Un proiect de Dan Lungu şi Didier Ruef privind fenomenul emigraţiei româneşti în Italia: „O patrie, două patrii. Jurnal de călătorii”

0
371

Dan Lungu, sociolog şi unul din cei mai traduşi scriitori români contemporani, şi Didier Ruef, renumit fotograf elveţian, specializat în fotografie documentară, au început pe 24 septembrie un proiect inedit, cu mize actuale, intitulat „O patrie, două patrii. Jurnal de călătorii”. Producătorul şi finanţatorul proiectului este Institutul Cultural Român, prin Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Dan Lungu şi Didier Ruef

Pe parcursul a doi ani, Dan Lungu şi Didier Ruef vor efectua trei stagii de documentare în Italia, în timpul cărora vor explora comunităţile româneşti din Italia Centrală, de Nord şi de Sud, propunându-şi să înţeleagă de ce se află aceştia acolo, care e povestea vieţii lor, cine sunt ei acum, cum se raportează copiii lor la România şi la Italia, care e viaţa lor cotidiană, cum interacţionează cu italienii în diferite contexte, cum gestionează diferenţele, ce le place şi ce nu în noua lor viaţă, ce proiecte de viitor au etc.

Folosind mărturiile şi confesiunile, conversaţiile spontane şi istoriile de viaţă, observaţia şi, nu în ultimul rând, fotografia documentară, cei doi autori vor întocmi un jurnal în care observaţia literară şi informaţia sociologică se împleteşte cu povestirile de viaţă şi documentarea fotografică.

Vizitele exploratorii efectuate de cei doi autori vor include realizarea de interviuri comprehensive, incursiuni fotografice, participarea la activităţi comunitare, asociative sau familiale, observarea diferitelor categorii de emigranţi în contexte şi situaţii cât mai diverse, astfel încât varietatea experienţelor să ofere o perspectivă panoramică în reconstrucţia şi exersarea cotidiană a noii identităţi.

Concluziile celor trei etape ale documentării vor fi comunicate public în cadrul unor manifestări organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. După realizarea documentării, va urma transcrierea şi prelucrarea interviurilor, ordonarea şi analiza observaţiilor, prelucrarea fotografiilor şi, în cele din urmă, elaborarea „jurnalului de călătorie” în forma sa definitivă. Fragmente din jurnal vor fi publicate pe parcurs în presa din România, iar în final va fi publicat sub formă de volum la Editura „Polirom”.

Fotograful elveţian Didier Ruef va realiza o serie de fotografii documentare în familiile sau comunităţile de români în Italia, fotografii care vor ilustra volumul şi vor sta la baza unor expoziţii în România şi Italia.

 

«De ani buni, aud de români care pleacă în Italia… Dintre rude, prieteni, vecini, foşti colegi de şcoală sau cunoştinţe vagi mereu auzi că a mai dispărut câte unul, supt de vertijul străinătăţii. Pleacă bărbaţi şi femei, tineri şi vârstnici, şomeri şi oameni de afaceri, salahori, măcelari, buldoexcavatorişti, bibliotecari, medici sau preoţi, inşi fără diplomă sau cu postdoc, borfaşi şi oameni la locul lor, ortodocşi, catolici sau neoprotestanţi… E intrigant, nu? Profesoare de greacă şi latină merg în vacanţa de vară să facă menaj, muncitori sau funcţionari împovăraţi de rate merg în concediu la cules măsline. Există în România sate decimate de emigraţie, unde fiecare bătrână are telefon mobil şi orice puşti conexiune Internet.

Îmi imaginez că acolo în Peninsulă există o Românie mai mică, cu accent italian. Vreau să stau de vorbă cu ei, să văd cum trăiesc, să-i întreb care le e viaţa şi dacă visele li s-au împlinit. Vreau să-i ascult şi să-i înţeleg. Didier Ruef, prietenul meu elveţian, vrea să-i fotografieze. Împreună dorim să facem o carte. Desigur, mi-e un pic frică. Presupun că acolo e bine, chiar foarte bine, de vreme ce a rămas atât de multă lume… Sper să nu fie atât de bine încât să nu mă mai întorc!». (Dan Lungu)