Medici dentişti daţi afară ilegal din cabinete

0
285

Problemele cadrelor medicale de la Policlinica Stomatologică din strada Brestei nr. 10 au apărut în urmă cu trei săptămâni, când reprezentanţii Spitalului „Filantropia” din Craiova le-au trimis acestora o notificare prin care îi anunţau că trebuie să părăsească spaţiile în care îşi desfăşurau activitate. Şocant este că, fără să ţină cont de prevederile legale, conducerea spitalului a trecut la această măsură încălcând clauzele contractuale. În plus, chiar dacă, în nenumărate rânduri dentiştii au încercat să poarte negocieri cu managerul spitalului, dr. Mihaela Tătaru, aceasta a refuzat dialogul ignorând contractul de comodat dintre unitatea sanitară şi medicii stomatologi care expiră abia în luna octombrie a.c.

Povestea începe în anul 2006 când Spitalul „Filantropia” a scos la concurs mai multe posturi de medici stomatologi care urmau să-şi desfăşoare activitatea în cadrul Policlinicii din strada Brestei. Opt doctori au câştigat concursul şi au semnat un contract de comodat cu unitatea sanitară pentru utilizarea cabinetelor din incinta policlinicii stomatologice. Doctorul Paul Ion a fost unul dintre ei. În urma acestei înţelegeri, comodantul, adică Spitalul „Filantropia” se obliga „să pună la dispoziţia comodatarului cabinetul medical în folosinţă temporară şi gratuită cu obligaţia comodatarului de a-l restitui în individualitatea sa”. Eforturile medicilor dentişti pentru amenajarea spaţiilor au trecut dincolo de contractul de comodat, pentru că la preluare cabinetele medicale erau insalubre şi nu ar fi putut primi niciodată avizul de funcţionare al inspectorilor de la DSP Dolj. „Spaţiile acelea când le-am primit noi erau insalubre. Automat, ca să corespundă criteriilor sanitare ale DSP a trebuit să le amenajăm, din banii noştri”, povesteşte dr. Paul Ion. A fost primul hop pe care au trebuit să îl treacă tinerii medici. Însă era doar începutul.

Dr Ion Paul Eugen

„Totul a fost bine până când a trebuit să încheiem contractele”

Deşi treaba lor era să aibă grijă de sănătatea dentară a craiovenilor au fost repede prinşi în hăţişul şi şmecheriile birocratice ale unor „fete şi băieţi deştepţi”. Relevant în acest sens este că, deşi dispoziţia DSP Dolj, din 2006, era aceea de a încheia un contract pe o perioadă nedeterminată, juriştii Spitalului „Filantropia”, au hotărât, cu de la sine putere, să deturneze decizia amintită şi să încheie cu doctorii un contract de comodat, mai întâi pe doi ani, iar apoi pe un an cu posibilitatea de prelungire. „Totul a fost bine până când a trebuit să încheiem contractele. Dispoziţia de repartiţie de la Direcţia de Sănătate Publică Dolj a fost făcută pe perioadă nedeterminată, începând cu data de 20 octombrie 2006. Când am ajuns la Spitalului nr. 2, juristul ne-a semnat contractele pe termen determinat. Mai exact pe doi ani de zile şi apoi pe câte un an de zile cu posibilitate de prelungire”, a mai spus dr. Paul Ion. Au închis ochii şi de această dată, mergând înainte, cu dorinţa de afirmare şi de a-şi crea un portofoliu de clienţi, chiar dacă tarifele practicate erau modice.

Prevederile contractului au fost încălcate

În urmă cu trei săptămâni au apărut informaţii că birourile administrative ale Spitalului „Filantropia” care funcţionează pe strada Brâncuşi vor trebui mutate  chiar în clădirea în care funcţionează cabinetele medicilor stomatologi. Decizia a fost luată cel mai probabil pentru că spitalul nu-şi mai permite să plătească chiria, funcţionarii desfăşurându-şi până acum activitatea într-o clădire revendicată. Culmea este că în notificarea trimisă dentiştilor departamentul juridic al unităţii sanitare le cere acestora să părăsească spaţiile în termen de 10 zile, în condiţiile în care Contractul de comodat prevede la art. 15: „Situaţia în care una din părţi nu respectă clauzele contractului cealaltă parte contractantă este în drept să rezilieze contractul în urma unui preaviz de 15 zile”. Aceasta este o primă încălcarea a prevederilor legale prevăzute în Contractul de comodat.

Explicaţii hilare din partea conducerii spitalului

A doua încălcare a legii din partea juriştilor Spitalului „Filantropia”, este legată de clauzele de încetare a Contractului de comodat. Conform art. 16: „Contractul încetează de plin drept la data expirării contractului cu Casa de Asigurări de Sănătatea”. Ori contractul medicilor cu CAS este valabil în momentul de faţă, în baza unui act adiţional, şi cel mai probabil va fi reînnoit la 1 iunie a.c. Alte două  motive de reziliere a contractului ar fi „modificarea statutului juridic al imobilului” sau în cazul în care „comodatul va avea nevoie de spaţiul respectiv, pentru asigurarea unor noi obiective urgente de asigurare a asistenţei medicale populaţiei”. Nici una, nici alta dintre aceste două condiţii de reziliere a contractului de comodat nu stau, însă, în picioare. Cu toate acestea reprezentanţii spitalului au încercat să dreagă busuiocul printr-o explicaţie pe care unii ar putea-o considera haioasă. Conform unei notificări trimisă doctorului Paul Ion, spaţiile trebuie eliberate până duminică, 15 mai a.c, pentru că: „aparatul funcţional (personalul din aparatul funcţional tehnic, economic, informatică şi administrativ) deserveşte la asigurarea asistenţei medicale a populaţiei prin derularea tuturor demersurilor în vederea bunei funcţionări a actului medical”. Pe înţelesul tuturor managerul dr. Mihaela Tătaru le explică medicilor dentişti că vor fi daţi afară din cabinete, pentru că populaţia are nevoie de economişti şi informaticieni care să le asigure asistenţa medicală. Aşadar n-ar fi de mirare ca peste o săptămână să vedem funcţionarii cu cleştele în mână alergând pacienţii pe holurile policlinice pentru a le rezolva problemele dentare.

Sute de pacienţi vor avea de suferit

Dincolo de aspectele uşor comice ale situaţiei, aceşti medici stomatologi îngrijesc săptămânal peste 100 de pacienţi, majoritatea cu posibilităţi financiare reduse. În plus, policlinica este singura din zonă, iar preţurile practicate de medicii de aici sunt cu mult mai mici decât cele ale altor cabinete private. „Toată zona Brestei, după cum bine se ştie, este una săracă. Noi lucrăm cu nişte preţuri modice faţă de cabinetele particulare. Copii până în 18 ani au gratuitate 100% şi sunt foarte mulţi copii amărâţi în zona aceea. În plus noi asigurăm servicii de calitate bună conform contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj”, a mai declarat dr. Paul Ion.

Dacă acest conflict nu se va rezolva pe cale amiabilă, stomatologii sunt hotărâţi să-şi caute dreptatea în justiţie. Până atunci însă, din cauza unor oameni aflaţi vremelnic în funcţii, cei care vor avea de suferit sunt tot pacienţii.

MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU