DNA cere condamnarea foştilor miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy

0
79

DNA a cerut luni judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) condamnarea la închisoare a foştilor miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată în dosarul “Poşta Română”. Procurorul de şedinţă a solicitat ca cei doi miniştri să fie condamnaţi în limitele speciale prevăzute de legea penală, care sunt în cazul infracţiunii de abuz în serviciu între 5 şi 15 ani de închisoare.

Reprezentantul DNA a arătat că fostul ministru al comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern privind trecerea unui teren situat pe Calea Victoriei din Bucureşti din proprietatea publică în cea privată a statului şi apoi trecerea acestui teren la o companie unde acţionar era şi Poşta Română.

Procurorul susţine că Zsolt Nagy este cel care a întocmit HG 377/2007, fără ca cineva din Ministerul Comunicaţiilor să fie informat, actul normativ fiind trimis înapoi la Ministerul Justiţiei. Aici, Direcţia de Avizare Legislativă a dat un aviz negativ proiectului, însă ministrul de atunci al Justiţiei de atunci a dat dispoziţie ca HG să primează aviz pozitiv, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a mai declarat procurorul.  Procesul continuă cu pledoariile avocaţilor.
Pe 27 noiembrie 2012, un complet format din trei judecători l-a achitat pe fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru neglijenţă în serviciu.

agerpres.ro