Gabriel Croitoru a primit în folosinţă, pentru încă cinci ani, vioara lui Enescu

0
69

Violonistul Gabriel Croitoru a primit în folosinţă pentru încă cinci ani vioara Guarnieri care i-a aparţinut lui George Enescu, în urma unui concurs organizat, vineri, de Muzeul „George Enescu” din Capitală şi Ministerul Culturii.

Gabriel Croitoru

Gabriel Croitoru, singurul candidat înscris la concurs, a obţinut un punctaj de 9,93 la cele două probe: interpretarea unor lucrări din repertoriul lui George Enescu şi proiectul de folosire a viorii în următorii cinci ani. Violonistul intenţionează să meargă cu instrumentul în turnee în ţară şi în străinătate, interpretând lucrări de Enescu, dar şi din repertoriul acestuia, şi să înregistreze integrala pieselor camerale cu vioară ale compozitorului român, a declarat Laura Manolache, directorul Muzeului „George Enescu”.

Vioara Guernieri care i-a aparţinut lui George Enescu şi care se află în patrimoniul muzeului bucureştean i-a mai fost dată în folosinţă lui Croitoru, pentru trei ani, în 2008, şi atunci violonistul fiind singurul înscris la concurs. Vineri, Croitoru a fost audiat de o comisie formată din violoncelistul Marin Cazacu (preşedintele juriului), pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu, dirijorul Horia Andreescu, Octavian Raţiu – şeful Catedrei de vioară de la Universitatea de Muzică Bucureşti, Laura Manolache – directorul Muzeului „George Enescu”, Liliana Bîrnat – muzeograf, şi consilierul Radu Enache – reprezentant al Ministerului Culturii.

Cunoscută sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare, vioara datează din 1731 şi poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai cunoscuţi lutieri cremonezi. Această origine îi justifică valoarea, comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivari. Vioara a fost cumpărată de George Enescu din fonduri proprii, marele compozitor şi violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumpărat în 1898, de Ministerul Instrucţiunii Publice, condus, pe atunci, de Spiru Haret. După moartea lui Enescu, soţia sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului român atât Palatul Cantacuzino, care adăposteşte Muzeul Naţional „George Enescu”, înfiinţat în 1956, cât şi obiectele personale care au aparţinut maestrului, şi care pot fi văzute la muzeul de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

În urma concursului organizat în 2008, vioara Guarnieri a fost redată circuitului concertistic după peste 50 de ani, dat fiind că de la moartea lui George Enescu, în 1955, niciun alt violonist nu a mai cântat pe acest instrument.

 

Născut în 1966, Gabriel Croitoru este absolvent al Liceului de Muzică „George Enescu” din Capitală (1983), licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (1987) şi doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (2006). Talentul şi pregătirea profesională de excepţie i-au făcut posibilă participarea la numeroase competiţii, la nivel naţional şi internaţional. A avut peste 1.000 de apariţii în concert, pe scenele tuturor filarmonicilor din România şi în întreaga lume. Tezaurul muzical semnat de Gabriel Croitoru se regăseşte în fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune din perioada 1987-2008. A susţinut recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, SUA, Bulgaria, Ungaria şi România.