Gala romanţei, sărbătoarea sufletului…

0
634

Ioana Radu (2)Sub privirea blândă şi surâzătoare a Marii Doamne a Romanţei Româneşti, care a „străjuit” scena, din imaginea de fundal, pe parcursul celor două seri de spectacol, membrii Orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist „Dor românesc” din Bistriţa-Năsăud, condusă de dirijorul Ştefan Cigu, au deschis, joi seara, la Craiova, cea de-a VII-a ediţie Festivalului Naţional „Ioana Radu”. O adevărată Gală a romanţei şi folclorului, în care peste 20 de interpreţi i-au reamintit numele şi cântecele celei care a făcut sărbătoare a sufletului din muzică.

«Este deja o tradiţie ca din doi în doi ani să aibă loc acest festival la Craiova. Festivalul a debutat în Sala Maură a restaurantului Minerva, în 1998, la opt ani de la plecarea în lumea de dincolo a Ioanei Radu. De altfel, aceasta a fost dorinţa artistei, pe care i-a spus-o unuia dintre prietenii apropiaţi, graficianul Gabriel Bratu. „Bratule, dac-o fi să-mi faceţi un festival, mie la Maură să mi-l faceţi!”. De atunci, din doi în doi ani, cu întreruperi independente de voinţa organizatorilor, acest minunat festival s-a desfăşurat la Teatrul de Operă şi Operetă „Elena Teodorini” şi apoi la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”», au reamintit prezentatorii evenimentului, actorii craioveni Anca Dinu şi Marian Politic. Și această a VII-a ediţie a avut loc tot în sala Naţionalului craiovean, organizată fiind de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj.Ioana Radu (5)

Transmise în direct atât de TVR Craiova, cât şi de Radio Horion, cele două seri de spectacol s-au deschis cu romanţe, continuând, în partea a doua, cu muzică populară şi cântece de petrecere, în acompaniamentul Orchestrei Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, condusă de dirijorul Nicu Creţu. Faptul că Ioana Radu a dat o strălucită interpretare nu doar romanţei, ci şi cântecului popular, nu surprinde. „Ea, doamna romanţei noastre, cea pe care toţi oamenii o iubesc şi o consideră simbol pentru romanţă, ea îşi dorea să fie considerată interpretă de folclor, pentru că, aşa cum spunea, asta a învăţat la tata acasă. A cântat cu aceeaşi aleasă simţire şi cu aceeaşi neîntrecută artă cântecele populare-sârba, hora, doina… talent înnăscut. Voce caldă. Timbru plăcut. Frazare perfectă. Vibraţie artistică impresionantă. Înzestrată cu o extraordinară putere de muncă. Duşman declarat al improvizaţiei şi mediocrităţii. Maria Tănase i-a fost model neştiut. A apreciat-o. A iubit-o. S-a simţit mândră ori de câte ori s-a aflat în preajma ei, au cântat împreună şi i-a cultivat memoria. Asemenea Mariei Tănase, Ioanei Radu îi plăcea să cânte alături de tarafurile tradiţionale şi de lăutarii timpului”, au reamintit publicului organizatorii festivalului.

Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu-Ballo, Dinu Iancu Sălăjanu, Ştefania Rareş, Constantin Florescu, Nineta Popa Ionescu, Alla Cebotari, Lavinia Bârsoghe, Maria Rotaru, Marian Niţă, Constantin Lătăreţu împreună taraful său (joi, 10 noiembrie), Alina Mavrodin, Matilda Pascal Cojocăriţa, Ioana Cristea, Ion Amititeloaie, Casandra Maria Hauşi, Maria Golban Şomlea, Mădălina Stoica, Liviu Olteanu, Zorina Bălan, precum şi Maria Buză şi Taraful „George Pătraşcu” (vineri, 11 noiembrie) au fost interpreţii care au reamintit şi în acest an de Ioana Radu, aici, la ea acasă, pe plaiuri olteneşti.

„Cu câteva zile înainte de a se prăpădi m-a rugat să n-o uit. Să n-o uit eu?! Să n-o uităm noi toţi… pentru că Ioana Radu face parte din tezaurul nostru românesc!”, spunea, aseară, Ion Amititeloaie, mărturisind că îi datorează mult Ioanei Radu pentru binele pe care i l-a făcut, încredinţându-i prietenia ei, ca şi o parte din repertoriu. Să n-o uităm noi toţi, aşadar, continuând la Craiova Gala romanţei – adevărată sărbătoare a sufletului…

Ioana Radu (1)