Noroc Maxim pentru Contra!

0
311

Lituania – România 1-2

Au marcat: Zulpa 89 / Chipciu 13, Maxim 90+4.

Lituania: Setkus – Baravykas, Jankuaskas, Klimavicius, Slavickas – Zulpa, Vorobjovas (Kuklys 62), Slivka – Novikovas, Cernych (Petravicius 87), Sernas (Valskis 62). Selecţioner: Edgaras Jankauskas.

României: Tătăruşanu 6 – Manea 6, Săpunaru 6, Tamaş 6, Bancu 6 – Anton  4, R. Marin  6 – Chipciu 7, Stanciu 6 (Rotariu 86), Mitriţă 6 (Maxim 78) 7 – Ţucudean 7 (Keşeru 71) 6. Selecţioner: Cosmin Contra.

 

Tricolorii au luat greu, cu mare noroc, 3 puncte importante în Lituania. Contra unei echipe de baschetbalişti şi pe un teren de plastic ud, România s-a chinuit, a avut posesie, dar puţine ocazii. În meciul de la Vilnius a contat începutul, în care gazdele au avut o bară, iar Chipciu a dat un gol, şi finalul, când fiecare echipă a punctat câte o dată. Între aceste momente au fost aproape 80 de minute de luptă, în care balticii n-au prea avut mijloace de a ajunge în careul lui Tătăruşanu, iar românilor le-a lipsit ultima pasă. România a arătat ca o echipă bună pentru nivelul la care joacă, adică liga a treia a fotbalului european, dar cu foarte mici speranţe de a depăşi acest stadiu. Când eşti foarte aproape de a remiza cu echipa lui Valskis, care nu făcea faţă la Craiova nici la echipa a doua, e greu să pretinzi rezervare la sărbătoarea fotbalului. Chiar dacă sunt locuri în surplus la Euro şi turneul final se dispută şi pe la noi. Selecţioner într-un picior, ghici „Guriţă” ce-i! Ei bine, Cosmin Contra a dovedit este chiar şi mai norocos decât Devis Mangia. S-a văzut asta şi când era să câştige titlul cu o echipă cu care prinsese play-off-ul in extremis şi asta numai pentru că Universitatea nimerea în meciul cu Dinamo toate barele de pe Arena Naţională. S-a văzut şi la Vilnius bafta lui „Guriţă”, deşi parcă e mai frumos să credem că a fost o mângâiere divină pentru suferinţa familiei Paşcovici!

 

Bancu şi Mitriţă, în nota echipei

 

Tătăruşanu n-a avut ce apăra, iar când a fost cazul, la golul din penultimul minut, n-a avut antidot la şut. Manea a făcut o partidă destul de bună în dreapta, e peste Benzar şi are şi avantajul tinereţii, el putând evolua chiar la under 21. Cei doi stoperi, Tamaş şi Săpunaru, n-au avut probleme tot meciul, dar au fost surprinşi tocmai la final, la faza golului egalizator. În schimb, Keşeru şi Maxim, intraţi pe parcurs, dar invizibili pe teren, au fost decisivi în prelungiri, costruind golul victoriei. Bancu n-a jucat rău în stânga, a urcat şi a avut câteva centrări interesante, dar Ţucudean, unicul care le putea specula, a fost izolat. Olteanul a avut ceva probleme cu terenul, alunecând când încerca unele intervenţii, dar nimic grav. Bancone a devenit ţinta meschinilor comentatori stelişti ai proteveului, care au încercat să-i atribuie vina la golul gazdelor, deşi el era tot atât de vinovat pe cât era Mitriţă, care ieşise de pe teren. Cel mai slab tricolor a fost de departe Anton, depăşit în ambele faze ale jocului. E curios ce caută fostul dinamovist la naţională şi e bine că e suspendat pentru următorul joc, cu Serbia. Răzvan Marin s-a ascuns în prima repriză, dar s-a activat în cea de-a doua, fără realizări însă. Stanciu n-a avut finalizările obişnuite, dar a alergat mult între linii. Chiar dacă şi-a asumat puţine lucruri în ultima treime, a încercat să joace pentru echipă. Cam puţin totuşi, ţinând de aroganţa sa dinaintea meciului, prin care le exprica lituanienilor că sunt mai slabi. Chipciu, pe care-l credeam expirat, a fost eficient şi a părut ultramotivat. Mitriţă a etalat metehnele de la Craiova, numai că la naţională se pune lupa pe orice moft. Dacă marca din foarfecă era erou şi îl scutea pe Contra de emoţii. Altfel, n-a făcut un meci bun şi are ghinionul ca tocmai înlocuitorul său, Maxim, a dat golul victoriei. Chipciu va fi suspendat cu Serbia, dar ar fi culmea ca „Guriţă” să ni-l vâre pe gât pe Rotariu, pe care l-a introdus şi de această dată pentru a-i reface cota, scăzută dramatic după un sezon pe băncile de rezervă în Olanda. Ţucudean a fost unul dintre cei mai buni în prima prima repriză, confiscând multe mingi dintre fundaşii adverşi, dar colegii din spate au valorificat numai una. În partea a doua a obosit, a greşit aproape orice pasă.