Premii pentru scriitorii olteni

0
1220

Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (USR) a acordat, ieri, într-un cadru festiv, premii prin care a răsplătit activitatea din anul precedent a unora dintre membrii săi, precum și diplome aniversare. Evenimentul a fost și prilej pentru noul președinte, conf. univ. dr. Ioan Lascu, de a-și prezenta în fața colegilor din filială câteva din demersurile întreprinse din iunie a.c., de când a fost ales în funcție, până în prezent. Unul vizează mult râvnitul sediu, pentru obținerea căruia s-a bătut, din nou, la ușile Primăriei Craiova, iar altul – organizarea, în 2019, a Centenarului „Ion D. Sîrbu”.

În urma lecturării cărților prezentate în vederea premierii – deloc puține, potrivit președintelui Filialei Craiova a USR, „unele valoroase, celelalte bune” –, juriul format din Ioan Lascu, Ileana Roman, Toma Grigorie, Iancu Bură (pseudonim Alex Gregora) şi Nicolae Pârvulescu a acordat 9 premii: Premiul „Cartea Anului” (pentru poezie, proză, istorie literară), Premiul de Debut, Premiul „Opera Omnia” și 4 Premii Speciale. De asemenea, au fost înmânate patru diplome de excelență și nu mai puțin de 25 de diplome aniversare, însoțite de urări de sănătate și viață lungă, acelor membri ai filialei sărbătoriţi, anul acesta, la împlinirea unor frumoase vârste.

Festivitatea în cadrul căreia a fost răsplătită activitatea scriitoricească din anul precedent a unora dintre membrii Filialei Craiova a USR a fost însoțită de o scurtă prezentare a demersurilor noii conduceri, de la alegerile din iunie a.c. până în prezent. Între cele mai importante se numără organizarea Centenarului „Ion D. Sîrbu”, în iunie 2019, când se vor împlini 100 de ani de la nașterea scriitorului. Proiectul se bucură de susținerea Consiliului Județean Dolj, ca și a altor instituții din județul Gorj.

Demersuri au fost făcute și pentru realizarea altor două obiective – principalele din lista propusă de Ioan Lascu odată cu candidatura sa la președinția filialei craiovene a USR: un sediu pentru organizație într-un spațiu adecvat și crearea unui site. «Obținerea unui sediu este o veche doleanță a noastră. Am depus o adresă la Primăria Craiova și am intrat în posesia unei liste a RAADPFL cu spațiile libere. Primăria ne-a înștiințat despre procedură, alcătuirea dosarului și documentele necesare. A fost discutată cererea noastră în Comisia de Cultură, iar în luna ianuarie a anului viitor urmează să înaintăm dosarul, pentru a fi discutat în Consiliul Municipal. Sperăm ca, în final, să avem fericirea de a intra într-un sediu nou, pentru că am expus, în repetate rânduri, condițiile în care ne desfășurăm activitatea, împreună cu colectivul revistei „Ramuri”», a precizat Ioan Lascu.

Gala de decernare a premiilor, de ieri, s-a desfășurat la Muzeul de Artă Craiova, iar parteneri în organizare au fost Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, Centrul Cultural „Nichita Stănescu” din Dr. Tr. Severin, Primăria Municipiului Băilești, Editura MJM și Asociația Culturală „Autograf MJM”. Li s-au alăturat și câteva persoane particulare, dar au susținut financiar evenimentul.

Premiile USR – Filiala Craiova pe anul 2017:

Premiul „Cartea Anului” (poezie): Lazăr Popescu, pentru „Kilometrul zero” al iubirii” (Ed. „Limes”, Cluj-Napoca)

Premiul „Cartea Anului” (proză): Ion Munteanu, pentru „O mie și una de nopți” („Amintirile unui hedonist”) (Ed. Eikon, București)

Premiul „Cartea Anului” (istorie literară): Zenovie Cârlugea, pentru „Lucian Blaga – dicționar esențial”, „Oameni din viața lui” (vol. I, II, Ed. Tipo Moldova, Iași)

Premiul de debut: Maria Dinu, pentru „Noaptea părului liber” (Ed. „Aius”, Craiova)

Premiul „Opera Omnia”: Sina Dănciulescu

Premiul Special: Iancu Tănăsescu, pentru „Hermionul” (Ed. MJM, Craiova)

Premiul Special: Viorel Mirea, pentru „Mâncați-l pe Oreste” (Ed. MJM, Craiova)

Premiul Special: Silviu Gongonea, pentru „A doua natură” (Ed. „Aius”, Craiova)

Premiul Special: Carmen Bulzan, pentru Alfredo Perez Alencart – „Una sola carne / O singură carne (Antologia amorosa / Antologia amoroasă), 1996-2016” (Ed. Magic Print)

Diplome de excelență: Elena Buznă, Ion Catrina, Dan Eugen Dumitrescu, Florea Firan

Diplome aniversare: Alex Gregora, Gheorghe Truță, Constantin Urucu, Ștefan Vlăduțescu, Cristian Liviu Burada, Ionel Bușe, Gabriela Rusu-Păsărin, Lazăr Popescu, Tudor Negoescu, Horia Dulvac (60 de ani); Constantin Pădureanu, Victor Olaru (65 de ani); Florin Logreșteanu, Ion Deaconescu, Cornel Basarabescu, Lelia Trocan, Mircea Pospai, George Popescu, Iulia David, Teodor Preda, Iancu Tănăsescu (70 de ani); Ion Catrina, Dan Eugen Dumitrescu (75 de ani); Elena Buznă (80 de ani); Florea Firan (85 de ani).