Maria Schutz, deferită justiţiei într-un dosar de fraude cu fonduri europene

0
98

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, că au trimis-o în judecată, în stare de libertate, pe Maria Schutz, fost consilier judeţean, împreună cu administratorul unei firme ce-i aparţine şi cu doi funcţionari ai APIA Dolj, pentru fraude cu fonduri europene, întrucât ar fi obţinut ilegal aproape 1 milion de lei.

Procurorii anticorupţie craioveni au anunţat că i-au trimis în judecată pe Maria Schutz, administrator de fapt al S.C. IZAMAR S.R.L., Ionică Bădoi, administrator al aceleiaşi firme, Mihaela Bunciu, la data faptei inspector superior la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, fină a Mariei Schutz, Dan Alexandru Cercel, consilier superior la APIA Dolj, la data faptei.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, Maria Schutz l-a pus pe Ionică Bădoi să depună la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cererea de plată ştiind că 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha înscrisă în documente nu se aflau în exploatarea S.C. IZAMAR S.R.L. Ulterior, spun procurorii, Maria Schutz a determinat-o pe fina sa, Mihaela Bunciu, inspector superior în cadrul APIA – Centrul Judeţean Dolj, să modifice, în sistemul informatic, suprafeţele declarate de societate prin cererea de plată, diminuând unele parcele, astfel încât suprafaţa declarată să coincidă cu suprafaţa determinată şi, prin urmare să fie emisă o decizie fără sancţiuni. De menţionat este faptul că, inculpata Bunciu Mihaela, a accesat aplicaţia electronică folosind parolele de autentificare ale unora dintre colegii săi. Dosarul a fost preluat de Cercel, care a confirmat acţiunile executate cu încălcarea reglementărilor legale de către inculpata Bunciu Mihaela, fără să fi verificat corespondenţa dintre valorile suprafeţelor menţionate ca declarate de fermier cu cele consemnate de acesta în declaraţia ataşată cererii de plată.
„Aceste acţiuni au avut ca rezultat obţinerea, pe nedrept,de către S.C. IZAMAR S.R.L. a unor fonduri europene în sumă de 919.473,61 lei (echivalentul a 274.953 euro), din care 655.377,82 lei (echivalentul a 195.980 euro) a reprezentat plată SAPS – FEGA, iar 264.095,79 lei (echivalentul a 78.973 euro) a reprezentat o plată FEADR. În cauză, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor”, au comunicat reprezentanţii DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Dolj.

În prezent, Maria Schutz are pe rolul Tribunalului Bihor un alt dosar, în faza de rejudecare după ce a fost condamnată pe fond pentru fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea.