Săptămâna viitoare / Prima ediţie a CyDEx17

0
303

Timp de trei zile, în perioada 15-17 mai, SRI va organiza prima ediţie a CyDEx17, un exerciţiu naţional live de securitate cibernetică. Evenimentul va contribui la conştientizarea nivelului de pregătire al entităţilor implicate, în situaţia unui eveniment ce va afecta spaţiul cibernetic la nivel naţional, precum şi la consolidarea parteneriatului public-privat în domeniu.

ciberParticipanţii, peste 60 de instituţii din sectoarele public şi privat, îşi vor testa şi antrena modalităţi de răspuns la incidente cibernetice, vor partaja informaţii cu privire la acestea, într-o manieră rapidă şi eficientă, coordonându-şi capacităţile de apărare, afirmă SRI. Exerciţiul este organizat de SRI, prin intermediul Centrului Naţional Cyberint, în parteneriat cu MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS si CERT-RO.

“CyDEx17 se va desfăşura în cadrul poligonului cibernetic al Centrului Naţional Cyberint, creat şi personalizat special pentru acest exerciţiu de specialiştii Centrului, şi are ca obiective exersarea şi evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, răspunsul la acestea la nivel operaţional, tactic şi strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzător la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum şi optimizarea procesului de cooperare între instituţii în vederea identificării şi limitării impactului unor incidente de acest tip”, se precizează într-un comunicat de presă al SRI.

Stoparea consecinţelor unei agresiuni asupra sistemelor de tehnologia informaţiei

În conformitate cu competenţele SRI în domeniul securităţii naţionale, Centrul Naţional Cyberint acţionează pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a României din perspectiva securităţii cibernetice.   “Principala sa misiune constă în identificarea şi furnizarea, către beneficiarii legali, de date şi informaţii necesare prevenirii, limitării si/sau stopării consecinţelor unei agresiuni asupra sistemelor de tehnologia informaţiei şi comunicaţii care reprezintă infrastructuri critice”, se mai spune în comunicat.