Seară de blues şi jazz cu AG Weinberger, la Teatrul Naţional din Craiova

0
407

AG Weinberger 1Deţinător a nu mai puţin de 7 selecţii pentru nominalizare la Premiile Grammy, cel ce a introdus muzica blues cântată live în România, decorat cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler (2011), AG Weinberger vine la Craiova, la sfârşitul acestei săptămâni. Cel mai cunoscut bluesman din România, care a avut ocazia să cânte în deschiderea concertului celebrului jazzman american Ad Di Meola, dar şi pentru fostul preşedinte al Americii Bill Clinton, propune craiovenilor o seară de blues şi jazz în spiritul celor mai cuceritoare piese ce au făcut deliciul secolului XX. Extraordinarul său concert va avea loc pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, duminică, 13 noiembrie, de la ora 19.00. Biletele costă 40 lei şi pot fi cumpărate de la Agenţia teatrului (tel. 0251.413 677) din strada „A.I. Cuza” nr. 11 şi din reţeaua Eventim.

Cel mai bun interpret de blues pe care l-a dat România vreodată, inegalabilul AG Weinberger s-a născut la Oradea în anul 1965. Chitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, producător de albume – toate acestea l-au definit ca fiind „întâiul misionar al muzicii blues”, fiind supranumit de critica de specialitate Mr. Blues al României.

În 1998 a fost invitat la Festivalul Bluestock, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare. În mai 2000 pleca „în exil cultural” în Statele Unite, intrând astfel în marea competiţie a pieţei muzicale din America. „Nashville Calling”, întâiul album american semnat AG Weinberger, a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, la Nashville, iar în 2006 era propus pentru nominalizare la Premiile Grammy pentru 7 categorii, fiind singurul artist de blues din România care a atins o astfel de performanţă artistiacă la nivel mondial.

B.B. King l-a considerat „un chitarist foarte bun, un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”. Are 11 albume discografice, a scris muzică pentru 18 spectacole de teatru, a fost iniţiatorul şi fondatorul emisiunii „Acadeaua, cea mai dulce emisiune”, difuzată pe Radio România Tineret între 1995 şi 2000 şi pe  TVR 2 între 2012 şi 2013. A fost producător şi realizator pentru emisiunea radiofonică „Delfinariu” difuzată pe Radio Contact între 1995 şi 2000 şi  emisiunea TV „Interzis FM”, difuzată pe TVR1 în 2011.AG Weinberger 2

În 2011 a fost decorat cu „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler” de Preşedinţia României, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente. Recent a fost distins cu „Premiul pentru cel mai bun artist de blues” al anului 2015, precum şi cu „Premiul pentru cel mai bun album de blues” – „Mighty Business”, editat de casa de discuri a artistului, Big Foot Records. „Mighty Business” se află în acest moment în TOP 40, secţia Blues/Rock din Statele Unite, iar piesele sale sunt difuzate de peste 250 de posturi de radio din întreaga lume. „Mighty Business” a primit deja recenzii excepţionale din Grecia, Franţa, Germania, Australia, Olanda, S.U.A., Marea Britanie, Argentina etc.

AG Weinberger a lansat, anul acesta, proiectul „Gringo de România”. „Gringo” este denumirea pe care mexicanii o au pentru americani, adică „străin, cotropitor”. La fel se simte AG Weinberger în propria ţară… Sentiment pe care îl transpune într-un proiect numit chiar „Gringo de România”, de fapt, o selecţie de piese blues&jazz din anii ’20, ’30 şi până azi, pe sufletul muzicianului, spuse cu pasiune şi emoţie, o călătorie în timp, unde fiecare cântec are o poveste.