Primarul comunei Coţofenii din Faţă: „Şcolarii şi preşcolarii vor învăţa într-un mediu agreabil şi sigur”

0
385

A venit rândul unităţilor de învăţământ din Coţofenii din Faţă să fie trecute ca investiţii prioritare din bugetul local. Prevăzute în planul bugetar din acest an, lucrările de renovare a grădiniţei, împrejmuire cu gard solid aici, dar şi la şcoala din comună sunt în plină desfăşurare. Autorităţile locale au investit mult pentru a crea condiţii optime celor 300 de şcolari şi preşcolari care învaţă aici, dar şi pentru a le garanta siguranţa în incinta celor două unităţi. În plus, cei mici se vor recrea de-acum într-un loc de joacă ce urmează să fie amenajat, în zilele următoare, în curtea grădiniţei. „Ne gândeam de multă vreme la aceste schimbări, dar am fost nevoiţi să le amânăm din cauza lipsei de fonduri. Suntem conştienţi de faptul că părinţii care îşi trimit copiii la grădiniţă şi la şcoală îşi doresc ca aceştia să înveţe într-un mediu agreabil şi sigur. Şi aşa va fi”, a afirmat primarul comunei Coţofenii din Faţă, Constantin Cârciumaru.

Constantin Cârciumaru

După comasările demarate anul trecut, şcoala din satul adiacent Beharca s-a comasat cu cea de la Coţofeni, acolo unde peste 200 de elevi învaţă la clasele a V-a – a VIII-a. Şcolarii au asigurat un mijloc de transport pentru a ajunge la şcoală, părinţii fiind mulţumiţi de faptul că, în acest fel, copiii parcurg în siguranţă distanţa dintre şcoală şi casă. Autorităţile se gândesc la un proiect de extindere a clădirii şcolii şi la unele lucrări de reabilitare, dar deocamdată modernizarea grădiniţei este o prioritate. Curtea unităţii de învăţământ a fost mereu goală, un loc cu pământ şi iarbă şi un gărduţ de un metru înălţime, parţial distrus şi fără porţi, reprezentând un real pericol pentru copii. Acum, s-a ridicat un gard nou, care garantează siguranţa copiilor aflaţi în incinta grădiniţei, iar spaţiul din curte, destul de generos, permite să amenajarea în următoarele zile a unui loc de joacă pentru cei mici. „Avem un proiect de accesare a unor fonduri guvernamentale pentru modernizarea clădirii grădiniţei, pentru care ar trebui să primim şapte miliarde de lei vechi. Am început deja o serie de lucrări cu bani de la bugetul local. De exemplu, complexul de joacă a necesitat o investiţie de 250.000 lei, bani din veniturile noastre şi de la Consiliul Judeţean Dolj. Construcţia gardului, deja finalizată, ne-a costat alţi 230.000 de lei”, a explicat primarul.

Copiii de etnie romă, încurajaţi să înveţe

Fiind o comună cu un număr însemnat de localnici de etnie romă, autorităţile sunt preocupate şi de integrarea acestora în comunitate. Cea mai bună cale este aceea a încuraja familiile să-şi trimită copiii la şcoală şi de a implementa programe care să-i ajute cu rechizite, îmbrăcăminte, dar şi ore suplimentare de pregătire. “Grădiniţa noastră are 50 de copii în două grupe, îndrumaţi de două educatoare. Fiind o comunitate însemnată de etnie romă în comună, sunt circa 80 de copii preşcolari şi şcolari care provin din familii cu o educaţie precară, motiv pentru care derulăm programe care să-i ajute să se integreze în mediul şcolar precum: “Toţi la grădiniţă, toţi la clasa I”, “Şcoală după şcoală”. Din august 2010, mai bine de o lună am avut grădiniţa estivală, am pregătit copiii pentru şcoală, iar din septembrie şi până în prezent o grupă de 20 de copii de etnie romă desfăşoară activităţi de consolidare a materiei pe care în ziua respectivă şi-au însuşit-o, asistaţi la clasă de un instructor. Faptul că ei rămân după ce se termină orele şi lucrează, îşi fac temele sub directa supraveghere şi îndrumare a instructorului, îi ajută să se menţină la nivelul celorlalţi. În vremea în care mai primeau şi un pacheţel, chiar nu lipsea nici unul. Au primit haine, ghiozdănele, încălţăminte, au fost mereu ajutaţi şi stimulaţi şi ei, dar şi părinţii care au încă reţineri. Vreau să spun că ne mai lovim de mentalitatea părinţilor, dar se dau şi eu pe brazdă cu timpul şi înţeleg că şcoala într-o comunitate înseamnă aproape totul pentru copiii lor. Lunar se dau rapoarte pentru a vedea cum evoluează programul pe care sperăm să îl continuăm şi la anul”, a explicat Simona Iovan, directorul Grădiniţei Coţofenii din Faţă.

A început curăţenia de Paşti

Cu cei 76 de localnici care primesc ajutor social, autorităţile locale reuşesc să ducă la bun sfârşit diverse lucrări, fără a mai plăti muncitori. Fie că este vorba de reabilitarea şi modernizarea grădiniţei sau de curăţenia pe domeniul public şi plantarea de flori în curtea Primăriei, dispensarului sau şcolii, oamenii s-au pus pe treabă pentru a întâmpina sărbătorile pascale aşa cum se cuvine. “Am ieşit la treabă, după cum vedeţi. Acum se pavează curtea dispensarului, sunt amenajate rondurile de flori din curtea Primăriei. Totodată, se montează gardul de la şcoală, după ce, acum câteva zile, am ridicat gardul de la grădiniţă. Lucrăm cu cei de la ajutorul social, sunt 76 de dosare pe Legea 416/2001 privind venitul minim garantat. În continuare, avem multe proiecte în plan. Am primit aprobare de la de la Bucureşti pentru asfaltarea a 6,5 km de drumuri în comună, dar până una, alta am pus un strat de nisip pentru a mai astupa cât de cât gropile. Ne pregătim de sărbători”, a mai spus Constantin Cârciumaru.

ALINA DRĂGHICI şi LAVINIA ILINA