Dăncilă, despre nemulţumirile grefierilor şi poliţiştilor: O să am o discuţie cu Tudorel Toader şi Carmen Dan

0
37
Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, ieri, că va avea discuţii cu miniştrii Justiţiei şi Afacerilor Interne, Tudorel Toader şi respectiv Carmen Dan, referitor la nemulţumirile grefierilor şi ale poliţiştilor, pentru a găsi soluţii.

“O să am astăzi o discuţie cu domnul ministru Toader şi am să discut şi cu doamna ministru Carmen Dan. O să văd care este situaţia şi în funcţie de cele relatate de dumnealor, vom încerca să găsim soluţii. A mai fost o discuţie cu grefierii şi am înţeles atunci că de fapt nu a fost o vină a Ministerului Muncii, a fost o interpretare greşită. De aceea, mă feresc să iau o decizie până nu mă documentez foarte bine. Azi mă voi documenta foarte bine şi voi vedea ce soluţii găsim astfel încât să putem să dăm un răspuns celor care aşteaptă acest răspuns de la noi”, a declarat, ieri, Viorica Dăncilă. Reacţia premierului vine după ce reprezentanţii grefierilor au ameninţat cu proteste la nivel naţional, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile nu au fost uniformizate, fiind a doua lună în care acestea sunt calculate greşit.

” Nici până la acest moment, salariile acordate nu sunt uniformizate la nivel naţional, conform modului de calcul aplicat de Curtea de Apel Bacău, indicat şi de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale ca fiind cel corect şi agreat de Curtea de Conturi. Ordonatorii secundari de credite refuză să calculeze salariile, astfel cum au fost stabilite de Curtea de Apel Bacău, justificându-şi refuzul pe lipsa Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Justiţie” şi Curtea Constituţională (…), consecinţa fiind neacordarea sporului pentru condiţii deosebite personalului auxiliar de specialitate şi conex”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Grefierilor din România şi Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, remis ieri MEDIAFAX. Grefierii se declară dispuşi să apeleze la mişcări de protest, “inclusiv prin întreruperea temporară şi chiar totală a activităţii”, deoarece, susţin ei, au trecut mai mult de 5 luni de zile de la data la care trebuiau stabilite locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea exactă a sporului pentru condiţii de muncă.

Discuţiile dintre premierul Viorica Dăncilă şi Carmen Dan vor avea loc ca urmare a protestului de ieri din faţa Guvernului, organizat de Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP). Aceştia au cerut, printre altele, demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă din penitenciare, plata orelor suplimentare restante şi eliminarea deficitului de personal.