Finanţiştii lui „Tătuţu” le-au aprobat rambursări ilegale de TVA / Descinderi la evazionişti într-un dosar cu un prejudiciu de peste 5 milioane de lei

0
239

Poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni au organizat, ieri, o acţiune vizând destructurarea unei grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani, care ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 5,2 milioane de lei prin obţinerea ilegală de rambursări de TVA. Cei care le-au aprobat rambursările sunt, potrivit anchetatorilor, aceiaşi funcţionari ai DGFP Olt cercetaţi în dosarul în care a fost arestat şi comisarul-şef Laurenţiu Lazăr, zis „Tătuţu”, de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Olt. De altfel, ca urmare a continuării cercetărilor în dosarul lui „Tătuţu”, oamenii legii au organizat acţiunea de ieri. Au fost făcute șase percheziţii în Bechet (Dolj), Olt, Ilfov şi municipiul Bucureşti, opt persoane fiind ridicate şi aduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru audieri.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), poliţiştii din cadrul BCCO Craiova – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au destructurat, ieri-dimineaţă, un grup infracţional organizat, specializat în infracţiuni de spălare a banilor şi evaziune fiscală. Membrii grupării sunt suspectaţi de crearea unui prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 5,2 milioane de lei, prin obţinerea unor rambursări ilegale de TVA.

Oamenii legii au descins, simultan, la şase locuinţe ale membrilor grupului infracţional organizat, situate pe raza judeţelor Dolj, Olt, Ilfov şi în municipiul Bucureşti, fiind ridicate şi opt persoane pe numele cărora procurorii DIICOT Craiova au emis mandate de aducere, în vederea audierii.

„Din cercetările întreprinse până în prezent a reieşit faptul că, în perioada 2009 – 2011, membrii grupului infracţional organizat, beneficiind de sprijinul unor funcţionari publici din Olt, în calitate de administratori sau directori ai mai multor societăţi comerciale din judeţul Olt, au beneficiat de rambursări şi compensări ilegale de TVA, pentru activităţile economice desfăşurate, în cuantum de 5.276.924 lei. De asemenea, aceştia sunt suspectaţi că au creat un circuit financiar în care au introdus mai multe societăţi comerciale de tip „fantomă” şi, sub aparenţa desfăşurării unor relaţii comerciale între societăţile comerciale participante, au înregistrat în contabilitate facturi fiscale fictive, în baza cărora au compensat şi rambursat TVA, aferentă operaţiunilor consemnate în documente. Totodată, s-a mai stabilit faptul că, în perioada 2009 – 2010, unul dintre membrii grupului infracţional organizat, în baza aceloraşi operaţiuni comerciale fictive, a obţinut subvenţii din partea Ministerului Agriculturii, în sumă de circa 9.000.000 lei, cu destinaţia repunerii în funcţiune a sistemului de irigaţii de pe raza unei localităţi din judeţul Olt. Sumele de bani obţinute au fost retrase de membrii grupării din conturile bancare aparţinând societăţilor comerciale introduse în circuitul financiar fictiv sub diverse justificări”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Potrivit anchetatorilor, gruparea era în legătură cu cea destructurată în decembrie 2012, coordonată de comisarul-şef Laurenţiu Lazăr zis „Tătuţu”, de la IPJ Olt, funcţionarii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Olt cercetaţi în acel dosar fiind cei care au aprobat rambursările ilegale de TVA şi pentru administratorii de societăţi „săltaţi” ieri.

Faţă de membrii grupului infracţional organizat se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, urmând ca la finalul audierilor procurorul de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova să dispună măsurile necesare.

La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul BCCO Bucureşti şi SCCO Olt, iar în cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din IGPR.

 

Reamintim că, pe 12 decembrie 2012, zece persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru şantaj, abuz în serviciu, constituire de grup infracţional şi infracţiuni economice. Este vorba despre comisarul-şef Laurenţiu Ilie Lazăr zis „Tătuţu”, de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Olt, colegul său Bogdan Ciprian Gheorghiceanu, Ion Encescu şi Florin Bîlteanu, ambii cu funcţii de conducere în cadrul DGFP Olt, Gheorghiţa Prunişoară şi Anastasia Lioveanu, funcţionare la aceeaşi instituţie, Leonard Ionuţ Poteraş zis “Leo”, Gheorghe Bădiţă, administrator al firmei Marconf Piatra-Olt şi cei doi băieţi ai fostului director al SIF Oltenia, Bogdan Alexandru Buzatu şi Mihai Răzvan Buzatu. Pe 20 decembrie 2012, la mai bine de o săptămână după ce au fost reţinuţi, magistraţii Curţii de Apel Craiova au emis mandate de arestare pentru cinci dintre inculpaţi: comisarul-şef Laurenţiu Ilie Lazăr zis „Tătuţu”, de la IPJ Olt, Ion Encescu, Florin Bîlteanu, Gheorghe Bădiţă şi Leonard Ionuţ Poteraş, cei cinci fiind şi în acest moment în arestul IPJ Dolj.