11 decembrie 2016: O zi lungă, care se termină… astăzi!

0
394

votare (24)Alegerile parlamentare – ediţia 2016 – au avut puţine în comun cu rundele precedente, deşi finalmente urmau să livreze un Parlament – organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării – nu doar mai redus numeric, dar şi „altfel”, din punct de vedere calitativ sau, mai exact, al fibrei morale. Un Parlament mai curajos şi deplin competent. Organizate de un guvern tehnocrat, cu premierul în funcţie „arvunit” anterior de liberali şi USR pentru viitor, dar şi cu câţiva miniştri regăsiţi pe liste, la partidele menţionate, cu virginitatea tehnocrată pierdută, cu alte cuvinte, se ştia din sondaje cum stă fiecare. Şi în tot cursul zilei de ieri s-a urmărit dacă se păstrează „ierarhia” şi creditarea procentuală. Participarea la vot a fost fluctuantă, de la un judeţ la altul, dar cu o rată a evenimentelor anacronice mult scăzută. Interesant acum dacă se repetă scenariul din 2004, în sensul ca o minoritate din ALDE să interpreteze rolul „soluţiei morale” jucat de „umanişti” (PUR), pentru a ajuta PNL-ul actual, în formarea unei majorităţi parlamentare şi, implicit, a unui guvern, cu Dacian Cioloş premier. Fiindcă alegerile legislative 2016 urmează să dea răspuns şi la întrebarea destul de bizară legată, de relegitimarea sau nelegitimarea lui Dacian Cioloş la o reînvestire ca premier. Situaţia este de-a dreptul insolită la nivel european: fără a candida la alegeri, pe listele unui partid politic, poţi avea postul rezervat de prim-ministru. Artificială validare. Şi, asta, într-un context descumpănitor, fiindcă datele colectate de barometrele de opinie atestă că majoritatea românilor apreciază că ţara se îndreaptă spre o direcţie greşită. Ştim la ora de faţă care sunt câştigătorii. Nu ştim cu exactitate dacă vor face şi… guvernul. Şi asta rămâne de văzut. Dar dacă ceva nu trebuie uitat sunt promisiunile efective din campanie – unele riscante – şi deplinul respect pentru cei care au votat ieri, aceştia rămânând încrezători în virtuţile democraţiei. O ştire publicată de un site, de regulă bine informat, ne încredinţează că SUA vor respecta votul democratic şi vor sprijini noua administraţie rezultată din alegeri. Adică nu se va repeta greşeala din 2012, de la referendum. Despre votul de ieri şi participarea electoratului se va discuta în zilele următoare, când vom cunoaşte şi configuraţia exactă a celor două Camere ale Parlamentului. În Dolj s-a votat, ieri, în linişte, evenimentele perturbatorii fiind extrem de puţine, cauzate şi acestea mai mult unui exces de zel. Reporterii noştri au realizat în teren „un film” al acestor alegeri.

Cum au votat reprezentanţii doljeni

Politicienii au votat încă de la primele ore ale zilei. Social-democraţii au dat un vot pentru un Parlament eficient, pentru o înţelegere şi armonie, după cum afirmau aceştia. Liberalii au votat pentru o guvernare transparentă şi de bun simţ. Vremea foarte frumoasă, soarele din belşug şi temperaturile de peste 12 grade au fost tot atâtea motive pentru alegători să dea curs exercitării dreptului la vot. Partidul Social Democrat, cel mai mare partid politic din ţară, prin reprezentanţii săi de la nivel local şi judeţean s-a arătat foarte încrezător în rezultatele votului şi gată să preia administrarea politicilor interne de dezvoltare cât mai repede cu putinţă. Obiectivul propus de social-democraţii doljeni la aceste alegeri parlamentare este câştigarea a şase mandate de deputat şi două de senator. Liberalii nu s-au lăsat nici ei mai prejos şi spun că drumul ţării e doar unul înainte, aşa că sunt gată să pună umărul la această direcţie.

olguta (9)Primarul municipiului Craiova, totodată şi candidat al PSD Dolj pentru Camera Deputaţilor, Lia Olguţa Vasilescu, şi-a exercitat dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul României în cadrul secţiei de votare nr. 123, amenajată în incinta Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova. La ora 10.00, când aceasta intrase în cabina de vot, peste 40 de alegători îşi exercitaseră dreptul de vot.

„Am votat pentru un Parlament eficient, care să dea României un guvern competent; care să gândească româneşte şi să se preocupe pentru România. Îmi doresc un guvern care să se gândească la firmele româneşti, la fermierul, la pensionarul şi la muncitorul român. Am văzut, deja, foarte multă lume ieşind la vot, încă de la primele ore, şi sunt convinsă că vom avea o zi foarte frumoasă. Cred că este o participare mai mare faţă de 2012 pentru Parlamentul României şi acest lucru nu poate decât să mă facă să fiu foarte optimistă în ceea ce priveşte rezultatul. Îi aştept pe toţi craiovenii, pe care i-am văzut deja ieşind într-un număr foarte mare la vot, să nu piardă această şansă, pentru că este foarte important, inclusiv pentru Craiova, inclusiv pentru judeţul Dolj, ceea ce se va întâmpla astăzi“, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

calin (5)Preşedintele executiv al PSD Dolj, Ion Călin, şi-a exercitat dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor în cadrul secţiei de votare nr. 61, amenajată în incinta Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova, unde până la ora 10.00 votaseră peste 40 de alegători. Ion Călin, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Dolj a PSD şi candidat pentru Camera Deputaţilor, a declarat ieri, la ieşirea de la urne, că a votat pentru ca oameni responsabili să pună în aplicare un întreg program gândit în beneficiul românilor.

  „Am votat astăzi pentru România, pentru români. Întotdeauna am îndrăznit să cred în România: am crezut, cred şi voi crede în potenţialul acestei ţări. Am votat, totodată, pentru înţelegere şi armonie, pentru a elimina vrajba şi ura dintre oameni, pentru că, odată ce se va întâmpla acest lucru, cred că România va progresa mult. Am votat cu încrederea că un program pe care l-am elaborat pentru români va fi pus în aplicare de cei mai responsabili oameni care au soarta românilor în mâinile lor, care vor fi capabili să judece cu înţelepciune, care ştiu că oamenii merită mai mult, într-o ţară atât de bogată, dar şi cu oameni extrem de inteligenţi şi bine pregătiţi“, a precizat Ion Călin.

manda (4)Claudiu Manda, preşedintele organizaţiei judeţene Dolj a PSD şi candidat pentru Senat, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru ca România „să fie condusă de români şi pentru români”. El şi-a exercitat dreptul de vot pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor în cadrul secţiei de votare nr. 110, amenajată în incinta Școlii Gimnaziale „Decebal“ din Craiova. Aici, la ora 9.00 îşi exprimaseră intenţia de vot 36 de persoane.

  „Am votat, în primul rând, pentru România, am votat pentru singurul partid care a prezentat un program de guvernare în campania electorală. Am votat ca România să fie condusă de români şi pentru români. Sperăm să câştigăm la nivel naţional cu un scor, aşa cum ne dorim, să putem să alcătuim majoritatea, iar în judeţului Dolj ne-am propus un obiectiv de minim doi senatori şi şase deputaţi, un obiectiv pe care cred că o să-l depăşim, la ambele Camere ale Parlamentului”, a spus Manda.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:   

„Am votat pentru dezvoltarea regiunii noastre”

prioteasa (9)„Astăzi am votat cu încredere, am votat pentru patru ani de linişte, dar şi patru ani fructuoşi pentru această zonă a ţării. Am votat pentru dezvoltarea regiunii noastre, a infrastructurii din Dolj, pentru sănătate şi educaţie, pentru realizarea unor proiecte de anvergură, precum o autostradă, precum spitalul regional. Am votat pentru un guvern care să ştie că orice creştere economică trebuie să se simtă şi în buzunarele cetăţenilor. Îmi doresc să avem un guvern cu care să putem colabora, pentru a aduce mai multe lucruri pozitive în viaţa comunităţilor din această zonă a României”.

 

Nicolae Giugea, candidat din partea PNL la Camera Deputaţilor:

Cred că este o zi aparte

giugea«Am votat din dragoste pentru România, pentru românism, am votat din dragoste pentru familia mea, pentru cunoscuţii mei, pentru toţi cei dragi mie, pentru românii din ţară şi pentru cei din afară. Îi invit pe toţi la vot, pentru că România trebuie să meargă înainte, trebuie modernizată şi eu cred că trebuie considerat ca fiind un moment „zero” pentru tot viitorul României. Îi aştept pe toţi cu drag la vot şi să dea Dumnezeu bine pentru România. Cred că este o zi aparte, o zi cu încărcătură emoţională deosebită, dar şi cu o mare responsabilitate. În familie am şi un eveniment deosebit, fiindcă am băiatul cel mic care a votat pentru prima dată şi este o emoţie aparte, distinctă. Aşteptăm să vedem rezultatele, opţiunea aparţine alegătorilor, nu nouă întotdeauna».

Senatorul Mario Ovidiu Oprea, locul I pe listă la Senatul României:

„După 26 de ani, este momentul unui nou început

Mario OpreaSenatorul  Mario Ovidiu Oprea, candidat din partea Partidului Naţional Liberal pentru un nou mandat în judeţul Dolj, şi-a exercitat dreptul la vot, apoi a făcut o scurtă declaraţie în faţa reprezentanţilor mass-media: „Am votat cu multă emoţie. După 26 de ani, este momentul unui nou început. Oltenia are nevoie de găsirea unei voinţe politice, astfel încât problemele să fie rezolvate odată pentru totdeauna, iar promisiunile electorale să fie promovate. Regiunea, în general, şi judeţul Dolj, special, trebuie să ne găsească pe toţi împreună şi este momentul să descoperim un ton pentru o nouă politică. La sfârşitul acestei zile de alegeri parlamentare, avem nevoie de găsirea unei direcţii cât mai obiective a votului pe care l-am acordat fiecare dintre noi. Este vorba şi despre o maturitate a procesului democratic. Să dea Dumnezeu  ca în următorii patru ani să ajungem la nivelul pe care ni-l dorim şi îl merităm cu toţii, mai ales în această zonă a noastră unde, se ştie, avem oameni ambiţioşi”.

Deputatul Ionuţ Stroe, candidat la Camera Deputaţilor:

„Întotdeauna am încurajat prezenţa la vot”

stroe (2)„Trebuie să dăm un rost şi un sens existenţei noastre în acest oraş, în această ţară. România are o singură cale: înainte. Am votat astăzi pentru a oferi un viitor copiilor noştri. Astăzi (n.r. ieri)  mă aştept la o schimbare de mentalitate, o schimbare de paradigmă în politica românească, o schimbare a celor care au decis, din păcate, în ultimii 26 de ani. Cred că acesta este momentul oportun să facem o schimbare şi societatea românească să se transforme într-adevăr în bine alături de un nou Parlament. Întotdeauna am încurajat prezenţa la vot. Până la urmă, ţine de interesele şi drepturile pe care toţi le avem, ţine de sacrificiul unor oameni pentru ca noi să ne putem exprima liber astăzi. Din păcate, a fost o campanie electorală extrem de limitată, aş putea spune că a fost mult prea restrictivă, de aceea propune o nouă lege electorală”.

 

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele EPP:

„Am votat pentru o guvernare transparenţă

marinescu (1)„Am votat şi sper ca votul meu să aducă o guvernare calmă, cu bun simţ, eficienţă, transparentă… o guvernare europeană. Am votat pentru o guvernare care să facă treabă în România. Sper ca cei care consideră ca trebuie să schimbe ceva să vină să voteze. A schimba înseamnă a vota, nu a sta acasă şi a critica. Despre modul în care s-a desfăşurat campania electorală vom discuta după. Astăzi (n.r. ieri) mă voi rezuma doar la ziua votului”.

MARGA BULUGEAN, VALENTIN  CEAUŞESCU, CRISTI PĂTRU