„ExpoZEN la Galiciuica”, de Ziua Educaţiei Nonformale

0
823

O zi numai bună pentru nonformal, 9 octombrie a adus în comuna doljeană Galiciuica o inedită expoziţie realizată de tineri, care, alături de metode de animaţie socio-educativă, au reprezentat un mod inspirat de a marca ediţia 2015 a Zilei Educaţiei Nonformale. Expoziţia a fost o reflectare a activităţilor proiectului bilateral, România-Bulgaria, intitulat  „EU creativ: Micii meşteri mari”, care se derulează în cadrul programului european ERASMUS+, reunind aproape 300 de obiecte handmade realizate de tinerii participanţi în cadrul atelierelor de creativitate şi meşteşuguri tradiţionale, precum şi o  acţiune  de  diseminare  a rezultatelor acestuia. Cu acest prilej, cei 15 tineri participanţi români au primit certificatele Youthpass – instrumente cu recunoaştere europeană ce descriu rezultatele învăţării. „ExpoZEN la Galiciuica” a făcut parte din calendarul naţional al celor 130 de evenimente organizate în toată ţara, prin care s-a promovat învăţarea nonformală.  

Abordare a învăţării prin activităţi plăcute şi motivante, educaţia nonformală are avantaje multiple, ce înglobează deprinderi specifice sistemului tradiţional de învăţământ, cu un aport suplimentar de abilităţi câştigate în condiţiile libertăţii de exprimare. Ea creează o punte între cunoştinţele predate de profesori şi punerea lor în practică, acest tip de instruire eliminând stresul notelor din catalog, al disciplinei impuse şi al temelor obligatorii. În ultimii ani, educaţia nonformală a stârnit îndelungi dezbateri, îndeosebi în ceea ce priveşte metodele folosite. La nivel european s-a recunoscut însă importanţa ei, cu convingerea că educaţia formală nu mai este capabilă să dea răspunsuri la provocările epocii moderne folosind exclusiv forţele şi valorile proprii, ci are nevoie de „o fortificare în sensul practicării educaţiei nonformale” (Raportul Comitetului de Cultură şi Educaţie din cadrul Consiliului Europei, 1999). Din păcate însă, puţine şcoli în România valorifică astăzi educaţia nonformală. Pentru promovarea ei, a fost instituită Ziua Educaţiei Nonformale, care anul acesta s-a sărbătorit pe 9 şi 10 octombrie.

Expoziţie cu aproape 300 de obiecte realizate de 30 de tineri români şi bulgari

Nu mai puţin de 130 de evenimente au fost înscrise în calendarul naţional, între care şi „ExpoZEN la Galiciuica”, găzduit, nu întâmplător, chiar de o instituţie de învăţământ: Şcoala Gimnazială din comuna Galiciuica. Evenimentul a fost organizat de voluntarii Asociaţiei „EU vreau” din Craiova, reprezentând, totodată, o acţiune de diseminare a rezultatelor proiectului „EU creativ: Mici meşteri mari”, implementat între 1 noiembrie 2014 şi 1 noiembrie 2015 împreună cu Asociaţia „AVE” din Vidin (Bulgaria). Proiectul are ca scop încurajarea potenţialului creator al tinerilor şi a spiritului antreprenorial prin valorizarea tradiţiilor.

Expoziţia a reunit aproape 300 de obiecte realizate de cei 30 de tineri români şi bulgari participanţi la atelierele de creativitate şi meşteşuguri tradiţionale desfăşurate la Calafat-România (10-17 iulie 2015) şi Vidin-Bulgaria (1-8 septembrie 2015). În cadrul acestora, tinerii au învăţat să realizeze diverse obiecte cu valoare estetică şi funcţională din materiale avute la îndemână în gospodăriile din mediul rural: au prelucrat lemnul şi materialele textile, au utilizat sticla pentru decoraţii şi hârtia pentru a împleti coşuri ori alte obiecte, iar prin tehnica String Art şi-au exersat îndemânarea folosirii aţei şi cuielor pentru a crea tablouri.

Despre handmade şi creativitate, dar şi despre a-ţi meşteşugi viitorul

 „A fost o experienţă extraordinară! Cred că şi peste ani şi ani o să-mi amintesc de acest proiect ca fiind o foarte frumoasă întâmplare a vieţii mele! O să povestesc şi altora ce am învăţat şi, de ce nu, poate chiar o să-i ajut să-şi valorifice, la rândul lor, talentul, ca o modalitate de a câştiga bani. Mie, spre exemplu, mi-au plăcut foarte mult tehnica String Art, în care am folosit aţă şi cuie, şi modul în care ne-a fost totul explicat”, spune Anabela Bonciu (17 ani), din Galiciuica, în prezent elevă la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti. „Am învăţat noi meşteşuguri, cu ajutorul unor maeştri. Cel mai drag îmi este că am învăţat să facem nişte minunăţii din lemn, material cu care îmi place cel mai mult să lucrez! Eu zic că toate cunoştinţele deprinse le voi folosi şi în viitor, poate mă vor ajuta să-mi aleg o meserie. În plus, mă bucur şi că am legat noi prietenii cu colegii din Bulgaria, cu care ţinem în continuare legătura”, adaugă Daniel-Marin Gaţă (16 ani), tot din Galiciuica şi elev la liceul băileştean.

O plăcută experienţă a fost proiectul „EU creativ: Micii meşteri mari” şi pentru Andreea-Elena Anghelache, primul de acest gen, de altfel, la care tânăra participă: „M-a impresionat faptul că din nişte obiecte şi materiale la care nici nu te-ai gândi poţi să faci lucruri minunate şi chiar poţi câştiga nişte bani din vânzarea lor. Mi-a plăcut foarte mult, spre exemplu, să aflu câte obiecte poţi face din hârtie, sigur o să mai încerc pe viitor”. Lucrul cu hârtia reciclată a atras-o şi pe Ionela-Raluca Stoica (14 ani), care mărturiseşte că cel mai important pentru ea este că şi-a făcut noi prieteni bulgari şi că a reuşit să colaboreze atât de bine cu aceştia. Alături de cei patru, la activităţile proiectului au mai participat tinerii Elena-Daniela Belu, Ştefan Dinului, Andreea-Gabriela Giurcă, Cristian-Ionuţ Pîrvu, Elena Claudia Pîrvu, Ionuţ-Ştefan Pîrvu, Ionuţ-Aurelian Riza, Maria-Cristina Stoica, Irinel-Marian Urs, Robert-Costel Vădeanu, toţi din comuna doljeană Galiciuica, Andreea-Daniela Covrig, din Craiova, precum şi 15 tineri bulgari din Vidin şi din zonele învecinate (Kosovo, Bregovo), însoţiţi de patru lideri de grup.

„Ar fi extraordinar dacă şi pe viitor ar mai avea ocazia să participe la astfel de proiecte”

Pe lângă ateliere de creativitate, tinerii s-au implicat într-o mulţime de activităţi educative, de socializare şi sportiv-recreative, între care jocuri, concursuri, vizite la obiective cultural-turistice şi în atelierele de creaţie ale unor artişti, workshop-uri de dezvoltare personală şi cu noţiuni de antreprenoriat în domeniul produselor tradiţionale ş.a. „Au fost nişte activităţi creative care le-au dezvoltat imaginaţia şi au făcut să se cunoască mai bine. Ar fi extraordinar dacă şi pe viitor ar mai avea ocazia să participe la astfel de proiecte”, consideră Iulian Ghigă, lider al grupului de tineri români, împreună cu Gheorghe Stoica.

Iniţiativa organizării expoziţiei „ExpoZEN la Galiciuica” de Ziua Educaţiei Nonformale a fost salutată şi de directorul Şcolii Gimnaziale Galiciuica, prof. Ramona Georgiana Neicu. „Mă bucur din suflet că elevii şcolii noştri sunt atât de creativi! Au realizat nişte lucrări extraordinare! Mă bucur foarte mult de ceea ce văd şi sunt convinsă că pot să facă mai mult de-atât. Eu îi cunosc foarte bine, au crescut sub ochii noştri”, a mai spus acesta. Câteva zeci de elevi ai şcolii şi părinţi ai tinerilor implicaţi în proiect au participat la eveniment, cu acest prilej aflând mai multe – atât de la organizatori, cât şi din pliantele distribuite – şi despre programul ERASMUS+ şi însemnătatea Zilei Educaţiei Nonformale. Alături de voluntarii Asociaţiei „EU vreau”, în organizarea evenimentului de la Galiciuica s-au implicat profesorii Ramona Neicu, Mirela Giurgea, Mihaela Păun, Eleonora Tică şi Maria Stoica.