Fostul ministru al Justiției, Rodica Stănoiu, a donat Bibliotecii „Aman” fondul de carte al familiei

0
335

O nouă și importantă colecție de carte se alătură fondurilor constituite la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în baza donațiilor făcute de personalități consacrate ale culturii românești contemporane. Alcătuită din cărți și reviste cu specific juridic, colecția soților Rodica și Șerban-Viorel Stănoiu reunește aproximativ 400 de titluri, cel mai vechi datând din 1895, iar cel mai nou fiind tipărit în 2016.

Importanta datorită bogăției de tratate, cursuri, principii și culegeri de drept, Fondul „Stănoiu” se alătură fondurilor și colecțiilor constituite ca biblioteci de sine stătătoare: Acad. Dan Berindei, Acad. Dinu C. Giurescu, Ileana Vulpescu, V. Veliman, Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu, Vintilă Horia, Paul Barbăneagră, Cicerone Poghirc ș.a.

«Soții Stănoiu au marcat, într-o manieră semnificativă, evoluția dreptului în țara noastră. Prin înseși funcțiile și calitățile îndeplinite de-a lungul carierei, Rodica Stănoiu și Șerban-Viorel Stănoiu s-au identificat cu universul dreptului românesc în lungile-i reformări și modernizări. Ne bucurăm că am reușit să obținem o nouă și importantă colecție de carte. Este prima de acest fel, cu materiale din domeniul juridic. Dacă până în prezent am obținut documente din domenii precum Istorie, Relații Internaționale, Diplomație sau, în ultima perioadă, Exilul Românesc, ne bucurăm să înregistrăm un succes și la capitolul carte juridică. Îi mulțumesc mult doamnei Stănoiu pentru colaborare, promptitudine și, cel mai important, pentru decizia de a dărui Craiovei biblioteca personală a soțului, Șerban-Viorel, Stănoiu, născut la Craiova, în 1940», a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Aman”.

«Am hotărât să donez colecția de cărți și reviste de drept aparținând  soțului meu Șerban-Viorel Stănoiu, plecat dintre noi la 25 februarie 2017, fost cercetător științific, cadru didactic universitar, avocat și judecător la Curtea Constituțională a României, Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, din Craiova, locul unde s-a născut la 20 septembrie 1940. Printre cărțile donate se află exemplare unice în România, din literatura juridică străină, aparținând unor autori celebri în dreptul civil. Cărțile au reprezentat viața lui. Era nedespărțit de ele, oriunde s-ar fi aflat. Până în ultima perioadă a vieții sale, colinda librăriile și anticariatele din țară și din străinătate, în căutarea „a ceva ce încă nu citise”.  Sper ca tinerii care se pregătesc pentru cariera juridică (licență, masterat, doctorat), dar și profesioniștii consacrați  să beneficieze de acest fond documentar», a declarat Rodica Stănoiu.