La Drăgoteşti, investiţii mari în infrastructură şi învăţământ

0
6170

La aproximativ 30 de km de Craiova, şase sate (Drăgoteşti, cel de centru, Viişoara, Beneşti, Bobeanu, Popânzăleşti, Buzduc) compun comuna Drăgoteşti. Aşezată într-o zonă liniştită, departe de forfota urbană, localitatea se pregăteşte de o iarnă, care, până acum, a fost destul de blândă, dar are resurse să depăşească eventualele urgii ale naturii. Chiar dacă, în ultimii ani, a fost masiv depopulată, de la 5.000 de oameni ajungând, în prezent, la 1.200,  cei care au rămas au condiţii de trai destul de bune, investindu-se foarte mult în infrastructură şi în partea socială. În fiecare sat există câte o farmacie sau un dispensar medical, în procesul educaţional s-a investit serios, şi se va mai face, fiind mari speranţe pentru mai bine.

La Drăgoteşti, s-a intrat în febra sfârşitului de an, când trebuie finalizate mai multe proiecte, unele de  anvergură, mai ales pe infrastructură. „Avem aglomeraţie pe finalizarea unor mari proiecte de investiţii. Unul dintre ele este cel de extindere a reţelei de apă şi canalizare, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, în valoare de nouă milioane de lei, prin care vor fi realizate o staţie de tratare a apei, puţuri, un bazin de acumulare de 250 mc. Pe fonduri europene, am asfaltat drumurile comunale, valoarea investiţiei fiind de patru milioane de lei. Noi suntem o comună aparte, dacă se poate spune aşa, fiind traversată de trei pârâuri, iar, cum a fost în primăvară, când apele s-au umflat, podurile şi podeţele au fost deteriorate, astfel că, din bugetul local, acestea au fost reabilitate, cu forţe proprii, inclusiv cu utilaje, acestea fiind pregătite şi pentru iarnă”, a precizat Dumitru Dincă, primarul localităţii, aflat la al şaselea mandat. Şi , în toţi aceşti ani, a lăsat multe în urmă. O primărie, inaugurată în 2007, un parc pentru tineri, în Beneşti, locuri de joacă pentru copii, dispensare şi farmacii în fiecare comună. Nici la agricultură nu se stă rău, primarul fiind mulţumit cu ceea ce a fost în acest an. „Oamenii şi-au arendat terenurile, avem o firmă care lucrează peste 3.000 ha, obţinându-se rezultate bune în acest an. La grâu, undeva la 5.000 kg/ha, la porumb – 6.000 kg/ha, iar la floarea-soarelui, în jur de 2.000 kg/ha. Locuitorii cresc animale şi păsări, stând foarte bine la bovine. În general, cred că a fost un an destul de bun”, a mai spus Dumitru Dincă.

Proiecte ambiţioase

A trecut 2018, vine 2019, iar proiectele sunt la fel de ambiţioase. În Beneşti, va fi ridicat un Cămin cultural, iar Grădiniţele din Viişoara şi Beneşti vor fi modernizate. De asemenea, va fi un amplu program de împădurire, 104 ha intrând în fondul silvic al comunei, prin contribuţia Administraţiei Fondului pentru Mediu, care se vor alătura celor 60 ha deja existente. „Avem în vedere şi modernizarea localului Şcolii Gimnaziale din Drăgoteşti, care va intra într-un amplu program de dezvoltare”, a mai amintit primarul.

Copiii, premiaţi de către Primărie

Şi, fiindcă, tot am amintit de învăţământ, aici s-a investit foarte mult, iar performanţa în educaţie a fost încurajată şi va fi, iar toţi elevii vor primi cadouri de Moş Crăciun. Cel mai bine ştie cum stau lucrurile prof.  Adriana Radu, director al Şcolii Gimnaziale Drăgoteşti: „Ca în fiecare an, domnul primar şi Consiliul Local au acordat şi acum premii celor mai buni la învăţătură. Astfel, 51 de românaşi destoinici, cu rezultate foarte bune la olimpiadele şi concursurile şcolare, au primit diplome , medalii şi cadouri (câte un echipament sportiv) din partea autorităţilor locale, suma totală fiind de 7.000 de lei, momentul fiind ales în preajma Centenarului Marii Uniri. De asemenea, tot cu sprijinul Primăriei, fiecare din cei 200 de elevi şi preşcolari va primi cadouri, de Moş Crăciun. La faza naţională a concursului „Comunicare.ortografie.ro”, la ciclul de învăţământ primar, am avut nouă premii, iar la cel de matematică, pentru acelaşi nivel, „Fii inteligent … la matematică”, am obţinut cinci premii. Avem şi o menţiune, la nivel judeţean, la „Olimpiada Gimnaziilor”, la Limba şi literatura română, obţinută de o elevă din clasa a VII-a, în anul şcolar trecut. Nu mai vorbim că, tot cu sprijinul primarului şi al Consiliului Local, elevii noştri vin în excursii la Craiova, în timpul săptămânii „Şcoala altfel” sau la diverse evenimente, cu microbuzul şcolii, sau, pentru absolvenţii clasei a VIII-a, se organizează un sejur în ţară”.

Începe programul „Şcoală după şcoală”

 În septembrie, Şcoala a devenit partener într-un proiect european, lider fiind Şcoala Gimnazială din comuna Voineasa, jud. Olt, în valoare de 1,1 milioane de lei, partea de cofinanţare de 2% fiind asigurată de Primăria din Drăgoteşti. Este vorba de Programul „Happy – servicii educaţionale integrate”, la care mai participă Şcoala din satul Mărgăriteşti (comuna Voineasa) şi unităţile de învăţământ din comunele Pârşcoveni şi Dobrun, ambele tot din Olt. „Proiectul a început în septembrie, prin ateliere de lucru, iar din 14 ianuarie, la noi va fi demarat obiectivul principal – „Şcoală după şcoală” – în care sunt incluşi 15 elevi din ciclul primar şi acelaşi număr din cel gimnazial, cu toţii provenind din familii defavorizate. Elevii vor primi o masă caldă la sla de mese a Grădiniţei noastre, vor face temele cu profesorii, iar proiectul este implementat pe trei ani”, a completat Adriana Radu.