Liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, şi candidata unică proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) şi Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu, se vor confrunta în turul doi de scrutin, programat pentru duminică, 13 noiembrie. CEC a decis ca numărul secţiilor de votare de peste hotare să rămână neschimbat la scrutinul din 13 noiembrie, chiar dacă în primul tur al alegerilor la mai multe secţii de votare s-au format cozi enorme, iar mai mulţi moldoveni aflaţi în afara ţării s-au plâns că nu au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine de vot. În România sunt deschise 11 secţii de votare – două sunt în Bucureşti – una la sediul misiunii diplomatice a Republicii Moldova în România, iar cealaltă la Secţia Consulară. O a treia secţie de votare va fi deschisă la Iaşi, la Consulatul General. Moldovenii aflaţi în România vor mai putea vota la Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj, Constanţa, Bacău, Suceava şi Craiova. În fiecare dintre aceste oraşe va fi deschisă câte o secţie de votare. Câţiva oameni de suflet au vrut să transmită basarabenilor mesaje de susţinere, mesaje de încurajare şi de susţinere.
Prof. univ. dr. Ion Turculeanu, Universitatea din Craiova:
„Aveţi acest drept pe care trebuie să-l valorificaţi!”
„Îi îndemn să meargă la vot pe toţi tinerii care studiază în Româna şi nu numai pentru democraţie, pentru libertatea pe care părinţii lor au avut-o, pentru drepturile pe care nu le-au avut, pentru a se întoarce acasă, după terminarea studiilor, sperând că odată ei vor fi cei care vor conduce ţara. Mă adresez, acum, studenţilor mei din Craiova. Aveţi acum această şansă, acest drept pe care trebuie să-l valorificaţi. Constat acum progresul în ceea ce priveşte justiţia şi reformele în justiţie şi de aceea trebuie să votaţi. Pentru că sunt şanse, pentru că există o şansă şi nu trebuie să o pierdeţi. Dragi studenţi basarabeni, vă transmit acest mesaj chiar de la Chişinău, din inima Republicii Moldova, de la Forumul Moldova-România în domeniul justiţiei şi vă salut pe toţi basarabenii!”.
Cosmin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj :
„Prezenţa la urne este o datorie morală”
„Alegerile pentru desemnarea preşedintelui Republicii Moldova reprezintă un moment decisiv pentru parcursul ţării. Este momentul în care tinerii de peste Prut pot şi trebuie să-şi facă auzite vocile, să-şi exprime opţiunea pentru viitorul lor şi să spună hotărât, prin vot, dacă vor să-şi construiască acest viitor în calitate de cetăţeni europeni. Evoluţia judeţului Dolj din ultimii ani şi transformările vizibile pe care le-am parcurs probează importanţa apartenenţei la marea comunitate europeană. Este o şansă pe care am convingerea că tinerii din Republica Moldova vor şti să o fructifice, iar prezenţa la urne este o datorie morală”.
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele EPP:
„Schimbarea le revine celor care insistă pentru ea”
„Vorbim despre alegeri care vor defini viitoarea traiectorie a Moldovei şi cursul său european. Vorbim de o opţiune: politicieni responsabili care să lucreze pentru binele fiecăruia dintre ei. Moldovenii doresc o economie puternică, locuri de muncă şi prosperitate. Credem că doar un preşedinte proeuropean va fi capabil să ofere astfel de rezultate. De aceea, eu şi grupul EPP din care fac parte susţinem candidatura proeuropenei Maia Sandu şi facem apel la cetăţenii Moldovei să voteze în favoarea ei la alegerile de duminica. La Parlamentul European s-a insistat foarte mult pentru a se menţine graniţele deschise pentru cetăţenii şi oamenii de afaceri moldoveni, pentru a îmbunătăţi traiul oamenilor prin reforme şi sprijin financiar, dar rămân încă multe de făcut. Dar duminică schimbarea le revine celor care insistă pentru ea, cetăţeniilor din Moldova, în special tineretului şi diasporei, trebuie să fie uniţi şi să voteze masiv pentru înfăptuirea schimbării”.
Stelian Bărăgan, consilier local:
„Îndemn toţi studenţii să participe la alegerile prezidenţiale!”
„Votul este acel drept democratic pentru care, de-a lungul timpului, mulţi s-au luptat şi au sacrificat totul pentru a-l obţine. Studenţii trebuie să conştientizeze faptul că participarea la vot determină în mod direct gradul în care clasa politică va răspunde nevoilor acestora şi implicit a dezvoltării pe termen lung a Republicii Moldova. În contextul actual al schimbărilor din Republica Moldova, îndemn toţi studenţii să participe la alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie 2016 şi să-şi pună amprenta în ceea ce înseamnă integritatea, unitatea, echitatea socială şi bunăstarea cetăţenilor. Toţi avem dreptul la vot!”.