Teatrul Național din Craiova premiază tineri regizori și dramaturgi români

0
88

Teatrul Național „Marin Sorescu” continuă și în 2014 concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români. Acesta constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la sala studio „Ion D. Sîrbu” a instituției. Proiectul câștigător va deveni spectacol, iar cele clasate pe locurile al doilea și al treilea vor fi, cu acceptul autorilor, destinate unor spectacole-lectură în cadrul proiectului „Autorii sunt în sală”, în cursul anului 2014.

Termenul-limită de înscriere: 15 martie

Una dintre condițiile de participare este ca regizorul și scenograful să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii cinci ani. Textul proiectului înscris în concurs trebuie să aibă la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani și cu maximum opt personaje. Proiectul nu este limitativ, numărul de pagini și forma acestuia sunt la libera inițiativă a candidatului. Sunt acceptate și dramatizările, dar numai după autori români.

Termenul-limită de depunere a proiectelor este 15 martie 2014, acestea putând fi transmise prin poștă, la sediul teatrului, pe adresa de e-mail secretariat@tncms.ro sau pe fax, la numărul 0251.414.150.

Număr mare de proiecte depuse la edițiile precedente

Primele trei ediții ale concursului lansat de Naționalul craiovean au stârnit interes în rândul tinerilor creatori, având în vedere numărul mare de proiecte depuse. Spectacolele după toate textele declarate câștigătoare se află astăzi în repertoriul instituției, două dintre ele putând fi văzute chiar săptămâna viitoare.

Prima ediție, care cerea doar ca piesa propusă să fie românească, a avut-o drept câștigătoare pe Diana Dragoș, care a pus în scenă spectacolul „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, de Ion Luca Caragiale. Premiera a avut loc pe data de 16 aprilie 2011, iar mai multe reprezentații s-au jucat în Anul „I.L. Caragiale” – 2012, în care s-a comemorat centenarul morţii celui mai important dramaturg din literatura română.

Cea de-a doua ediție a fost câștigată de Catinca Drăgănescu, care a montat propriul text, „Photoshop”, prezentat publicului, pentru prima dată, pe 13 octombrie 2012. La cea de-a treia ediție laureații au fost regizorul Bobi Pricop, care a realizat la TNC spectacolul cu piesa „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, cu premiera pe data de 3 noiembrie 2013.