Autorii crimei din Cârcea au fost prinşi! / A tocmit un ucigaş ca să-i ucidă tatăl

0
108

După o anchetă complexă, în cursul zilei de miercuri, poliţiştii de investigaţii criminale doljeni, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi cu sprijinul SRI Dolj, au reuşit să-i identifice pe autorii omorului comis pe 16 august a.c., în localitatea doljeană Cârcea, când un bărbat de 42 de ani din localitate a fost găsit cu gâtul tăiat în propria casă. Oamenii legii au stabilit că autorii sunt trei tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, fiul victimei fiind cel care a pus la cale totul, pentru a moşteni averea. I-a promis unui tânăr 35.000 de euro ca să-l scape de tată, i-a deschis uşa, apoi s-a prefăcut şocat şi l-a îngropat pe cel care îl crescuse. Acum este după gratii împreună cu cei care l-au ajutat.

Reamintim că, pe 16 august a.c., în jurul orei 05.00, poliţiştii doljeni erau anunţaţi că, persoane necunoscute au pătruns în locuinţa lui Nelu Buţu, de 42 de ani, din comuna Cârcea, i-au tăiat gâtul cu o baionetă şi au dipărut, bărbatul decedând la scurt timp. Imediat, s-a constituit o echipă complexă condusă de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, fiind demarată ancheta pentru stabilirea împrejurărilor producerii faptei, identificarea şi prinderea autorilor.

Cercetările au scos la iveală un scenariu demn de un film de groază, pentru că omorul a fost plănuit cu sânge rece, pas cu pas, chiar de fiul victimei. Şi totul din cauza banilor…

S-a supărat după ce tatăl l-a lăsat fără bani

Adrian Buţu, de 18 ani, fiul adoptiv al lui Nelu Buţu, obişnuia să „spargă” banii familiei prin restaurantele şi cluburile din Craiova. Ba apropiaţii familiei spun că tânărul mai pierdea bani şi pe la jocurile de noroc, deşi tânărul nu a recunoscut acest lucru în faţa anchetatorilor. Cert este că, la un moment dat, capul familiei, Nelu Buţu, care a făcut bani din afaceri cu fier, a decis să-i taie toate fondurile fiului, ca să-l înveţe minte. Ba i-ar fi luat şi telefonul. Numai că, deşi a vrut să-i dea o lecţie fiului său, Nelu Buţu n-a ştiut că în acest fel, în mintea tânărului, vor încolţi gândurile criminale. Adrian s-a gândit că cea mai bună metodă de a avea bani din nou ar fi să moştenească averea familiei, iar asta însemna să scape de tatăl său. La începutul lunii august, a discutat acest lucru cu un prieten, Ştefan Alexandru Iovan, de 20 de ani, din Craiova, însă cel din urmă n-a vrut să comită fapta, chiar dacă i s-au promis o grămadă de bani. Însă a găsit pe cineva dispus să facă asta în schimbul sumei de 35.000 de euro: Marius Daniel Burican, de 18 ani, din comuna Cerăt, elev al Colegiului Ştefan Odobleja din Craiova (a terminat clasa a XI-a cu media generală 6,67). Au pus la punct toate detaliile, Adrian Buţu a făcut rost de o baionetă, iar pe 16 august, dimineaţa, în jurul orei 05.00, după ce tatăl său a adormit, l-a sunat pe Burican, care a venit purtând o cagulă, i-a dat arma, i-a arătat unde doarme tatăl său, apoi a mers la el în cameră. După ce i-a înfipt baioneta în gât, chiar în patul unde dormea, autorul a plecat acasă, fără să primescă vreun ban din suma promisă, iar arma crimei a aruncat-o undeva în spatele casei, în câmp. Au crezut, timp de câteva săptămâni, că vor scăpa…

Numai că anchetatorii erau pe urmele lor. În urma cercetărilor şi investigaţiilor făcute a fost constituit un cerc de suspecţi, iar miercuri, 10 septembrie a.c. au fost făcute 5 percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor. În total, opt persoane au fost ridicate şi conduse la sediul I.P.J. Dolj, după descinderi, la audiere, cei trei recunoscându-şi fiecare vina. Au fost arestaţi pentru 30 de zile pentru omor calificat cu premeditare, respectiv instigare şi complicitate la această infracţiune deosebit de gravă.

„În urma analizării probelor din dosar, procurorul criminalist a pus în mişcare acţiunea penală şi a dispus reţinerea pe bază de ordonanţă, pentru 24 ore faţă de cei trei suspecţi, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, cu premeditare, din interes material. Aceştia au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, care a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. În activităţile desfăşurate pe 10.09.2014 au fost angrenaţi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Secţiei 4 Poliţie Urbană Craiova, Poliţiei oraşului Segarcea,  Secţiilor  4, 13 şi 14 Poliţie Rurală, precum şi specialişti criminalişti şi Serviciul pentru Acţiuni Speciale. De asemenea, în toată această perioadă, activităţile de cercetare desfăşurate au beneficiat de sprijinul tehnic şi operativ de specialitate al Direcţiei Judeţene de Informaţii Dolj a SRI”, ne-a declarat inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.