O întâlnire în prezent, cu rezultate în viitor

0
69

universitateLa sediul Rectoratului Universităţii din Craiova a avut loc, ieri, o întâlnire, între rectorul Universităţii din Craiova şi Consulul Republicii Polone în România. Manifestarea a fost ocazionată de sărbătorirea Zilei Independenţei Poloniei. A avut loc o discuţie liberă, între doi reprezentanţi ai unor instituţii cu disponibilitate în ceea ce priveşte dezvoltarea mediului academic, cu parteneriat dublu. Din partea ambelor părţi s-a ajuns la concluzia că este nevoie de întărirea cooperării între cele două state.   

Excelenţa Sa, Andrzej Kalinowski, Consulul Republicii Polone în România, s-a întâlnit cu prof. univ. dr. Ionuţ Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova. A fost o discuţie liberă, dar care poate aduce rezultate, mai ales în ceea priveşte cooperarea educaţională în mediul universitar. „Suntem onoraţi că aţi venit la Craiova şi suntem convinşi că vom avea rezultate foarte bune, în continuare, în ceea ce priveşte colaborarea dintre ţările noastre. Revenind la Craiova, avem planuri mari de dezvoltare, iar parteneriatul nostru cu Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză a devenit model, astfel că, în anul 2017, ne dorim înfiinţarea unui Centru Multicultural, luând deja legătura cu reprezentanţi din Serbia, Bulgaria, Macedonia. Cu paşi mărunţi, dar siguri, ne dorim să ajungem cea mai reprezentativă Universitate din Balcani”, a precizat prof. univ. dr. Ionuţ Cezar Spînu.

Încercare de colaborare

Tânăr, poate sub vârsta medie a ceea ce presupune diplomaţia, Excelenţa Sa Andrzej Kalinowski, Consulul Republicii Polone în România, a declarat: „Sunt pentru prima dată în Craiova, dar am luat informaţii despre oraşul dumneavoastră. Ambele ţări promovează valorile civilizaţiei şi culturii. Mă bucur când aud că am devenit un model pentru dezvoltarea unui Centru Multicultural. Însă, aş dori să vorbim şi concret şi să putem pune la punct un model de colaborare cu Universităţile din Polonia, inclusiv pe parteneriate”. Răspunsul nu s-a lăsat foarte mult aşteptat, din partea rectorului Universităţii din Craiova: „Suntem o Universitate multidisciplinară şi ne-ar ajuta foarte mult să găsim posibilităţi de parteneriate cu unele instituţii similare din ţara dumneavoastră sau cu un grup de facultăţi pe diverse specializări. Ne putem  mândri cu un institut de cercetare la standarde europene, realizat din fondurile comunităţii europene, la care, pe lângă cadrele didactice specializate, sunt cuprinşi şi studenţi. Vreau să vă spun că suntem asaltaţi de companiile multinaţionale cu activitate în ţara noastră, mai ales în zonă, care ne cer sprijinul. Sunt convins că ar fi foarte bună o colaborare şi cu mediul economic din ţara dumneavoastră”.

La rândul său, Consulul Poloniei a afirmat: „Cu siguranţă vă putem ajuta să stabilim direcţiile principale de dezvoltare. Sunt, la noi, mai multe universităţi cu specializări multiple, în care puteţi găsi parteneri. Suntem două ţări pe care ne leagă o istorie şi nu uităm ajutorul dat de către poporul român de-a lungul anilor, mai ales în anii celui de-al doilea Război Mondial”. Şi, ca un motiv de destindere, s-a adus în atenţie şi meciul de fotbal din cadrul Preliminariilor Campionatului Mondial 2018. Normal, fiecare parte şi-a susţinut favoriţii, dar am rămas cu ceva: „Cred că dacă ne grăbeam puţin şi terminam stadionul, o adevărată bijuterie, mergeam împreună la partidă” – Ionuţ Cezar Spînu. «Nu vreau să spun foarte multe, îmi doresc un joc frumos, fără probleme şi, de ce nu, poate jucăm, la Craiova, un „amical”, anul viitor» – Andrzej Kalinowski.