Dermatologii olteni se reunesc la Craiova

0
51

patrascuAstăzi, la Craiova, va avea loc conferinţa de toamnă a Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia (ADO), principala temă fiind patologia mucoasei genitale. Această manifestare reprezentă un schimb de experienţă între medicii dermatologi din judeţele Olteniei (Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi).

Afecţiunile dermatologice reprezintă o patologie complexă, localizată predominant la nivel cutanat. În multe situaţii însă, manifestările clinice depăşesc pielea, fiind implicate mucoasele, articulaţiile, dar şi alte organe.

Cu ocazia acestei conferinţe vor fi actualizate noţiunile de epidemiologie, etiopatogenie şi de tratament privind multiplele patologii cu localizare genitală. Infecţiile (virale, bacteriene, micotice, parazitare), dar şi dermatozele noninfecţioase cu localizare genitală vor face obiectul unor referate în scopul adoptării unei conduite terapeutice optime.

Medicii vor analiza situaţia precancerelor şi cancerelor

O atenţie deosebită va fi acordată precancerelor şi cancerelor genitale, care, prin localizare, sunt de cele mai multe ori diagnosticate tardiv, uneori având evoluţie dramatică.

Cancerul vulvar are o incidenţă de 2,5/ 100000/ an în ţările dezvoltate, însă de 2-3 ori mai crescută în ţările în curs de dezvoltare. Infecţiile cu HPV(Human Papilloma Virus) cu potenţial oncogen reprezintă un important factor de risc, de aceea prin prevenirea acestora, inclusiv prin vaccinare, se poate realiza profilaxia cancerului cu localizare genitală.

Cancerul penian are o incidenţă variabilă în funcţie de zona geografică, de la 1% din totalul neoplaziilor la bărbaţi în Europa şi SUA, la 10-19%  în unele ţări din Asia ( China, Vietnam, Taiwan), Africa (Ghana, Kenya) sau America de Sud. Riscul dezvoltării acestui cancer creşte cu vârsta, atingând un vârf în jurul vârstei de 60-70 ani. Factorii de risc includ obiceiurile sociale şi culturale, precum şi practicile religioase şi cele care ţin de igienă. Cancerul penian este rar la bărbaţii circumcişi, mai ales dacă circumcizia a fost practicată la nou-născut, situaţie în care riscul scade de 3-5 ori.

„La secţiunea Varia, vor fi prezentate cazuri clinice deosebite, care au pus probleme de diagnostic şi tratament. Programul ştiinţific este foarte bogat, cuprinzând 12 referate şi 22 de lucrări (studii şi cazuri clinice rare), care sunt publicate în volumul conferinţei (175 de pagini).Conferinţa este acreditată de Colegiul Medicilor din România”, a precizat prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia