Academia Română, sprijin pentru copiii supradotaţi, din medii defavorizate. ISJ Dolj sprijină programul

0
448
 Academia Română a pus , recent, bazele unui Program prin care elevii talentaţi, cu precădere din mediile sociale defavorizate economic, să poate fi susţinuţi, prin acordarea unor burse.  În acest sens, Academia România a lansat, către Inspectoratele Şcolare Judeţene , un apel pentru sprijinirea acestui demers. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj va trimite în teritoriu toate informaţiile şi se va implica în aplicarea programului.
“Academia Română a pus recent bazele unui Program intitulat „Academia Română în dialog cu tinerii”, care vizează susţinerea elevilor talentaţi, cu potenţial cognitiv deosebit. Între direcţiile principale de acţiune ale acestui Program se află acordarea de burse elevilor performanţi, cu rezultate şcolare excepţionale, care trăiesc în medii defavorizate, cu deosebire spaţiul rural. În anul 2023 vor fi acordate 10 burse în valoare de 1.000 de
lei lunar. Academia Română face apel la dumneavoastră de a implica Inspectoratul dumneavoastră în identificarea elevilor supradotaţi şi/sau cu rezultate de excepţie, care au nevoie de sprijin financiar pentru continuarea studiilor la nivel de excelenţă.
Criteriile de selecţie sunt:
-rezultate performante la concursuri şi olimpiade şcolare judeţene, naţionale şi internaţionale;
-rezultate şcolare excelente (media anuală cel puţin 9.50);
-venitul per membru al familiei sub nivelul mediu naţional;
-interval de şcolarizare: clasele IX-XII şi, pentru cazuri excepţionale, clasa a VIII-a.
Elevii care îndeplinesc toate criteriile pot transmite dosarele de candidatură astfel: electronic, la adresa cancelaria@acad.ro sau georgeta.stanciu@acad.ro sau prin poştă, la adresa Academia Română – Direcţia Cancelarie – Programul „ Academia Română în dialog cu tinerii”, Calea Victoriei nr. 125, Bucureşti, sector 1, cod 010071.
Dosarele de candidatură trebuie transmise până la data de 15.03.2023 şi trebuie să cuprindă:
-o scurtă scrisoare motivaţională a elevului aplicant;
-copii după diplomele care certifică rezultatele obţinute la olimpiadele judeţene, naţionale şi/sau internaţionale;
-un document din care să reiasă situaţia şcolară din ultimii doi ani emis de unitatea şcolară;
-o declaraţie pe proprie răspundere din partea susţinătorului legal care să ateste situaţia materială”, precizează , într-un comunicat, Academia Română.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj se va implica în acest proiect: “Tuturor unităţilor de învăţământ din judeţ le va fi transmis acest apel. Elevii cu rezultate excepţionale la învăţătură, care provin din medii defavorizate economic, au nevoie de acest sprijin”, a precizat prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector – general al ISJ Dolj.