În fiecare zi, şapte medici pleacă în străinătate

0
286

Anul trecut, peste 2.800 de medici români au părăsit sistemul sanitar românesc, accentuând astfel un fenomen care a apărut odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.  Din 2007 până în prezent, peste 14.000 de medici şi 40.000 de asistenţi medicali au plecat din ţară pentru a profesa în spitalele din străinătate pe salarii chiar şi de zece ori mai mari. În aceste condiţii, la nivel naţional, tot mai multe unităţi sanitare întâmpină dificultăţi din cauza deficitului de personal.

 

Recent, autorităţile din Germania anunţau că România este principalul furnizor de personal medical pentru spitalele din această ţară. Astfel, potrivit unor date oficiale, în 2012, activau în Germania peste 2.700 de medici proveniţi din România, faţă de 2.258 din Grecia şi 2.090 din Austria. În Top 10 se mai aflau Rusia, Polonia, Ungaria, Siria, Bulgaria, Ucraina şi Slovacia. Nu doar Germania este însă o destinaţie bună pentru medicii români. De-a lungul anilor, aceştia au ales şi spitalele din Anglia, Franţa, Italia, Belgia şi, într-un procent mai mic, ţările nordice.

Spitalele rămân fără doctori

În schimb, România pierde la toate capitolele. Pe lângă faptul că tot mai multe secţii şi spitale rămân fără specialişti, nici aspectele financiare nu sunt de neglijat. Pentru pregătirea doctorilor statul român ar fi investit nu mai puţin de 3,5 miliarde de euro, bani aruncaţi pe fereastră ţinând cont de faptul că puţini dintre cei care fac acest pas se mai întorc să lucreze într-un spital din România. Pentru formarea unui medic timp de şase ani, statul cheltuieşte aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei – în total, aproximativ 51.000 de lei.

Şi mai îngrijorător este însă faptul că s-a coborât sub pragul critic de 40.000 de medici cu liberă practică în Romania, faţă de 55.000 câţi erau înregistraţi în 1990. Anul trecut, în cabinetele, clinicile şi spitalele din ţară lucrau doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 de medici în 2012, în condiţiile în care numărul de bolnavi a crescut constant. Aproximativ 3% din doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an. Conform calculelor, dacă în centrele universitare, media doctorilor este de 3,6 la 1.000 de locuitori, zona rurală chiar are de suferit. Aşa se face că, la nivel naţional, rezultă o medie de numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori.

Absolvenţii de Medicină caută salarii mai mari peste hotare

După calculele reprezentanţilor Colegiului Medicilor din România, în 27 de judeţe din întreaga ţară existau unităţi sanitare care funcţionau fără a fi acoperite din punctul de vedere al personalului medical.

Situaţia este cu mult mai gravă în condiţiile în care 64% din studenţi la Medicină şi 60% din doctorii care încă sunt în ţară intenţionează să părăsească ţara. Asta pentru că după cum relevă statisticile Eurostat un medic rezident în România, inclusiv cei care lucrează pe secţii dificile, aşa cum ar fi cea de primiri urgenţe sau ATI, ajunge să câştige în jur de 200 de euro, în timp ce media europeană este de 1.300 de euro. Iar diferenţele nu se opresc aici. Foarte mari sunt şi între salariul pe care îl primeşte un medic specialist sau primar în ţara noastră şi un specialist cu aceeaşi pregătire în Europa. Astfel, un medic specialist este plătit de stat în România cu doar 500 de euro, în timp ce un medic primar primeşte cel mult 800 de euro. Media europeană este de aproximativ zece ori mai mare, respectiv 7-8.000 de euro.

Cei mai căutaţi de spitalele din străinătate sunt medicii chirurgi, cei specialişti în boli interne şi anestezie terapie intensivă. Aşa cum era de aşteptat, majoritatea doctorilor care pleacă sunt tineri. Chiar dacă există şi excepţii – medici cu vârsta peste 50 de ani –, cei mai hotărâţi să părăsească ţara rămân medicii rezidenţi, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, dar mai ales de salarii.

Dar sistemul de sănătate nu pierde numai medici, ci şi cadre medii – adică asistenţi medicali. Din 2007 încoace, în jur de 40.000 de asistenţi au părăsit sistemul, ceea ce duce la un deficit mult mai mare de personal în spitale. Şi, conform studiilor efectuate în ultimii 6 ani intenţia de migraţie se menţine în continuare la aproximativ 15% din totalul personalului medical.