Polonezii, eroi şi la Craiova

0
790

polonezi (1)Polonezii sunt, dintre toate popoarele, prietenii de suflet ai craiovenilor. Întâmplările petrecute în zilele grele ale Celui De-al Doilea Război Mondial au rămas scrise pentru totdeauna în cărţile de istorie şi reverberează şi azi. Relaţia specială pe care craiovenii o au cu poporul polonez nu putea să treacă neobservată nici ieri, când Polonia a sărbătorit obţinerea independenţei, în anul 1918, autorităţile din Craiova organizând manifestări menite să scoată în evidenţă legătura aparte care s-a pecetluit în timp.

Consulul Poloniei, Andrzej Kalinowski, s-a aflat, ieri, la Craiova şi a mulţumit tuturor craiovenilor pentru gestul pe care l-au făcut în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când au întins o mână refugiaţilor polonezi, care fugeau speriaţi de asediul războiului. „Craiova are un rol foarte important în istoria ţării şi poporului meu. După ce şi-a dobândit independenţa, Polonia a fost agresată din nou. În 1939, România a primit în jur de 3.000 de compatrioţi aici, o parte din ei au trăit şi au rămas în Craiova. Noi, în Polonia, ştim acest lucru şi vă mulţumim pentru acest sprijin”, a mărturisit consulul polon, vizita la Craiova fiind prima de când se află în misiune diplomatică în România.

Coroane de flori la Monumentul refugiaţilor polonezi

Andrzej Kalinowski a mers, de dimineaţă, la cimitirul Catolic, de pe strada „Bucovăţ”, acolo unde îşi dorm somnul cel de veci 37 de refugiaţi polonezi. Însoţit de oficialităţile locale, diplomatul polonez a luat parte la slujba religioasă, apoi a depus o coroană de flori la monumentul ridicat în cinstea refugiaţilor polonezi din cel De-al Doilea Război Mondial.

„Doresc să vă mulţumesc pentru această posibilitate de a petrece Ziua Independenţei Poloniei aici, la Craiova. Tocmai, astăzi, pe 11 noiembrie, polonezii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Independenţei Poloniei, care ne aminteşte de momentul când Polonia şi-a redobândit independenţa. La sfârşitul Primului Război Mondial, Polonia s-a unit şi a început existenţa unei noi ţări. În timpul acestor 100 de ani, polonezii şi românii s-au întâlnit de foarte multe ori. De când şi-a recăpătat independenţa, Polonia a avut rezultate foarte bune şi apropiate cu România. Aceste contacte s-au datorat şi relaţiilor istorice care existau de foarte mult timp între ţările noastre”, a mai afirmat Andrzej Kalinowski.polonezi (2)

Afişul de teatru polonez este el însuşi obiect de artă

Craiovenii i-au sărbătorit pe polonezi prin momente artistice alese pentru a le transmite că apreciază cultura lor şi că sunt prieteni pentru totdeauna. În holul primitor al Teatrului „Colibri” au fost expuse nu mai puţin de 20 de afişe cu care companiile teatrale din Polonia îşi promovează ieşirile la rampă.

 „Vernisajul la care v-am invitat astăzi este dedicat afişului de teatru polonez. Sunt afişe pentru spectacole din marea dramaturgie universală, din creaţia shakespeariană sau contemporane. Aceste exponate deosebit de valoroase sunt aici şi puteţi să le admiraţi până pe 2 decembrie, graţie Institutului Polonez din Bucureşti, care este partener şi susţinător al acestei zile deosebit de importante pentru Polonia, dar şi pentru Craiova”, a menţionat Adriana Teodorescu, managerul teatrului, gazdă a evenimentului.

Diplomatul polonez a spus că atât Polonia, cât şi Români sunt ţări care au culturi foarte bogate şi le-a recomandat craiovenilor să reflecteze în faţa acestor afişe, care pot fi considerate nişte mostre ale culturii contemporane poloneze. „Afişul polonez, încă din anii 1950, este unul dintre cele mai bune din lume. Autorii lor sunt recunoscuţi nu doar în Europa, ci peste tot în lume. Vă invit să vedeţi această expoziţie şi să aveţi o mică reflecţie asupra modului cum privesc autorii polonezi lumea. Afişele sunt foarte simple câteodată, dar, prin culori, ne transmit un mesaj foarte important”, a subliniat Andrzej Kalinowski, care a fost invitat să participe la un spectacol de muzică şi dansuri, pregătit îndelung de un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.polonezi

Acasă, la Palatul „Jean Mihail”

Păşind în interioarele somptuoase ale Muzeului de Artă (fostul Palat „Jean Mihail”), consulul polonez a remarcat încă o dată ce gest deosebit, aparte, au făcut românii, în timpului celui De-al Doilea Război Mondial, când i-au instalat, în acest frumos palat, tapetat cu foiţă de aur şi mobilat cu oglinzi de cristal, pe oficialii ţării sale.

„Trebuie să ştim, noi, cei din România, de ce an de an, câte un reprezentant al statului polonez sau al corpului diplomatic se află în Craiova, mai ales în preajma sărbătoririi Zilei Independenţei de stat. La Craiova, mii de polonezi au stat ca acasă, în 1939. Preşedintele şi guvernul Poloniei au fost găzduiţi la Palatul Jean Mihail. În numele acestei prietenii, vă spunem bine aţi venit acasă şi să vă asigur, cu toată tăria, că veţi avea tot timpul o casă la Craiova”, a spus Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”.

Din date oficiale (la recensământul din 2011), în ţara noastră trăiesc 2.543 de polonezi. Limba polonă poate fi studiată la Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Craiova – la Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză Craiova, Biblioteca Universităţii, strada „Tehnicii”, din cartierul Lăpuş.

polonezi 4