A crescut vârsta de pensionare a cadrelor didactice

0
73

Anul acesta aduce veşti nu tocmai bune pentru profesorii care se gândeau să se retragă de la catedre. Metodologia de mişcare a personalului didactic pentru 2014 – 2015, articolului 54, precizează că a crescut stagiul de cotizare cu două luni, iar la limita de vârstă s-a adăugat o lună.

Pentru profesoare, stagiul minim de cotizare este de 14 ani şi 10 luni, în loc de 14 ani şi 8 luni, cât era până acum, iar stagiul complet de cotizare este de 29 de ani şi 8 luni. În ceea ce priveşte vârsta standard de pensionare, aceasta a crescut de la 59 de ani şi 10 luni la 59 de ani şi 11 luni, adică până la 1 septembrie se pot pensiona la limită de vârstă femeile care sunt născute în anul 1954 şi îndeplinesc condiţiile de cotizare la sistemul naţional de asigurare. La profesori, vârsta standard de pensionare a crescut de la 64 de ani şi 10 luni la 64 de ani şi 11 luni, perioada minimă de cotizare fiind şi în acest caz tot de 14 ani şi 10 luni, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani şi 8 luni. Până la 1 septembrie se pot pensiona profesorii născuţi în anul 1949.

Gradul I şi rezultate şcolare deosebite cu elevii, pentru prelungirea activităţii

Cadrele didactice care se pensionează din toamnă trebuie să depună cererile, începând din 3 februarie, la secretariatele unităţilor de învăţământ unde au catedra. Dacă vor să mai rămână trei ani în activitate, cât permite legea, trebuie să primească atât acceptul Consiliului de Administraţie al şcolii, cât şi pe cel al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, să aibă gradul I şi rezultate şcolare deosebite cu elevii. Pentru prelungirea activităţii cererile se depun tot la secretariatul şcolii în perioada 31 martie – 10 aprilie.