PatriotFest 2017: Inovez pentru România! / Primul proiect naţional de inovare post-decembrist

0
411

patriot 2Ieri, pentru prima dată după 1989, instituţiile cu rol în securitatea naţională au dechis lucrările unui concurs naţional de inovare, menit să răspundă provocărilor contemporane şi viitoare prin atragerea resurselor umane autohtone în materie de inovare. Concursul este structurat pe trei domenii de de activitate: inteligenţă artificială, securitatea informaţiei şi interfaţa om-maşină. Sunt aşteptaţi cu prototipuri funcţionale toţi inovatorii români, din ţară şi străinătate. După cum s-a spus şi în conferinţa de debut a evenimentului, România are un potenţial uman foarte bun, după cum se vede şi din rezultatele olimpiadelor internaţionale şi are o industrie de securitate cu apetit, ce trebuie să ofere soluţii pentru contextul de securitate complex în care trăim.

          La iniţiativa New Startegy Center, un veritabil laborator de idei şi proiecte strategice în sectoare de interes naţional, s-a reuşit, ieri, în premieră naţională post-decembristă, ca toate instituţiile din domeniul securităţii naţionale să vină la aceeaşi masă şi să lanseze un concurs naţional de inovare. Scopul este o mai bună pregătire a securităţii naţionale pentru provocările actuale şi viitoare, prin atragerea resurselor de inovare româneşti. Concret, românii, din ţară şi din străinătate, sunt invitaţi să îşi prezinte inovaţiile sub formă de prototipuri funcţionale. Organizatorii au structurat domeniile de activitate în trei categorii: inteligenţă artificială, securitatea informaţiei şi interfaţa om-maşină.patriot

„România are o resursă umană foarte bună”

          Elementul central pe care se bazează un asemenea concurs de anvergură a fost expus cu claritate de reprezentantul SRI. „Activitatea a fost centrată nu numai pe principiile de bază ale concursului, ci şi pe detalii. Aceasta a făcut şi diferenţa, astfel încât, acum, ceea ce puteţi consulta pe site-ul PatriotFest reprezinta rodul acestor luni de analiză, dar şi rezultatul colegilor de la marketing, care au reuşit să promoveze acest concurs. Şi, referitor la spirit şi la ceea ce şi-a propus acest concurs, trebuie subliniat că, România are o resursă umană foarte bună. Are elevi şi studenţi cu potenţial, după cum se vede şi de la rezultatele olimpiadele internaţionale. Are un corp didactic cu experienţă şi, de asemenea, are o industrie de securitate cu apetit, care trebuie să se pregătească şi să ofere soluţii pentru contextul de securitate complex în care trăim”, a precizat dr.ing. Sorin Chiţu, directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI.

Ideea de patriotism nu este desuetă

          Chiar dacă, din motive pe care nu le punem în discuţie în acest material, conceptul de patriotism a intrat într-un con de umbră, iar migraţia „creierelor” peste hotare a însemnat, în final, o hemoragie de competenţe la nivel local şi naţional, constatăm cu plăcere că, prin acest concurs, organizatorii încearcă să readucă la adevărata însemnătate ceea ce nu trebuia lăsat în voia sorţii. „Ne-am bucurat de o totală implicare şi receptivitate, de când fost iniţiat acest concurs. Iniţial se chema Minitehnicus. Acum se numeşte PatriotFest. Este unul dintre exemplele în care o idee generată la New Strategy Center se transformă în proiect concret. Nu este nici prima şi nici ultima ideel. Vă asigurăm în acest sens. Mai avem cel puţin un proiect în aceeaşi fază. Este, deopotrivă, în opinia mea, un exemplu despre cum se poate concretiza un parteneriat public-privat, într-o formă foarte concretă, iată, cu calendar de acţiuni şi, sper eu, cu rezultat foarte bun, în ziua de 6 aprilie 2017, când vom organiza festivitatea de premiere a câştigătorilor. Vrem să readucem în rândul tinerilor şi ideea de patriotism şi interesul faţă de domeniul securităţii naţionale”, a precizat Ionel Niţu, preşedintele Consiliului de Administraţie al New Strategy Center.

          Domnia sa a mai adăugat că, „finanţarea este exclusiv privată. Niciun leu nu vine de la bugetul de stat. New Strategy Center şi-a asumat partea de organizare a concursului şi de atragere a sponsorilor într-o manieră foarte onestă şi transparentă, respectiv în cadrul unui grup de lucru, în care toate cele cinci instituţii sunt reprezentante aici. Concursul va avea reguli, principii şi un regulament. Preşedintele de onoare al juriului PatriotFest este cosmonautul Dumitru Prunariu”.ionel nitu

„Domeniul drepturilor de proprietate intelectuală trebuie dezvoltat”

          Interesul comun de a încuraja talentul inovator şi proiectele de inovare privată şi academică a făcut ca MApN, MAI, SRI, STS, SPP să pună laolaltă disponibilităţile necesare pentru a duce la bun sfârşit un astfel de proiect inedit în România. „Eu cred că ar trebui să ne referim la două aspecte: caracterul de non-exclusivitate şi materia drepturilor de proprietate intelectuală. Am agreat ideea, de la început, că nu ne asumăm decât împreună acest concurs. Pe altă parte, non-exclusivitatea înseamnă, din punctul nostru de vedere, că oricare alt partener, individual sau în parteneriat, ar putea organiza un concurs similar cu acesta, dar evident că PatriotFest are o entitate, o siglă, un nume şi cred că va avea succes. Drepturile de proprietate intelectuală sunt un subiect sensibil. Şi moral, şi legislativ, vom recunoaşte dreptul de proprietate intelectuală pentru autorii lucrărilor. Nu înseamnă că, dacă participi la acest concurs, există un transfer de drepturi de proprietate intelectuală. Nu înseamnă că, dacă participi la acest concurs vei câştiga un premiu. Există un echilibru şi un bun-simţ în tot ceea ce facem. Eu cred că acest domeniu, al drepturilor de proprietate intelectuală trebuie dezvoltat. Chiar adresez rugămintea reprezentanţilor ministerului Educaţiei, să introducă în curriculă aceste noţiuni”, a punctat col. Sorin Bănică, din partea STS.

„Protecţia nu se mai face doar cu corpul uman”

          „Astăzi, după cum dumneavoastră ştiţi, alţii însă nu ştiu, SPP nu este doar o echipă de bodyguarzi sau de agenţi care să asigure protecţia şi securitatea unor obiective, ci este mult mai mult decât atât. Este singurul organ care asigură protecţia demnitarilor români, străini, familiilor şi omologiilor acestora. Astăzi, protecţia demnitarilor nu se mai realizează doar cu corpul uman, ci cu sisteme inteligente apărute în urma activităţilor de cercetare. SPP se implică activ în astfel de acţiuni de cercetare-dezvoltare-inovare. Suntem membrii în cadrul unui program european, ce ţine de «Orizont 2020». Urmare a competenţelor noastre, astăzi suntem curtaţi de consorţii, care vor să promoveze ideile noastre şi ale dumneavoastră, motiv pentru care suntem aici. Am răspuns şi vom răspunde pozitiv de fiecare dată”, a precizat general de brigadă Adrian Costache, SPP.patriot 1

          Programul Orizont 2020 este cel mai amplu program de Cercetare şi Inovare derulat vreodată de Uniunea Europeană. Este disponibilă o finanţare de 80 de miliarde de euro pe durata a 7 ani (2014-2020), pe lângă investiţiile private pe care această finanţare le va atrage. Să mai menţionăm că, Serviciul de Protecţie şi Pază a fost inclus, încă din 2007, în E.N.P.P.F. (European Network for the Protection of Public Figures/Reţeaua Europeană pentru Protecţia Personalităţilor Publice), organism înfiinţat în anul 2002 printr–o decizie a Consiliului Europei în vederea eficientizării colaborării dintre serviciile de poliţie naţionale sau alte servicii responsabile cu protecţia personalităţilor publice.

Calendarul competiţiei: 1 Dec. 2016 – Începerea perioadei de înscriere. Ocupă-ţi locul în concurs cât mai devreme!

15 Feb. 2017 – Termenul limită de înscriere. Asigură-te că ai transmis descrierea detaliată a prototipului (text, foto, video), a timpului de pregătire şi a condiţiilor de testare.

1-3 Mar. 2017 – Evaluarea prototipurilor demonstrate. Juriul va nominaliza finaliştii din fiecare tematică de concurs.

6 Apr. 2017 – Gala PatriotFest. Festivitatea de premiere a câştigătorilor.

***  

În anul 1975, în Bucureşti, era publicată cartea cu titlul Minitehnicus. Concepută ca o verigă între şcoală şi orientarea profesională a copiilor, mişcarea „Minitehnicus” avea facultatea de a juca un rol, uneori decisiv, în afirmarea timpurie a vocaţiei, contribuind totodată la exersarea deprinderilor tehnico-aplicative ale copiilor şi la o mai strânsă legătura a învaţământului de practică. Detector radiaţii, metronom electronic cu amplificator, releu fotoelectric electronic, generator de semnal (MIRA), instalaţie antifurt auto, calibrator cu cuarţ erau doar câteva dintre cele 145 de repere studiate în această publicaţie.