Fostul primar al comunei Pleşoi, Vasilică Crişu, a fost condamnat, vineri, de magistraţii Judecătoriei Craiova, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Fostul edil a fost trimis în judecată în anul 2013 în acest dosar, alături de alţi patru inculpaţi, după ce ar fi încălcat legislaţia privind achiziţiile publice la contractarea unor lucrări la două şcoli din comună şi a plătit lucrări neexecutate sau executate prost. Şi ceilalţi patru inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi, însă au primit tot pedepse cu suspendare, între 1 an şi 4 luni şi 3 ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Dosarul în care Vasilică Crişu, primar al comunei doljene Pleşoi între anii 2008 – 2012, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, alături de alţi patru inculpaţi, pentru că a prejudiciat bugetul localităţii, s-a înregistrat la Judecătoria Craiova pe 6 septembrie 2013. Procurorii craioveni au reţinut în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Vasilică Crişu că, în decembrie 2007, primarul de la acea vreme, Ion Ionescu, a semnat cu SC EM STAR CONSTRUCT IMPEX SRL, reprezentată de Emil Stuparu, un contract în valoare de 425.200 de lei, fără TVA, pentru consolidarea Şcolii cu clasele I-VIII Pleşoi, al cărei director era Savu Bubulică, care a semnat cu Minodora Agapie un contract de prestări servicii în valoare de 6.000 de lei, prin care aceasta din urmă trebuia să supravegheze tehnic lucrările. O lună mai târziu, în ianuarie 2008, în urma unei expertize tehnice, s-a stabilit că aceeaşi şcoală avea nevoie de lucrări suplimentare de consolidare. Aşa că a urmat un act adiţional la contractul din decembrie 2007, pentru suma de 362.185 de lei fără TVA, act semnat tot de primarul Ion Ionescu.
Au fost achitate lucrări neexecutate
În 2009, primarul Vasilică Crişu a semnat şi el două acte adiţionale cu aceeaşi firmă, unul în valoare de 70.000 de lei, iar altul de 49.000 de lei. Procurorii au mai precizat că firma respectivă a cerut şi obţinut sume importante de bani pentru lucrări neexecutate. Este vorba de situaţii de plată emise în decembrie 2007, în valoare totală de 114.169 de lei, confirmate de Savu Bubulică şi Minodora Agapie. Factura a fost achitată de Şcoala cu clasele I-VIII Pleşoi pe 20 decembrie 2007.
„Potrivit conţinutului situaţiilor de plată emise în decembrie 2007, au fost achitate lucrări de gletuire, vopsitorie, tâmplărie etc., lucrări care nu au fost executate la acea dată, având în vedere că execuţia lucrărilor a fost precedată de expertizarea clădirii, raportul de expertiză fiind întocmit abia în ianuarie 2008“, au reţinut anchetatorii. În plus, Emil Stupariu, administratorul SC EM STAR CONSTRUCT IMPEX SRL, este acuzat că în factura cu pricina a folosit alte preţuri decât cele din devizul de ofertă, iar Bubulică „a acceptat aceste preţuri, achitând factura menţionată, astfel că a crescut valoarea situaţiei de lucrări, fiind încasată în plus suma de 52.172 lei“.
A doua şcoală… aceleaşi probleme
Anchetatorii au mai reţinut că acelaşi Emil Stupariu, în anii 2008 şi 2009, a emis alte astfel de situaţii de plată, care au fost semnate de Bubulică şi Minodora Agapie sau numai de Bubulică sau de Minodora Agapie împreună cu primarul Crişu. În august 2008, Savu Bubulică semna cu SC EM STAR CONSTRUCT IMPEX SRL alt contract – „Reparaţii şi utilităţi la Şcoala cu clasele I-VIII Pleşoi şi Şcoala cu clase I-IV Milovan”, în valoare de 196.725 de lei fără TVA, iar de supravegherea lucrărilor s-a ocupat tot Minodora Agapie.
Au urmat alte situaţii de plată, facturi şi plăţi în valoare totală de 196.110 lei, documentele fiind semnate de Savu Bubulică şi confirmate de Minodora Agapie, în calitate de diriginte de şantier. Atât la Şcoala cu clasele I-VIII Pleşoi, cât şi la Şcoala cu clase I-IV Milovan au fost executate lucrări în cantităţi mai mici decât cele decontate, precum şi lucrări necorespunzătoare calitativ, respectiv n-au fost executate lucrări sanitare, instalaţii sanitare, instalaţii termice la Şcoala Milovan şi alte lucrări la Şcoala Pleşoi, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu. Prejudiciul total a fost stabilit la suma de 136.853 de lei.
Toţi inculpaţii condamnaţi cu suspendare
După mai bine de trei ani de judecată, vineri, 9 decembrie a.c., magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat sentinţa în dosar. Toţi inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi, însă au primit pedepse cu suspendare. Astfel, Savu Bubulică a primit 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 3 ani şi 6 luni, Vasilică Crişu – 2 ani închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 4 ani, Minodora Agapie – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 3 ani şi 4 luni, Constantin Stănciugelu (diriginte de şantier) – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare pe 3 ani şi 4 luni, iar Emil Stupariu Emil, care este recidivist, a primit 3 ani închisoare cu suspendare pe o durată de 5 ani. Inculpaţii trebuie să acopere prejudiciul creat şi să achite câte 9.000 de lei cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.