Intergala sonatelor la Filarmonica Oltenia

0
548

   Doi reputaţi muziceni, violoncelistul Cristian Florea şi pianistul Mihai Ungureanu interpretează luni, 17 februarie, şi miercuri, 19 februarie, orele 19:00, integrala sonatelor pentru violoncel şi pian de Beethoven. La începutul secolului al XIX-lea, Beethoven a fost unul dintre primii compozitori care a încercat şi a reuşit să dezvăluie calitățile expresive și tehnice ale violoncelului, atât în lucrările sale simfonice și mai ales în muzica sa camerală. În cele cinci sonate pentru violoncel scrise în peste două decenii, Beethoven a arătat potenţialul violoncelului. Plecând de aici, viitorii compozitori romantici l-au aşezat în rândul instrumentelor vedetă.

 

Născut în România, Cristian Florea a fost considerat de la primele sale apariţii în public un mare talent muzical, fapt confirmat și de premiile pe care le-a obţinut la competiţiile internaționale din Belgrad, Colmar-1978, Geneva-1979, München-1982. Talentul reputatului violoncelist, evidențiat printr-o bogată imaginație, senzualitate și, mai cu seamă, prin sunetul  perfect, cald și generos, cum a menționat Daily Telegraph (Londra, 1985), i-a asigurat prezența pe scenele din România, Elveția, Germania și ocazii numeroase de colaborare cu dirijori celebri, ca Nello Santi, Ferdinand Leitner, Erich Leinsdorf, Kirill Kondrașin, Rudolf Barshai, Mstislav Rostropovici, Leopold Hager, Nikolaus Harnoncur și mulți alții.

A făcut multă muzică de cameră în diferite formații: Trio cu pian George Enescu, Trio de coarde Livschitz (devenit ulterior Trio Zürich), Cvartetul de coarde Winterthur și Orchestra de Cameră omonimă din Elveția, Ansamblul 13 din Baden Baden, a ocupat funcția de solo cellist în Tonhalle Orchestra din Zürich. Activitatea artistică mereu a îmbinat-o cu cea pedagogică, fiind profesor de violoncel la Școala Superioară de Muzică din Freiburg (1985) și Trossingen (1985-1990) din Germania, profesor de muzică de cameră și orchestră la Conservatorul Diputació de Tarragona – Spania. Susține numeroase cursuri de master-class și este invitat în juriul prestigioaselor concursuri internaționale din România (Jeunesses Musicales), Germania (Kurt Masur), Spania (Primer Contractem), Armenia (Aram Haciaturian).

În prezent este solist al Filarmonicii din Sibiu și prim-dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova, ansamblu pe care l-a condus în concertele din cadrul edițiilor 2011 și 2015 ale Festivalului Internațional „George Enescu”, urmate  de alte invitații pentru evenimente muzicale speciale. Cristian Florea deține un instrument extrem de valoros, violoncelul Stradivarius-Grancino din 1663-1700.

 

         Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu „Mi bemolul” de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene; în anul 1977, a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie. Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale.

În calitate de director general (în perioadele 1990 – 2000 şi 2003 – 2009) şi de director artistic (între 2001 – 2003 și 2012 – 2016) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franţa, Belgia, Elveţia, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova). Mihai Ungureanu s-a implicat şi în realizarea unor valoroase înregistrări.