Şantier de primăvară în cartierul 1 Mai

0
366

asfalt 2Mai multe străzi din cartierul craiovean 1 Mai sunt, în aceste zile, în plin proces de reabilitare. La fel şi trotuarele şi spaţiile de parcare. De câteva zile muncitorii întind bitumul şi aşează bordurile prefaţând o proximă transformare a zonei. Lucrările, ce-i drept, începuseră din toamna trecută, dar instalarea anotimpului rece nu a mai permis continuarea acestora. 1 Mai rămăsese cam singurul cartier al Craiovei unde străzile arătau ca după un bombardament. O mână de ajutor au dat la distrugerea carosabilului şi autovehiculele de transport persoane care au staţia în punctul Pelendava Sud. Reclamaţiile multor localnici, cum că acestea nu-şi respectă foaia de parcurs şi circulă prin acest cartier, au rămas nerezolvate, pasându-se problema de la o instituţie la alta. Poate acum, după reabilitarea infrastructurii rutiere, firmele de transport vor înţelege că miliardele cheltuite aici, din banul public, nu sunt pentru a-şi bate ele joc de noi toţi, ceilalţi.

          Firma care se ocupă de reabilitarea străzilor din cartierul 1 Mai şi-a trimis de câteva zile angajaţii, aici, pentru a finaliza lucrările începute în toamna trecută. Pornind din apropierea Şcolii Gimnaziale nr. 36 „Gheorgeh Bibescu” şi până pe str. Ion Cantacuzino din spatele centrului comercial Pelendava, trotuarele şi străzile sunt în plin şantier.

Localnicii au o nemulţumire

asfalt 1Cu toate că iniţiativa este lăudabilă, fiind necesară mai ales că, de anii buni, nu se mai puseseră în lucru reabilitări de anvergură, cei ce locuiesc aici se tem că investiţia municipalităţii va fi pusă în pericol de circulaţia microbuzelor de persoane cu puncte de plecare şi sosire în staţia Pelendava Sud, aflată la capătul str. dr. Ştefan Berceanu.

          Oamenii nu au stat pe gânduri şi au depus sesizări peste sesizări. În zadar. Microbuzele circulă în continuare pe aceste străzi. Nimic nu s-a rezolvat. Totuşi, după noul covor asfaltic, se speră că autorităţilor vor dovedi mai multă fermitate şi vor pune în legalitate situaţia.

Lista străzilor cuprinse, deja, în bugetul pe 2017

          Conform bugetului municipiului Craiova pe anul 2017, pe lista străzilor, aleilor, trotuarelor şi parcărilor propuse pentru lucrări de întreţinere în anul în curs vor continua acţiunile, aşadar, în zona blocurilor cuprinse între str. D. Gerota, str. Popoveni, Bd. 1 Mai, str. N. Romanescu, Râului în continuare, zona blocurilor cuprinse între str. Bibescu, str. Lalelelor, Bd. Ştirbei Vodă şi zona blocurilor cuprinse între str. Unirii, Bd. 1 Mai.

Zona se schimbă masiv în următoarele săptămâni

asfaltPe lângă sensul giratoriu dat în funcţiune în vederea deschiderii Kaufland din zona fostei Imprimerii Oltenia, alte bretele de circulaţie au fost date în folosinţă. La semaforizare se lucrează de zor. Parcul „Nicolae Romanescu” este şi acesta în plin proces de recepţie a lucrărilor. Vremea caldă, însorită a fost de bun-augur pentru ca vegetaţia să fie gata de renaşterea naturală. Plimbările pe aleile oazei de verdeaţă de aici sunt, deja, o binecuvântare pentru toţi craiovenii.

          Şi, odată cu venirea anotimpului cald, localnicii şi nu numai ei vor avea parte de o altă bucurie: Teatru de Vară din parcul „Nicolae Romanescu”. Valoarea totală a proiectului a fost de 4.391.603 lei, din care 3.489.624 lei contribuţia Uniunii Europene, 766.544 lei – cea a Guvernului României şi 135.433 lei sunt asiguraţi de beneficiar, în speţă Primăria Craiova. Sursa de finanţare a proiectului a fost Programul Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, subdomeniul „Poli de creştere”, categoria de operaţiuni: Reabilitarea infrastructurii sociale, inclusiv a locuinţelor sociale şi îmbunătăţirea serviciilor sociale.

          În cadrul proiectului au rezultat: reabilitarea, modernizarea şi amenajarea a 878 locuri în cadrul Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” Craiova; suprafaţă amfiteatru reabilitat – 750,00 mp; suprafaţă scenă şi anexe reabilitate – 380,00 mp; suprafaţă grupuri sanitare construite – 48,13 mp; suprafaţă alei pietonale – 800,00 mp şi suprafaţă spaţii verzi – 1.066,53 mp