susţinerea examenului de „Evaluare Naţională”, necesar admiterii la liceu. „Avem înregistraţi peste 4.370 de elevi, iar pe 19 iunie va avea loc proba scrisă la „Limba şi literatura română” , iar  două zile mai târziu cea la „Matematică”. Pe 26 iunie va avea loc afişarea primelor rezultate, în aceeaşi zi având loc şi depunerea contestaţiilor, iar, după rezolvarea acestora, vor fi prezentate rezultatele finale, pe 30 iunie”, a mai menţionat Monica Leontina Sună.