Situaţia la zi, în Dolj, în ceea ce priveşte pesta porcină africană

0
828

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor DOLJ informează cetăţenii, proprietarii/deţinătorii de porcine, atât din exploataţiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre evoluţia pestei porcine africane în judeţul Dolj .
Astfel la data de 12.03.2020, pe raza judeţului Dolj , sunt declarate un număr de 24 focare active in 16 localităţi : porci morţi 88 şi 273 porci ucişi in focare de boală , ultimile confirmari; Şimnicul de Sus( Leşile ,Mileşti) , Brădeşti(Răcarii de Jos) ,Negoieşti, Apele Vii, Măceşu de Sus , Cornetu, Mogoşeşti, Gruiţa , Valea Stanciului, Piscu Vechi , Filiaşi ,Rojişte si Amărăştii de Sus .
Au fost stinse 258 focare de PPA in 67 de localitati ; au fost neutralizaţi, prin metoda alternativa de îngropare , 520 de porci morţi ; 3327 porci ucişi în focare şi 5175 porci ucişi preventiv in 24 localităţi din 1060 exploataţii non profesionale .
Boala a fost confirmată la 58 mistreţi (29 morţi si 29 vânaţi) , în urmatoarele fonduri de vânatoare : Gighera , Sadova , Măceşu , Rast , Tunari (Poiana Mare), Cârna , Bratovoeşti , Dâlga, Bârca, Ciuperceni ,Calafat, Radomir, Rojişte , Murta ,Brădeşti .
Centrul Local de Combatere a Bolilor Dolj (CLCB) a stabilit Planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricţii.
DSVSA Dolj solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorităţi, având în vedere consecinţele economice grave generate de apariţia acestei boli.
Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiţi de stat în condiţiile prevăzute de lege . Au fost întocmite 1313 de dosare pentru despăgubirea proprietarilor de suine si au fost efectuate plăţi pentru 1305 dosare , pentru 8219 capete suine, in valoare de 7.704.224 lei..
Facem precizarea că Pesta Porcina Africana (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceştia, virusul PPA având însă impact major la nivel economic și social.
DSVSA Dolj va informa periodic cetăţenii judetului, cu privire la evoluţia bolii şi a măsurilor care trebuie respectate, pentru a limita efectele bolii şi a preveni răspândirea virusului.