“Zilele Calafetenilor”, un eveniment plin de bună dispoziţie

0
4986
Timp de trei zile, începând de vineri, 10 mai, municipiul Calafat s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Asta după ce pe 9 mai, municipalitatea a organizat mai multe manifestaţii dedicate Zilei Independenţei, Calafatul fiind recunoscut drept oraşul independenței. Este singura localitate din România care are șapte monumente dedicate acestui măreţ eveniment. Locuitorii de pe malul Dunării au ştiut cum să serbeze şi cei 142 de ani de independență, dar şi „Zilele Calafetenilor”.
Evenimentul “Zilele Calafetenilor” a adus pe scenă cei mai în vogă artiști, spectacole muzicale pentru toate gusturile, un tezaur de bunătăți culinare şi un mega parc de distracţii atât pentru cei mici cât şi pentru cei mari. De vineră, până ieri, calafetenii au stat într-o sărbătoare. În alţi ani, în această perioadă aveam Ziua Calafatului, dar se pare că strategia a fost alta anul acesta. Evenimentul a fost organizat de o firmă privată, care a închiriat domeniul public şi a antrenat peste 40 de comercianţi. Organizatorii s-au gândit să-i facă să se simtă bine pe toţi cetăţenii urbei, motiv pentru care a organizat momente pentru toate generaţiile. Au fost trei zile pline de activităţi recreative, distracţie, concerte şi momente pentru întreaga familie.
Rozele Calafatului şi Pink Dance Studio au încins atmosfera
Şi vremea a fost de partea calafetenilor, pentru că a fost cald şi frumos, iar tot Calafatul a răsunat de muzică şi voie bună. S-a auzit până la bulgari, determinându-i pe vecini să-şi petreacă weekend-ul la noi în ţară, la Calafat. „A fost foarte frumos, deşi noi nu ne-am implicat cu foarte multe lucruri. Fiind un eveniment privat, nu am antrenat şcolile. Au participat doar două cluburi de dans, unul popolar Rozele Calafatului şi altul de dans mnodernm, Pink Dance Studio. Li s-a propus tuturor locuitorilor şi nu numai, un festival încărcat de voie bună, distracţie şi concerte în fiecare seara. Ei merită tot ce-i mai bun. Şi pentru că acest municipiu e unul viu, e unul cu mulţi copilaşi, ne-am gândit desigur la cei mici. Aşadar, voia bună pentru cei mici a fost asigurată de cel mai mare și frumos parc de distracții: trenulețe, castele, maşinute, topogane gonflabile și carusele. Adică, a fost pe gustul lor. Şi pentru că copilaşii nu vin singuri, ci însoţiţi de părinţii lor, organizatorii s-au gândit şi la ei. Iar pentru părinți aceştia au pregătit concerte în fiecare zi și grătare încinse la maxim și stropite cu bere rece din belșug. Le-am promis calafetenilor un week-end plin de distracție şi le-am oferit”, a explicat Lucian Ciobanu, primarul municipiului Calafat.
“ETNO TV şi invitaţii”
În prima zi, îndrăgitul ansamblu folcloric local “Rozele Calafatului”şi invitatii au încins ringul de dans. A urmat apoi un spectacol folcloric deosebit, oferit şi transmis în direct de postul ETNO TV. Spectacolul s-a numit “ETNO TV şi invitaţii” : Maria Constantin, Anne Marie şi Taraful Victor Florea, Leonard Petcu, Reyna Vox, Florin Burescu, Cătălin Doinaş şi Adina Roşca. „Cam ce au dorit calafetenii în materie de muzică populară, cam asta au avut scenă. Desigur că nu a lipsit nici îndră Constantin Enceanu”, a mai spus Lucian Ciobanu. S-a încheiat totul cu o seara incendiară de clubbing, cu Mc Anuryh. Tot vineri, 10 mai a avut loc şi Megarecitalul „Matteo şi Gabi Bagu”. Sâmbătă a început în forţă cu petrecerea cu Trupa Pinky Dance Studio, apoi a continuat cu Ansamblul folcloric local “Rozele Calafatului”. „Fiind sâmbătă seara, ziua nu se putea încheia, decât cu un spectacol foarte frumos susţinut de Aurel Tămaş şi Bandaşii de la Cluj, după care au urmat două megarecitaluri – Mario Fresh şi Mira. Şi sâmbătă s-a încheiat cu o seară incendiară de clubbing cu MC Anuryh.
De la mici, bere, până la produse de artizanat
Ieri, calafetenii au început petrecerea cu Ansamblul folcloric local “Rozele Calafatului” şi invitaţii. Au continuat cu un program de muzică populară de petrecere, oferit de Delia Barbu şi un program de petrecere oferit de Cristian Bănăţeanu şi Taraful. Organizatorii au ţinut cont de absolut toate gsuturile şi astfel, spre seară atmosfera a fsot încinsă de Mc Anuryh şi animatoare, după care calafenetnii au fost încântaţi de cei din trupa Pinky Dance Studio. „Petrecerea s-a încheiat într-un mare fel şi anume, cu un megarecital susţinut de frumoasa Ruby. Pe lângă toate aceste surprize, aşa cum v-am spus, organizatorii au adus pentru şi zeci de comercianți veniți din toate colțurile țării, care au oferit cele mai gustoase bucate, sarmale, cărnuri afumate, cozonaci, preparate ungurești, cele mai bune vinuri asezonate lângă diversitatea de preparate, brânzeturi, Kurtos Kalacs, turtă dulce şi minunate exponate lucrate manual de meşteri populari, a căror măiestrie dau viaţă amintirilor”, a mai spus edilul Calafatului. Iar ca ospăţul să fie deplin calafetenii au avut parte şi de adevăratele produse tradiționale: plăcinte şi cozonaci din toate zonele ţării, dulciuri, afumături, brânzeturi, dulcețuri, zacuscă și multe altele.
Maratonul Independenţei
Cele trei zile de distracţie au venit la fix şi s-au legat aşa cum a dorit municipalitatea de momentul festiv din 9 mai, când Calafatul a marcat aşa cum se cuvine Ziua Independenţei şi Ziua Europei.  Calafatul ştie cum să-şi cinstească eroii. An de an, municipalitatea, prin directa coordonare a edilului, Lucian Ciobanu, organizează în data de 9 mai evenimente de excepţie. Pe 9 mai, întreaga comunitate a fost implicată în mai multe momente de o anvergură deosebită. S-au împlinit 142 de ani de când România și-a câștigat independența, în această zi având loc Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților care proclama independența de stat a României. În acest context, şi municipiul Calafat a marcat acest moment printr-o acţiune de ţinută, printr-un ceremonial militar-religios.
“Din dragoste pentru România şi istoria ei”
Şi asta nu a fost tot. La Calafat lucrurile se împletesc armonios. Tot pe 9 mai s-a desfîşurat şi cea de-a IV-a ediție a Maratonului Independenței. Primele trei ediții s-au desfăşurat la Bucureşti, startul fiind dat din zona Arcului de Triumf. „Maratonul face parte din Ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru România şi istoria ei” şi este dedicat eroilor Armatei Romane care s-au jertfit în Războiul de Independență  din anii 1877 şi 1878.  Maratonul Independenței este un eveniment unic în România, fiind o probă a curajului, desfăşurat în zona Municipiului Calafat, unde au fost trase primele salve de tun de pe malul stâng al Dunării, împotriva trupelor turceşti din Cetatea Vidin”, ne-a explicat Lucian Ciobanu, primarul municipiului Calafat. Organizatori evenimentului au fost : Clubul Sportiv Eco Alpin în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, Primăria Municipiului Calafat, Consiliul Județean Dolj, Prefectura Dolj şi Asociația Română pentru Propaganda şi Istorie Aeronautică – Filiala Dolj;
Un maraton transfrontalier
Organizatorii competiției şi-au exprimat astfel dorința ca acest maraton să devină în viitor un maraton transfrontarier care să se desfăşoare între Calafat şi Vidin, prin traversarea podului de peste Dunare, în semn de respect pentru Eroii care prin jertfa lor, au dus la obținerea Independenței României şi a Bulgariei. „Maratonul are drept scop promovarea alergării în aer liber şi a unui stil de viață sănătos, concomitent cu promovarea în rândul concurenților şi susținătorilor acestora, a frumuseților, a tradițiilor şi istoriei Județului Dolj, în special a malului stâng al Dunării, unde se află amplasat Municipiul Calafat. Aceasta ediție are un caracter simbolic, participanții alergând compact prin Zona istorică a Calafatului şi a Dunării”, a mai spus Lucian Ciobanu.
10 maratonişti veniți din Bucureşti, Codlea, Lupeni, Slatina şi Adjud au alergat maratonul. Ei au purtat în cursă drapelul României şi vor flutura steaguri istorice care amintesc de istoria acestor locuri. Drapelul României, steagul dacilor, steagul lui Mihai Viteazul, steagul lui Alexandru Ioan Cuza, un steag din timpul lui Stefan cel Mare, reprezentandu-l pe Sfântul Gheorghe, drapelul României din anul 1877 şi alte 8 steaguri având legatură cu istoria acestor locuri.