Eco Sud se plânge că este falimentată de Primăria Craiova / Gunoiul craiovenilor, o afacere prea ieftină?

0
743

eco sud (3)Criza gunoaielor din Craiova nu este nici pe departe încheiată, ba a luat acum forma unei crize de comunicare. SC Eco Sud se plânge că depozitul ecologic de la Mofleni este cea mai proastă afacere a sa, aducându-i deja pierderi de 250.000 de euro în numai două luni. Pasivă, Primăria Craiova nu vrea să-i răspundă la actele oficiale, corespondenţă şi apelurile telefonice prin care solicită o majorare urgentă a tarifului de depozitare, de la 21 de euro la 30 de euro pe tonă. După temporizarea preluării gunoaielor de la Salubritate, despre care aceştia au spus că nu are totuşi legătură cu problema banilor (dacă ar fi aşa, Eco Sud ar putea fi acuzată că şi-ar încălca contractul), mai marii Eco Sud s-au deplasat, ieri, în Bănie, unde au aşteptat, din nou, ca autorităţile să vină la discuţii. Deşi câteva instituţii confirmaseră de prezenţă, până la urmă nu a venit nimeni.

Într-o încăpere mică din incinta depozitului de la Mofleni, s-a îngrămădit ieri în jurul unei mese încărcate de hârtii, aproape toată conducerea SC Eco Sud. Cu excepţia directorului general, Adrian Scarlat, au fost prezenţi toţi directorii comercial, economic şi tehnic, precum şi avocaţii societăţii care administrează depozitul ecologic din anul 2002, situaţie nemaiîntâlnită de la inaugurarea depozitului.

Aceştia au început prin a se plânge de lipsa de dialog din partea autorităţilor locale, pe care le-au acuzat de pasivitate. „Din păcate, suntem în continuare singuri, aşa cum am fost şi până acum (…) Am încercat în toate felurile posibile să luăm legătura cu autorităţile, pe căi oficiale şi neoficiale, telefonic, pentru a avea măcar un dialog. Nu am reuşit să găsim înţelegere şi nu am avut şanse de reuşită din cauza pasivităţii de care dau dovadă în relaţia cu noi”, a declarat Dan Stănoaia, directorul comercial al Eco Sud.

La întâlnire nu a ajuns, ce-i drept, nici un reprezentant oficial, deşi, administratorul spune că, înainte cu o zi, confirmaseră de prezenţă Prefectura Dolj, Agenţia de Mediu Dolj, Garda de Mediu Dolj şi Salubritate Craiova. „Doar Consiliul Judeţean, Primăria şi CL Craiova nu a confirmat participarea la această întâlnire”, a menţionat Stănoaia.eco sud (1)

Mărirea de tarif cât costul unui ziar, după calculele Eco Sud

Reprezentanţii Eco Sud spuneau ieri că ar fi vrut să discute cu autorităţile o majorare a tarifului de depozitare, propunerea lor fiind o mărire de la 21 de euro pe tonă la 30 de euro, fără TVA. „Este un tarif calculat în funcţie de cantităţile depozitate. Am solicitat, pentru cantitatea de 96.000 de tone de deşuri ce ar urma să fie depozitată în următorul an, un tarif de 30 de euro pe tonă, fără TVA, iar după epuizarea acestei cantităţi, urmând ca preţul să revină la 26,38 de euro pe tonă. Gândiţi-vă că ceea ce cerem noi, la nivel de cetăţean, înseamnă contra-valoarea unui ziar, deci nu este o sumă foarte mare”, a spus Dan Stănoaia.

Cât priveşte cadrul legal, Eco Sud susţine că îşi fundamentează cererea pe baza Ordinului 109 al ANRSC, Ordin care ar fi fost recomandat de instanţa de judecată în urma soluţionării procesului dintre ei şi Primăria Craiova. „Instanţa de judecată nu a spus că Primăria are dreptate sau că noi avem dreptate, ci a spus că trebuie să soluţionăm această stare de fapt în baza Ordinului 109 al ANRSC. Autorităţile au obligaţia, pe acest Ordin, să aloce fondurile. (…). Vrem un punct de vedere avizat din partea departamentului economic al Primăriei Craiova”, a susţinut Stănoaia.

O afacere care merge pe pierderi

Eco Sud şi-a justificat mărirea de tarif „printr-un cumul de factori”. Au pornit de la faptul că acest tarif nu a mai fost majorat din 2008, timp în care au apărut schimbări de legislaţie – modificarea cotei unice de TVA, de la 19% la 24%; creşterea salariului minim brut pe economie; obligativitatea suportării unei taxe de închidere a depozitului şi obligativitatea de plată retroactivă a taxei pe teren.

Mai mult decât atât, Eco Sud se plânge că depozitul ecologic de la Mofleni a devenit cea mai proastă afacere a sa şi că este nevoie ca aici să fie aduşi bani din celelalte operaţiuni ale societăţii. „Între lunile august – iulie 2016, a fost o pierdere de 250.000 de euro pe Dolj”, a spus directorul economic Bogdan Irimia. Atunci când i s-a atras atenţia că, per total, Eco Sud a ieşit pe profit în ultimii patru ani (mai administrează şi depozitele de gunoi de la Mavrodin, Giurgiu şi Vidra), reprezentantul Eco Sud a răspus ironic: „Da, şi probabil că trebuie să ne schimbăm şi obiectul de activitate, să ne facem ONG pentru mai multă siguranţă”. De altfel, reprezentanţii Eco Sud au refuzat să dezvăluie tarifele pe care le practică la celelalte depozite gestionate în ţară invocând întâi faptul că sunt chestiuni confidenţiale, care ţin de contract, apoi că tarifele respective au fost alcătuite în funcţie de particularităţile specifice ale acelor rampe.eco sud (4)

Eco Sud se gândeşte la o relaţie de viitor

În ciuda faptului că înregistrează pierderi, SC Eco Sud nu se gândeşte la rezilierea contractului de asociere cu Primăria Craiova pentru depozitul de la Mofleni. „Noi ne-am îndeplinit toate obligaţiile contractuale, de ce am cere noi reziliere unilaterală? Deocamdată, Primăria este cea care nu ne-a dat un răspuns şi nu am de ce să consider că şi-a îndeplinit toate obligaţiile, iar eu sunt pasibilă de o răspundere”, a declarat avocatul societăţii, Ioana Rotaru. „Noi gândim pozitiv, nu vrem să ajungem la aşa ceva”, a spus, la rândul lui, directorul comercial, Dan Stănoaie.

În locul rezilierii, SC Eco Sud pune planurile de viitor pentru extinderea afacerii de la Craiova. În curând, mai precis în luna martie 2017, celula nr. 5, care se află acum în operare, se va umple şi va fi nevoie de o alta nouă. Este vorba de celula nr. 6, care urmează să fie ridicată în depozitul de la Mofleni, cu o investiţie de 500.000 de euro din partea Eco Sud. „Investiţiile trebuie să le facă Eco Sud, dar costurile pentru investiţii trebuie să fie recuperate prin tariful de depozitare”, a precizat avocatul firmei. Întrebaţi ce se va întâmpla dacă autorităţile nu vor colabora nici până atunci, reprezentanţii Eco Sud au preferat să nu ia în calcul acest scenariu.

Nici un şantaj, nici un gunoi pe stradă

Şi, totuşi, craiovenii au suportat aproape o săptămână gunoaiele pe străzi, deşi fiecare plăteşte Salubrităţii, iar operatorul plăteşte, la rândul său, către Eco Sud. Reprezentanţii societăţii au recunoscut că au fost probleme reale cu mărirea capacităţii la celula nr. 5 şi au respins ferm varianta unui şantaj pe care l-ar fi făcut, în felul acesta, la Primăria Craiova. „Nu a fost nici un fel de altă intenţie din partea noastră decât de a căuta să prelungim cât se poate durata de viaţă a celulei. Ar fi fost mai grav să ajungem înr-o situaţie în care să spunem că celula s-a umplut, pentru că atunci am fi fost în imposibilitatea de a mai face ceva. Și atunci am preferat să facem aceste lucrări, dar nu înseamnă că această celulă va dura la nesfârşit”, a declarat directorul executiv al SC Eco Sud, Roxana Manea.PAGINA UNU

Reprezentanţii Eco Sud au spus că vremea i-a ţinut pe pe loc, dar că lucrările de terasamente sunt în jur de 90% terminate şi vor fi gata vineri.

„Nici o cantitate de deşeuri din Craiova nu a rămas nedepozitată. Undeva, sunteţi introduşi într-o arie care nu este tocmai corectă. Faptul că nişte maşini aşteaptă să depoziteze, noi tot cantitatea aceea o primim”, a spus directorul Dan Stănoaia. Răspunsul său a venit, într-un fel, ca o reacţie la declaraţia primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, care a declarat presei, cu o zi în urmă, că, din punctul de vedere al municipalităţii, SC Eco Sud a încălcat contractul deoarece nu a creat condiţiile pentru depozitarea gunoiului adus de maşinile Salubrităţii.