Doljul, primul loc pe ţară la numărul de persoane care au votat folosind urna mobilă

0
356

Pe tot parcursul zilei scrutinului pentru Senat şi Camera Deputaţilor, Doljul s-a menţinut pe un loc fruntaş, mai exact în primele cinci judeţe, ca prezenţă la vot, peste media pe ţară. În schimb, la numărul de persoane care au votat folosind urna mobilă, Doljul a ocupat toată ziua primul loc pe ţară. Astfel, până la ora 18.00, nu mai puţin de 2.631 de persoane votaseră folosind urna mobilă, în timp ce la ora 19.00 numărul acestora ajunsese la 3.158.

urna-mobilaPotrivit legislaţiei în vigoare, cetăţenii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate şi cei care sunt internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale pot vota prin intermediul urnei speciale (mobile), pe baza unei cereri aprobate de preşedintele secţiei de votare. Au mai putut vota prin intermediul urnei speciale persoanele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu, precum şi persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, şi care au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală pe raza căreia se află penitenciarul sau locul de deţinere.

În arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, 26 din cele 31 de persoane încarcerate care aveau drept de vot şi-au exprimat opţiunea, tot cu ajutorul urnei mobile. Urna mobilă a fost transportată la fiecare solicitare numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza personalului Ministerului Afacerilor Interne.

Datele privind prezenţa la vot au fost publicate, în timp real, pe tot parcursul zilei, pe pagina de Internet a Biroului Electoral Central. Astfel, oricine a putut verifica prezenţa la orice secţie de votare din ţară, datele publicate incluzând persoanele care au votat pe liste suplimentare şi cu ajutorul urnei mobile.

Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Dolj au precizat că nu au fost înregistrate incidente de nici un fel până la ora 19.00, iar solicitările de urnă mobilă au fost aprobate de preşedinţii secţiilor de votare pe raza cărora domiciliază solicitantul.

Scurtă evoluţie a cifrelor vizând prezenţa la vot

Dacă la ora 11.00 prezenţa, în judeţul Dolj, era de 11,44%, peste media înregistrată pe ţară (8,85%), la ora 12.00 nu mai puţin de 90.016 dintre doljeni se prezentaseră la urne, reprezentând un procent de 15,51%. Până la ora 13.30, se ajunsese la un procent de 21,15%, în timp ce în Craiova, la aceeaşi oră, votaseră 18,92%. Până la ora 15.00 se ajunsese la 26,33%, în jurul orei 18.00 fiind depăşit procentul de 40%. La ora 19.00 îşi exprimaseră votul 42,31% din doljeni, însemnând 244.539 persoane, cifre care situau judeţul pe locul doi pe ţară, după Teleorman, numărul celor care votaseră cu urna mobilă ajungând la 3.158.