Parteneriatul şcoală – autorităţi locale – agenţi economici are rezultate la Amărăştii de Jos

0
919

Liceul Teoretic din Amărăştii de Jos s-a implicat, în ultimul timp, tot mai mult în viaţa comunităţii. Instituţia de învăţământ a participat la o serie de proiecte, atât cu susţinere din parteneriate, cât şi din contribuţii locale . În principal, beneficiari au fost locuitorii satului Ocolna, pendinte de Amărăştii de Jos.

Cristina si Luminita, doua din cele patru educatoare care fac naveta de la Dabuleni la Ocolna, recita alaturi de copiii aflati pe o scena improvizata in curtea gradinitei, 13 noiembrie 2015. Cu ajutorul fundatiei Pact si fundatiei Vodafone, cu sprijinul primariei si a directoarei Liceului din Amarasti, grupul de initiativa a reusit sa doteze gradinita cu o centrala termica.

Liceul Teoretic din Amărăştii de Jos şi-a propus, prin managementul de care dispune să promoveze un învăţământ deschis şi flexibil. „Necesităţile procesului educaţional actual ţin de formarea continuă a tinerilor şi de capacitatea acestora de a se adapta la modernitate, iar incluziunea grupurilor dezavantajate în societate este unul dintre obiective. Pornind de la aceste aspecte, am dezvoltat, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cu cel al autorităţilor locale şi, nu în ultimul rând un proiect, cei din satul Ocolna fiind principalii beneficiari. Este vorba de „Idei din Ţara lui Andrei” – 2015-2016, valoarea programului fiind peste 80.000 de lei, cea mai mare parte venind de la OMV Petrom (cca. 58.000 de lei), restul fiind contribuţia şcolii. Astfel, s-a amenajat şi dotat atelierul şcoală, unde îşi desfăşoară activitatea 259 de elevi ai învăţământului tehnologic şi profesional. Dintre aceştia, 115 sunt amarasti (1)tineri de etnie romă, din Ocolna, care fac zilnic naveta cu microbuzul şcolii. De asemenea, au fost organizate activităţi de consiliere şi orientare profesională, de îndrumare parentală, de promovare a iniţiativei şi a antreprenoriatului”, a spus prof.  Violeta Modan, director al Liceului din Amărăştii de Jos. Instituţia de învăţământ a fost partener şi cu Fundaţia PACT şi Fundaţia Vodafone, cu spijinul Primăriei din comună şi cu acceptul ISJ Dolj, în Proiectul „Un pas către viitor!”, destinat, aşa cum a mai menţionat Violeta Modan, tot celor din Oclna, comunitate cu peste 60% de etnie romă, unul dintre scopuri fiind diminuarea absenteismului şcolar, uar, conform primelor rezultate, a crescut numărul copiilor care frecventează învăţământul preşcolar. Sunt speranţe că acţiunile nu se vor opri aici, iar paşii către integrarea în societate a persoanelor defavorizate social vor continua.