Viitorul politicii de coeziune, discutat în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale

0
209

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a discutat viitorul politicii de coeziune în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale (CAG), care s-a desfășurat ieri, la Luxemburg. Această reuniune este ultima pe teme de coeziune, programată a avea loc înainte de prezentarea de către Comisia Europeană a propunerii pentru viitorul buget UE, ce va avea loc în data de 2 mai. O propunere privind politica de coeziune post-2020 va fi anunţată ulterior prezentării proiectului de buget.

Discuţiile în cadrul CAG au fost axate pe sfera de acoperire și prioritățile viitoare ale acestei politici. În acest context, comisarul european Corina Creţu şi-a exprimat convingerea că Europa are nevoie de o politică de coeziune pentru toate regiunile, apreciind însă că păstrarea status quo-ului nu reprezintă o opţiune. Înaltul oficial european a subliniat necesitatea de a asigura o mai mare flexibilitate pe viitor, un demers personalizat în funcţie de nevoile regionale care să includă, de exemplu, o nouă metodă de alocare şi noi indicatori, precum şi o legătură mai strânsă între politica de coeziune şi reformele structurale.

Tranziţia industrială

Referindu-se la prioritățile de investiţii, comisarul Creţu a declarat: Suntem conştienţi de impactul tot mai mare pe care procesul de globalizare îl are asupra regiunilor“, subliniind apoi necesitatea de a sprijini regiunile pentru ca acestea să realizeze tranziţia industrială, să se angajeze pe calea inovării și să investească în propriile comunități prin intermediul specializării inteligente. De asemenea, comisarul pentru politică regională a trecut în revistă, pentru miniştrii reuniţi în Consiliu, progresele înregistrate în cadrul celor şapte acţiuni de comunicare destinate să îmbunătăţească vizibilitatea politicii de coeziune, acţiuni ce au fost prezentate împreună cu comisarul Marianne Thyssen, în luna aprilie 2017.