Tudose s-a întâlnit, ieri, cu Dragnea. Premierul neagă primirea demisiilor miniştrilor Shhaideh şi Plumb

0
48

Premierul Mihai Tudose a precizat, ieri, la Palatul Parlamentului, răspunzând unei întrebări, că nu a primit demisiile miniştrilor vizaţi de remaniere, respectiv Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

Întrebat dacă a primit demisiile miniştrilor vizaţi de remaniere, respectiv Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, Tudose a răspuns: “Nu”. El a evitat să spună dacă aşteaptă aceste demisii. Miniştrii Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, şi al Fondurilor europene, Rovana Plumb, ar putea să demisioneze, potrivit unor surse politice, înaintea şedinţei CExN a PSD de joi, în care se va discuta remanierea lor. Dragnea susţine că nu a discutat cu Tudose varianta demisiei miniştrilor Shhaideh şi Plumb

Tudose a venit, ieri-dimineaţă, la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cu care a avut o discuţie de aproximativ o jumătate de oră. După această discuţie, Tudose a intrat împreună cu Dragnea în sala de plen.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a susţinut, ieri, că nu a discutat cu premierul Mihai Tudose varianta ca miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb să demisioneze. Întrebat în continuare dacă ia în calcul demisia celor doi miniştri, Dragnea a spus: „Dar nu eu trebuie să demisionez”.

Tudose, despre Shhaideh şi Plumb: Problema e pe relaţia cu Bruxelles-ul; am o „impunere” ca premier

Premierul Mihai Tudose a mai precizat, referindu-se la miniştrii Shhaideh şi Plumb, vizate de remaniere, că există o problemă de „percepţie” la Bruxelles, cele două fiind exact pe această relaţie cu Bruxelles-ul, el arătând că are, ca şef al Guvernului, o „impunere” în acest sens.

„În ceea ce priveşte partea guvernamentală a problemei, nu pot să nu fiu alături de colegii mei din Guvern, care sunt azi într-un anumit tip de stres pe această problemă. Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un element important în acest program este atragerea de fonduri europene”, a spus Tudose.

El a ţinut să facă distincţia între “realitate” şi “percepţie” şi a subliniat că “percepţia” de la Bruxelles este alta decât “realitatea” din România. „Şi cele două colege (Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, n.r.) – ştiţi foarte bine – avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie, au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total, dar avem şi o percepţie şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relaţie cu Bruxellesul, de aici apare problema. Am o părere personală pe care v-am spus-o şi o impunere ca şef al Guvernului. Asta este tot”, a adăugat Tudose.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub urmărire penală de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Shhaideh şi Plumb sunt vizate de remaniere, o decizie formală în acest sens urmând a fi luată joi, la CExN al PSD. Anterior, tot CExN a votat o decizie de susţinere a celor doi miniştri, după acuzele formulate de DNA la adresa lor.

***

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, ieri, la sediul DNA, că decizia privind o eventuală demisie va fi comunicată astăzi, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD. Shhaideh susţine că va da o declaraţie în dosarul în care este cercetată, după ce îl va studia. “Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întotdeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de ministru este CEx-ul şi decizia mea, care este luată, va fi comunicată mâine în CEx. Permiteţi-mi să nu fac afirmaţii despre poziţia mea pe scările DNA sau pe stradă, a declarat Sevil Shhaideh la DNA”, întrebată fiind despre o eventuală demisie din Guvern. Vicepremierul a explicat că a fost chemat la DNA pentru chestiuni procedurale. “Nu am dat declaraţie. În acest moment am fost convocată cu alte persoane din dosar. Mi s-a adus la cunoştinţă posibilitatea de a recuza un expert. Această decizie o voi lua împreună cu avocata. Termenul este până mâine. Când o să am posibilitatea să studiez tot dosarul, voi da o declaraţie”, a mai spus vicepremierul.