Lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Craiova, la expoziţia retrospectivă Constantin Brâncuşi din Spania

0
549

De sâmbătă, 8 octombrie a.c., şi până pe data de 15 aprilie 2012, Muzeul „Guggenheim” din Bilbao, Spania, prezintă o expoziţie care îi aduce în faţa publicului, în cadrul unui dialog deschis al creaţiilor lor, pe doi dintre cei mai importanţi sculptori ai secolului trecut – Constantin Brâncuşi (1876-1957) şi Richard Serra (n. 1939). Publicul poate vedea 33 de lucrări brâncuşiene şi alte 22 ale lui Serra, ce provin din colecţii particulare şi muzee internaţionale. Între acestea, şi două opere ale sculptorului din Hobiţa Gorjului care fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova: „Sărutul” şi „Coapsa”. De altfel, aceasta din urmă a mai fost prezentată, între 21 mai şi 21 august a.c., în cadrul unei expoziţii dedicate celor doi giganţi ai sculpturii mondiale şi deschise la Basel, în Elveţia, de Fundaţia „Beyeler”, în colaborare cu Fundaţia „Guggenheim”.

Prima expoziţie retrospectivă a sculptorului român

În Spania, expoziţia „Brâncuşi – Serra” deschisă la Muzeul „Guggenheim” din Bilbao este o premieră şi pentru că pentru prima oară se prezintă retrospectiv sculpturile lui Brâncuşi. În acelaşi timp, este considerată o ocazie istorică de a vedea la un loc lucrări cunoscute şi valoroase, reprezentând 40 de ani de carieră a artistului. Au fost alese în total peste 50 de lucrări ale celor doi sculptori, într-o serie ce cuprinde creaţiile semnificative pentru traiectoriile fiecăruia dintre ei, iar expoziţia îl are drept curator pe Oliver Wick, de la Fundaţia „Beyeler”, muzeu de artă modernă din Basel (Elveţia).

Brâncuşi, care s-a născut în România şi a locuit în Paris din 1904, a redus formele sculpturii la esenţe, punând bazele sculpturii abstracte. Cu o jumătate de secol mai târziu, americanul Richard Serra a redefinit efectul sculpturii cu creaţiile sale – piese minimaliste de oţel. Expoziţia de la Muzeul „Guggenheim” îşi propune să-i confrunte pe aceşti artişti şi să deschidă un dialog între ei, dat fiind tocmai faptul că amândoi au lăsat urme dinamice în istoria artei şi au schimbat cursul sculpturii moderne, după cum apreciază specialiştii muzeului.

„Sărutul” şi „Coapsa”, alături de controversatele „Printesa X” şi „Adam şi Eva

Lucrările expuse – 33 ale lui Brâncuşi şi 22 ale lui Serra – provin din colecţii particulare şi muzee internaţionale, printre care „Solomon R. Guggenheim” Museum din New York, Museum of Fine Arts din Houston, Philadelphia Museum of Art, Sheldon Museum of Art din Lincoln, din cadrul Universităţii din Nebraska, Art Gallery din Ontario, Centrul „Georges Pompidou” din Paris, Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul Stedelijk din Amsterdam, Staatsgalerie Stuttgart, Fundaţia „Wilhem Lehmbruck” şi Peggy Guggenheim Collection din Veneţia.

Între creaţiile brâncuşiene se numără  „Capete de copii”, „Muze adormite” şi celebrele „Păsări în spaţiu”, dar şi sculpturi care au fost controversate la momentul prezentării lor, ca „Printesa X” sau „Adam şi Eva”. Vizitatorii expoziţiei de la Bilbao pot vedea, de asemenea, şi sculpturi precum „Negresa albă” sau aşa-zisul grup mobil „Copilul în lume”, care a fost reconstruit pornind de la sculpturile în lemn originale „Cupa II” şi „Micuţa franceză”. Li se alătură şi două creaţii deţinute de Muzeul de Artă din Craiova: „Sărutul” şi „Coapsa”.

Între anii 1964 şi 1965, Richard Serra a obţinut o bursă la Paris de la Universitatea Yale şi a vizitat timp de câteva luni, în fiecare zi, reconstrucţia atelierului lui Brâncuşi, care murise cu 7 ani înainte. Atelierul maestrului, plin de activitate şi de forme tridimensionale, a provocat asupra lui Serra un efect pe care ulterior l-a descris ca pe un „manual de posibilităţi”.

Muzeul „Guggenheim” – printre cele mai spectaculoase clădiri din lume

Expoziţia dedicată celor doi importanţi sculptori ai secolului al XX-lea este deschisă publicului în fiecare zi, de marţi până duminică, din 8 octombrie 2011 până pe 15 aprilie 2012, pe întreg etajul al doilea al Muzeului „Guggenheim”. Unul dintre cele cinci muzee mondiale ale Fundaţiei „Solomon R. Guggenheim”, acesta este probabil de departe construcţia cel mai uşor de recunoscut din Bilbao. A fost proiectată de Frank Gehry, unul dintre cei mai stimaţi şi admiraţi arhitecţi ai momentului. Deschis pentru public în 1997, a fost conceput să reprezinte unul din elementele centrale ale procesului de reînnoire urbană şi relansare culturală a oraşului Bilbao. Aproape imediat după deschiderea sa, „Guggenheim” a devenit o atracţie turistică importantă şi a fost creditat cu promovarea aproape instantanee a oraşului basc pe plan mondial. Mulţi sunt de părere că acest muzeu „a pus oraşul Bilbao pe hartă”.